Nasze jelita zagrożone? Naukowcy alarmują: szkodzi im 168 substancji

Czy to oznacza, że wcale nie jest dobrze? Nasze jelita z dnia na dzień zatruwają się coraz bardziej? Naukowcy odkryli, że codzienne substancje wpływają na nie bardzo negatywnie.

Anna Kopeć (AnnaKo)
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Nasze jelita zagrożone? Naukowcy alarmują: szkodzi im 168 substancji

Nasze jelita zagrożone?

Naukowcy odkryli, że aż 168 powszechnych substancji chemicznych może zakłócać wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. Niektóre z nich promują również odporność na antybiotyki. Na naszą zgubę, wiele tych substancji — obecnych w wodzie, żywności oraz artykułach gospodarstwa domowego — nie było wcześniej podejrzewanych o żaden wpływ na organizmy żywe. A już na pewno nie tak negatywny. 

Dalsza część tekstu pod wideo

Nowy model uczenia maszynowego przewiduje, że niektóre substancje chemiczne mogą poważnie szkodzić mikrobiomowi. Odkrycia sugerują, że testy bezpieczeństwa muszą zostać poszerzone o badania dotyczące jelit. Jednak to wszystko ma tylko wyjść nam na zdrowie.

Obszerne badania laboratoryjne nad substancjami chemicznymi, wytwarzanymi przez człowieka ujawniły 168 substancji szkodliwych dla bakterii, które normalnie występują w zdrowych ludzkich jelitach. Zakłócają one rozwój mikrobiomów uważanych za niezbędne dla utrzymania zdrowia. Zespół badawczy pod kierownictwem naukowców z Uniwersytetu w Cambridge zbadał w laboratorium, jak 1076 zanieczyszczeń chemicznych wpływa na 22 gatunki bakterii jelitowych. Do substancji, które zakłócają rozwój mikroorganizmów, zaliczają się pestycydy, a także substancje chemiczne stosowane w przemyśle, obecne w środkach zmniejszających palność i tworzywach sztucznych. 

Przypuszcza się, że najwięcej z tych substancji wnika do organizmu wraz z pożywieniem, wodę pitną oraz poprzez ogólną ekspozycję środowiskową. Wszystko to sprawia, że leczenie niektórych infekcji jest utrudnione.

Szczegóły badania opublikowano w czasopiśmie "Nature Microbiology".