Ta łyżka sprawia, że potrawy stają się słone. Bez użycia soli

Japończycy kolejny raz zaskoczyli rynek. Łyżka solna firmy Kirin z powodzeniem zastępuje solniczkę, oszukując mózg, że jemy dosoloną potrawę.

Lech Okoń (LuiN)
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Ta łyżka sprawia, że potrawy stają się słone. Bez użycia soli

Ta łyżka sprawia, że potrawy stają się słone

A właściwie nie tyle stają się faktycznie słone, ile za takie je odbieramy. Łyżka dostarcza słabe prądy elektryczne poprzez czubek urządzenia, stymulując w ten sposób jony sodu na języku. Powoduje to wrażenie słonego smaku bez faktycznego dostarczania jonów sodu z soli kuchennej.

Dalsza część tekstu pod wideo
Ta łyżka sprawia, że potrawy stają się słone. Bez użycia soli

Łyżka solna jest produkowana i sprzedawana przez firmę Kirin. Urządzenie może pracować w 4 trybach intensywności, aby zapewnić użytkownikom pożądany smak soli i jest zasilana baterią CR2. Producent nie dystrybuuje jeszcze sprzętu poza Japonię, cena nie jest niska, wynosi w przeliczeniu około 500 zł.

Twórca technologii zdobył Ig Nobla

Łyżka została opracowana we współpracy z profesorem Homei Miyashitą z Uniwersytetu Meiji. Profesor Miyashita wcześniej pracował nad prototypem elektrycznych pałeczek, które wykorzystują podobne prądy, i zdobył nagrodę Ig Nobla w dziedzinie żywienia w zeszłym roku. To dla przypomnienia humorystyczny odpowiednik Nagrody Nobla za prace naukowe, które najpierw śmieszą, a potem dają do myślenia.

Ta łyżka sprawia, że potrawy stają się słone. Bez użycia soli

Celem projektu jest pomoc osobom redukującym ilość spożywanej soli bez konieczności jedzenia potraw „bez smaku”. Japończycy spożywają średnio 10 gramów soli kuchennej dziennie — dwukrotnie więcej niż wynika to z zaleceń WHO.