"Smacznej kawusi" po nowemu. Nadchodzi nowa era inteligentnych maszyn

Najnowsze badania wyraźnie sugerują, że robot napędzany sztuczną inteligencją, który będzie w stanie przygotować kawę w ruchliwej kuchni, może zapoczątkować nową erę inteligentnych maszyn. 

Anna Kopeć (AnnaKo)
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
"Smacznej kawusi" po nowemu. Nadchodzi nowa era inteligentnych maszyn

"Smacznej kawusi" nabierze innego wymiaru

Naukowcy twierdzą, że dzięki połączeniu sztucznej inteligencji, czułych czujników i precyzyjnie dostrojonych umiejętności motorycznych, robot będzie mógł wchodzić w interakcję z otoczeniem w sposób przypominający interakcję ludzką. I to jeszcze bardziej realistycznie niż do tej pory.

Dalsza część tekstu pod wideo

Nowa technologia, opracowana przez zespół inżynierów z Uniwersytetu Edynburskiego, może zmienić sposób, w jaki roboty będą wykonywały te zadania, które dotychczas były wykonywane wyłącznie przez ludzi. Największym problemem dla robotów jest, póki co, funkcjonowanie w dynamicznych i nieprzewidywalnych miejscach, takich jak kuchnia. Mimo całej swojej nowoczesności nadal nie potrafią dostosowywać się w czasie rzeczywistym do nieprzewidzianych przeszkód. 

Co na to Magda Gessler?

Zespołowi badawczemu z Edynburga udało się jednak połączyć postępy w dziedzinie wrażliwych umiejętności motorycznych ze sztuczną inteligencją i stworzyć robota, który potrafi sprawnie komunikować się z przedmiotami oraz ludźmi w trudnych warunkach. 

Nowe urządzenie to ramię robota z siedmioma ruchomymi stawami — najpierw interpretuje otrzymane polecenie głosowe, następnie analizuje otoczenie. I tak, na przykład przeszukuje kuchnię, szukając kubka, starając się dostać do szuflad z mechanizmami otwierania, z którymi wcześniej nigdy nie miał do czynienia. Następnie, robot mierzy i miesza ustalone proporcje zmielonej kawy ze słoika z wodą z czajnika. 

Naukowcy są przekonani, że dzięki technologii zastosowanej w robocie, potrafi on płynnie dostosować się do nieprzewidzianych zdarzeń — na przykład gdy ktoś, przechodząc, niespodziewanie poruszy kubkiem w trakcie pracy. 

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Nature Machine Intelligence.