"Dzielenie posiłku" z kimś na drugim końcu świata? I to bez gotowania

Technologia staje się coraz bardziej szalona, a rzeczywistość wirtualna zyskuje nowy smak. I to dosłownie. Wszystko za sprawą naukowców z Ohio State University. 

Anna Kopeć (AnnaKo)
1
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
"Dzielenie posiłku" z kimś na drugim końcu świata? I to bez gotowania

Grupa naukowców z Ohio State University opracowali e-Taste, nową technologię, która pozwala użytkownikom doświadczać smaku w środowiskach cyfrowych. Dzięki niej możemy ugryźć wirtualnego kawałka tortu lub napić się świeżo wygenerowanej cyfrowej filiżanki kawy. No i najważniejsze - będziemy mogli poczuć smak tych wszystkich smakołyków. I to bez wychodzenia z domu, a nawet pokoju. 

Dalsza część tekstu pod wideo

Cyfrowe jedzenie - czy to nie jest jednak trochę jednak dziwne?

System ma symulować prawdziwe smaki poprzez przechwytywanie danych smakowych i bezprzewodowe przesyłanie ich do odbiornika. Nowa technologia, za pomocą specjalnych czujników i dozowników chemicznych, wykrywa cząsteczki takie jak glukoza i glutaminian, które reprezentują pięć podstawowych smaków: kwaśny, słodki, słony, gorzki i umami. 

System skrupulatnie zbiera te wszystkie informacje i przekształca w sygnał elektryczny. Następnie, wysyła je do zdalnego urządzenia, w którym smak zostaje replikowany dla użytkownika. Całe doświadczenie e-Taste odbywa się za pośrednictwem niewielkiego ustnika, który łączy się z systemem dostarczania substancji chemicznych. Jest możliwa modyfikacja intensywności smaków, dzięki zastosowaniu specjalnego żelu. Za jego pośrednictwem użytkownicy mogą też łączyć ze sobą smaki w rozmaitych konfiguracjach i stężeniach.

Można też zdalnie przesyłać smaki. I to jest w tym wszystkim chyba najbardziej niesamowite. Naukowcy byli w stanie przesłać wrażenia smakowe z Kalifornii do Ohio, udowadniając, że możliwe jest degustowanie zdalne. Oznaczać to może, że wkrótce będziemy mogli "dzielić posiłek" z kimś, kto jest na drugim końcu świata. I to bez gotowania

Aby sprawdzić działanie urządzenia e-Taste, naukowcy przeprowadzili badania na ludziach. Uczestnicy eksperymentu w jednym z zadań, zostali poproszeni o rozróżnienie różnych poziomów smaków. Systemowi udało się odtworzyć smaki w 70 procentach. W innym zadaniu, uczestnicy dostali pięć opcji żywności - lemoniadę, ciasto, jajko sadzone, zupę rybną oraz kawę. Wszystko to za pomocą interfejsu degustacyjnego. 

I choć ta technologia jest wciąż w fazie rozwoju, to jednak wykazuje spory potencjał. Może pomóc naukowcom lepiej zrozumieć, jak mózg przetwarza smak oraz pomóc w leczeniu medycznym i nauce o żywności.