Dobrze znany napój spowalnia starzenie. Podano ile trzeba go wypić
Kawa to nie tylko bardzo wdzięczny temat do badania, ale także popularny napój. Nic zatem dziwnego, że dziennie sięgają po nią miliony osób. Tym razem, naukowcy mają bardzo dobre wiadomości na jej temat.

Badania jednoznacznie wskazują, że picie kawy ma ogromny wpływ na zdrowsze starzenie się. Istotna okazuje się ilość. To doskonała wiadomość dla kawoszy, którzy nie tylko spędzają przyjemne chwile sięgając po kolejną filiżankę tego napoju, ale także mogą wesprzeć swój organizm, zapewniając mu wieloletnią korzyść.
Kawa a zespół kruchości kości
Tym razem pod lupę kawę wzięli naukowcy z Wolnego Uniwersytetu w Amsterdamie. Oni jako pierwsi powiązali "małą czarną" ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia tzw. zespołu kruchości kości u osób w wieku 55+. Głównie chodzi o fakt, osłabienia organizmu, kiedy łatwiej się męczymy, a ciało nie funkcjonuje tak sprawnie jak kiedyś. Aby zbadać związek picia kawy z kruchością kości, przez 7 lat analizowano dane 1161 osób powyżej 55 roku życia.



4 lub 6 filiżanek kawy dziennie
Wyniki badań wykazały, że picie od 4 do 6 lub nawet więcej, filiżanek kawy dziennie (wielkość takiej filiżanki to 125 ml), znacznie ograniczało zagrożenie zespołem kruchości. Co więcej, było ono nawet o 64% niższe niż u osób pijących od 0 do 2 porcji kawy dziennie.
Dokładne wyniki badań zostały opublikowane w "European Journal of Nutrition". Najważniejsze jest jednak to, że decydując się na spożycie wspomnianej ilości kawy, jesteśmy w stanie spowolnić naturalny proces starzenia. Zdaniem ekspertów główną rolę w tym procesie odgrywają znajdujące się w napoju przeciwutleniacze. Dzięki antyoksydantom "mała czarna" chroni nas przed stanami zapalnymi i uszkodzeniami mięśni. Ale to nie koniec jej zalet. Kawa może także pomagać regulować gospodarkę glukozowo-insulinową osób 55+.
Centrum Edukacji Żywnieniowej rekomenduje picie kawy filtrowanej.