Pająki mogą być aktywne zimą. Jedna rzecz sprawia, że nie zamarzają
Okazuje się, że niektóre pająki mogą być aktywne zimą. Naukowcy odkryli, że wykorzystują one unikalne białka zapobiegające zamarzaniu. Wszystko po to, aby przetrwać zimno.
Niektóre pająki nie zamarzają w zimie
Mowa o pająkach z rodzaju Clubiona, które należą do najistotniejszych naturalnych wrogów szkodników w sadach. Co najważniejsze, są one aktywne przez całą zimę i nie robią na nich wrażenia ujemne temperatury. Najnowsze badania odnośnie ich sposobów radzenia sobie z zimnem, zostały opublikowane w czasopiśmie "The FEBS Journal". Ujawniają one właściwości białek przeciwzamarzaniowych, produkowanych przez te pająki. Naukowcy odkryli, że wiążą się one z kryształkami lodu i zapobiegają wzrostowi w temperaturach poniżej zera. To właśnie sprawia, że pająki nie zamarzają.
Naukowcom udało się zbadać unikalne białka na poziomie molekularnym, za pomocą spektrometrii masowej. Odkryli, że mimo faktu, że białka u pająków przypominają te występujące u chrząszczy i ciem, to jednak pod względem ewolucyjnym bardzo się od nich różnią.
Wszystko dzięki unikalnym białkom
Unikalne białka u pająków aktywnych zimą, najprawdopodobniej powstały w wyniku ewolucji konwergentnej, kiedy organizmy, które nie są blisko spokrewnione, rozwijają podobne struktury, aby wykonywać tę samą pracę.
Zdolność pająków aktywnych zimą do odpierania szkodników w temperaturach ujemnych, jest szczególnie ważna w przypadku upraw wieloletnich. Można by je wykorzystać zamiast insektycydów.
Z perspektywy konsumenta - każda ekologiczna opcja zwalczania szkodników bez użycia silnej chemii, jest bardzo optymistycznym rozwiązaniem. Im mniej silnych insektycydów na naszej żywności, tym lepiej.