Według pewnego badania jjedzenie mięsa może obniżać ryzyko raka

Weganie często starają się udowodnić innym, że jedzenie mięsa jest niezdrowe. Badania naukowe zadają temu kłam. Pamiętajmy jednak, że nie oznacza to wcale, iż zrezygnowanie z warzyw jest dobrym pomysłem.

Paweł Maretycz (Maniiiek)
15
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Według pewnego badania jjedzenie mięsa może obniżać ryzyko raka

Zacznijmy od tego, że mówimy tu o poważnym badaniu naukowym, chociaż sponsorowanym przez hodowców bydła. Jego wyniki zostały opublikowane  w szanowanym czasopiśmie Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. Samo badanie opiera się na analizie danych pochodzących od około 16 tysięcy osób w wieku powyżej 19 roku życia, które wzięły udział w amerykańskim Narodowym Badaniu Stanu Zdrowia i Odżywiania znanym także jako NHAMES III

Dalsza część tekstu pod wideo

Jedzenie mięsa może obniżyć ryzyko raka

Badanie było dość proste: otóż naukowcy porównali ilość spożywanego białka zwierzęcego i roślinnego i porównali te dane z ryzykiem zgonu z powodu raka, choroby serca, czy innych przyczyn zdrowotnych.

Okazało się, że różnice pomiędzy osobami spożywającymi głównie białko zwierzęce i tymi, które spożywają głównie białko roślinne, są niewielkie i występują tylko w kwestii związanej z nowotworami. Okazuje się także, że to osoby, w których diecie dominuje białko zwierzęce, wykazują niższy odsetek zgonów w grupie kontrolnej.

Aktualizacja: 

Jak udowodnił mi jeden z czytelników, liczne metaanalizy badań dowodzą, że czerwone i przetworzone mięso mogą w zauważalny sposób zwiększać ryzyko nowotworów.