Badacze: muszki owocówki piją alkohol, ale nie zgadniecie w jakim celu

Kto z nas nie walczył z muszkami owocówkami i nie wymyślał różnych sposobów na ich pozbycie się? Sezon na muszki owocówki zbliża się wielkimi krokami, tymczasem badacze dokonali w ich kwestii dość istotnego odkrycia.

Anna Kopeć (AnnaKo)
2
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Badacze: muszki owocówki piją alkohol, ale nie zgadniecie w jakim celu

Muszki celowo piją alkohol

To wyjaśnia, dlaczego muszki owocówki najczęściej spotkać można w pobliżu nadgniłych owoców oraz pojemników na odpady spożywcze. Nic w tym dziwnego, bowiem gnijące owoce wytwarzają alkohol, a ten przyciąga muszki niczym magnes. Wiadomo już dlaczego.

Dalsza część tekstu pod wideo

Według nowego badania samce muszek owocówek, które piją alkohol stają się bardziej atrakcyjne dla samic. Dodanie alkoholu do pożywienia samców zwiększa wydzielanie przez nich substancji chemicznych, które przyciągają samice, co przekłada się na większy sukces reprodukcyjny. Czyli dla nas oznacza to prawdziwą inwazję muszek owocówek w naszym domu.

Autor badania, Bill Hansson, kierownik Katedry Neuroetologii Ewolucyjnej w instytucie Maxa Plancka, stwierdził że istniejące do tej pory badania przyjmowały antropomorficzny punkt widzenia, podczas gdy najnowsze sugerują, że picie alkoholu daje muchom przewagę reprodukcyjną. 

Nie sądzimy, aby muchy piły alkohol, bo są w depresji.

- powiedział Bill Hansson. 

Badanie wykazało, że alkohol, zwłaszcza metanol, zwiększał produkcję i uwalnianie przez samców chemicznych sygnałów płciowych, zwanych feromonami, co czyniło ich bardziej atrakcyjnymi dla samic. Z tego też powodu samce były silnie zainteresowane alkoholem. Co ciekawe, w reakcji muszek na alkohol, występuje także mechanizm kontrolny, który pozwala im rozważyć korzyści związane z jego piciem i nie pozwoli im się za bardzo upić. 

Oznacza to, że muszki dysponują mechanizmem kontrolnym, który pozwala im czerpać wszystkie korzyści ze spożywania alkoholu, bez ryzyka zatrucia alkoholowego.

- tłumaczy inny autor badania, Ian Keessey z University of Nebrasca. 

Całe badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Science Advances.