WHO wzięła się za ulubioną przyprawę Polaków. Oto co, musisz wiedzieć

Świat właśnie dostał nową poradę, odnośnie do używania soli. W tym tygodniu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała nowe wytyczne. Oto co warto wiedzieć.

Anna Kopeć (AnnaKo)
1
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
WHO wzięła się za ulubioną przyprawę Polaków. Oto co, musisz wiedzieć

WHO opracowała nowe wytyczne, zalecające zastąpienie zwykłej soli, używanej w domu, czymś innym. Chodzi o to, aby stosować zamienniki soli, zawierające mniej sodu. Ale jakie konkretne alternatywy soli WHO ma na myśli? 

Dalsza część tekstu pod wideo

Stary problem, nowe rozwiązanie

Zalecenia te, nie wydają się być niczym nowym, bowiem problem wydaje się być stary jak świat. Wiadomo nie od dziś, że sód, zawarty w soli, spożywany w nadmiernych ilościach, może nam szkodzić. Zwiększa on ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, które z kolei zwiększa ryzyko chorób serca, udaru i chorób nerek. WHO szacuje, że co roku 1,9 milionów zgonów na świecie można śmiało przypisać spożywaniu zbyt dużej ilości soli. 

WHO zaleca spożywanie nie więcej niż 2 g sodu dziennie, Tymczasem, przeciętny człowiek spożywa dwa, albo nawet trzy razy tyle. Ograniczenie spożycia soli okazało się bardzo trudne. Większość krajów zobowiązała się do ograniczenia jej spożycia jeszcze w 2013 roku, ale nie udało się osiągnąć celu. WHO ustaliło cel zredukowania spożycia soli o 30% na 2030 rok. 

Wiadomo, że nie jest łatwo zaakceptować mniej słony smak tak od razu. To wymaga czasu i zmian w przygotowywaniu jedzenia. Porada, jaką dostał świat, jest następująca: wprowadź do swojej diety sól wzbogaconą potasem. 

Potas jest niezbędnym minerałem, odgrywającym kluczową rolę we wszystkich funkcjach organizmu. Pomaga także obniżyć ciśnienie krwi.

WHO zaleca dzienne spożywanie potasu - 3,5 g. Badania wykazały, że mieszkańcy większości krajów spożywają go za mało. 

Jeśli ta zmiana zostanie wdrożona, może to będzie jedna z najważniejszych porad, jakie kiedykolwiek wydało WHO.