Pij piwo. Wesprzesz rozwój smartfonów

Naukowcy z Niemiec odkryli, jak wykorzystać odpadki browarnicze. Pijąc piwo przyczynisz się do zmniejszenia śladu węglowego baterii.

Karolina Mirosz (mkina)
3
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Pij piwo. Wesprzesz rozwój smartfonów

Naukowcy z Uniwersytetu Friedricha-Schillera, mieszczącego się w mieście Jena w Niemczech, zajęli się tematem pojemności akumulatorów i poszukiwaniem sposobów na zmniejszenie ich śladu węglowego. Baterie stanowią niezbędny komponent w wielu dziedzinach, wśród których wymienić można motoryzację czy rynek telefonów. Ale akumulatory do urządzeń, poza wymaganiami dotyczącymi pojemności i bezpieczeństwa, muszą być projektowane zgodnie z normami ekologicznymi.

Dalsza część tekstu pod wideo

Starając się przystosować je do rygorów ekologicznych, badacze poszukiwali surowców mających możliwie najmniejszy wpływ na środowisko. Znalazły się wśród nich odpadki browarnicze.

Młóto jako ekologiczne rozwiązanie problemu

Chemicy z Uniwersytetu w Jenie badali potencjał młóta, czyli pozostałości powstałych po warzeniu zbóż. Niespodziewanie okazało się, że z tego bioźródła uzyskać można cenny materiał do ​​systemów elektrochemicznego magazynowania energii. Systemy te przechowują prąd w przypadku, gdy produkcja przewyższa jej zużycie.

Naukowcy odkryli, że wysłodziny powstające w kadzi filtracyjnej można przekształcić w węgiel, który nadaje się do wykorzystania przy produkcji elektrody w akumulatorach. Produkt odpadowy można również zmienić w węgiel aktywny, który znajduje zastosowanie jako materiał podstawowy elektrod do superkondensatorów.

Naukowcy, zmieniając młóto w węgiel aktywny, maksymalnie zwiększyli powierzchnię materiałów bazowych na skutek optymalizacji rozmiaru porów. Zgodnie z przeprowadzonymi przez naukowców testami, zdolność magazynowania energii węgla powstałego z wysłodziny jest bardzo wysoka. Istnieje więc możliwość wykorzystania tak powstałego materiału do wytwarzania pojemnych baterii.

Materiał dostępny w dużych ilościach

Odpady browarnicze spełniają istotne kryteria niezbędne do produkcji baterii, w tym posiadają odpowiedni skład chemiczny. Ponadto wysłodziny są materiałem szeroko dostępnym na rynku i występującym w znacznych ilościach. W Unii Europejskiej powstaje rocznie 6,8 mld ton młóta, w tym 1,5 mld odpadów pochodzi ze znanych z produkcji piwa Niemiec.

Węgiel aktywny produkowany z wysłodzin jest powszechnie dostępny bez potrzeby kosztownego transportowania go między krajami. Obecnie niezbędny do wytworzenia superkondensatorów materiał jest otrzymywany z łupin orzecha kokosowego, które są uprawiane jedynie w wybranych krajach.

Naukowcy z Jeny wskazują, że potrzebne są dalsze badania. Celem chemików jest możliwość wykorzystania wysłodziny do zrównoważonego pod względem ekologicznym magazynowania energii.

Zobacz: telemix odc. 2 – skrót najważniejszych wydarzeń tygodnia