Pita o poranku nie tylko pobudza, ale robi o wiele więcej
Najnowsze badania wykazały, że poranna kawa uruchamia w nas znany od starożytności przełącznik długowieczności. Najnowsze badania, przeprowadzone na Queen Mary University w Londynie pokazują, jak to działa.

Kofeina wydaje się robić o wiele więcej dobrego dla organizmu ludzkiego, niż tylko pobudzenie. Okazuje się, że aktywuje AMPK, kluczowy czujnik paliwa komórkowego, który pomaga komórkom radzić sobie ze stresem i niedoborami energii. To może wyjaśniać, dlaczego kawa jest powiązana z lepszym zdrowiem i dłuższym życiem.
Nowe badania nt. kofeiny
Nowe badanie przeprowadzone przez londyńskie laboratorium ujawnia, że kofeina — najpopularniejszy na świecie związek neuroaktywny może zrobić coś więcej niż tylko nas obudzić. Badanie opublikowane w czasopiśmie "Microbial Cell" pokazuje, jak kofeina może odgrywać rolę w spowalnianiu starzenia na poziomie komórkowym.



Kofeina od dawna jest łączona z potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, przede wszystkim ze zmniejszaniem ryzyka chorób, związanych z procesem starzenia. Jednak do tej pory nie było do końca wiadomo, jak działa w naszych komórkach i jakie są dokładne jej powiązania z sieciami genów oraz białek reagujących na składniki odżywcze i stres.
Najnowsze badanie odkryto, że kofeina wpływa na starzenie się, wykorzystując starożytny komórkowy system energetyczny.
Odkrycie jest zaskakujące — kofeina nie działa bezpośrednio na znany przełącznik wzrostu TOR. Zamiast tego działa poprzez aktywację innego ważnego układu zwanego AMPK, komórkowego wskaźnika paliwa, który jest ewolucyjnie zachowany u drożdży i u ludzi.
Kiedy twoje komórki mają mało energii, AMPK włącza się, aby pomóc im sobie poradzić.