DAJ CYNK

Nigdy nie pij tak alkoholu. To igranie z losem

Bartek Grzankowski (Grzanka)

Nauka

Picie alkoholu w towarzystwie

Picie alkoholu ma zdecydowany wpływ na nasze zachowanie. Oczywiście wiele zależy od ilości spożytego przez nas trunku. Ale okazuje się także, że znaczenie ma także towarzystwo w jakim go pijemy. Teraz wiemy dlaczego.

Dalsza część tekstu pod wideo
 

Nie trzeba pić alkoholu, by spotkać się z pewnym trendem w ludzkim zachowaniu. Widać to nawet w filmach czy książkach, które przecież są odbiciem naszych zachowań (choć często bardzo nieidealnym, ale to temat na inny tekst). Chodzi o różnicę w piciu "procentów" w towarzystwie oraz samotnie. Ten pierwszy układ może kojarzyć się z wesołą biesiadą i radością. Drugi może być raczej kojarzony z “zapijaniem smutków”. Teraz naukowcy z USA odkryli z czego wynikają takie zachowania. 

Muszki jak ludzie

Badacze przyjrzeli się muszkom owocowym, które pomimo bezdyskusyjnych różnic wobec nas mają też wbrew pozorom całkiem wiele podobnych do ludzi genów. A co najważniejsze w tym przypadku, pod wieloma względami podobnie reagują na alkoholowe upojenie. Gdy owady były samotnie pod wpływem alkoholu niewiele się ruszały. Ale już w przypadku grupy ich ruchliwość ogromnie wzrasta. Aby zrozumieć ten proces zespół z USA przyjrzał się dopaminie, która jest odpowiedzialna za odczuwanie przyjemności, ale też uczestniczy w rozwoju uzależnień.

Okazało się, że muszki z wyższym poziomem dopaminy reagowały jeszcze bardziej żywiołowo będąc pod wpływem w grupie niż ich zwykłe odpowiedniki. W przypadku samotności zmian nie odnotowano. Ale to wciąż było za mało dla badaczy – postanowili więc sprawdzić które receptory w mózgach biorą udział w tych reakcjach. Kluczowy okazał się ten o nazwie D1. 

Co ważne, jest on także związany z uzależnieniem od alkoholu u ludzi. Z tego też powodu amerykański zespół chce prowadzić dalsze prace w tym temacie. Lepsze zrozumienie całego procesu może być bowiem bardzo przydatne nawet do terapii uzależnienia od alkoholu. Stąd też badacze chcą w szczególności przyjrzeć się receptorowi dopaminowemu D1 oraz jego roli w sytuacjach związanych zarówno ze spożyciem napojów “procentowych”, relacjami społecznymi, jak i rozwojem uzależnienia.

Zobacz: Polacy nagminnie jedzą w ten sposób. Igrają z losem
Zobacz: Zapomnij o kacu. Naukowcy opracowali przełomowy środek

Chcesz być na bieżąco? Obserwuj nas na Google News

Źródło zdjęć: Shutterstock, Master1305

Źródło tekstu: naukawpolsce.pl, PAP