Wystarczy dodać jajko do kawy. Zobaczysz, co się stanie

Wszelkie nowinki na temat kawy cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, wszak mało kto wyobraża sobie idealny poranek bez filiżanki tego pobudzającego napoju. 

Anna Kopeć (AnnaKo)
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Wystarczy dodać jajko do kawy. Zobaczysz, co się stanie

Ostatnio, coraz większe uznanie budzi kawa z dodatkiem jajka. Czy ten sposób przygotowywania kawy ma szansę stać się hitem? Źródła twierdzą, że jajko dodane do tego napoju to samo dobro. Nie dość, że jest to smaczna alternatywa kawy, to jeszcze wspiera pracę wątroby i reguluje poziom cholesterolu. Taka kawa łączy w sobie smak i korzyści składników obecnych w jajku.

Dalsza część tekstu pod wideo

Żółtko jajka jest bogate w cholinę, czyli składnik korzystny dla metabolizmu tłuszczów, co działa ochronnie na naszą wątrobę. Także kawa z dodatkiem jajka dostarcza antyoksydantów, ale także wspiera proces detoksykacji organizmu i dostarcza witamin A,E,D, K oraz tych z grupy B. 

Kawa jajeczna jest nieco jaśniejsza od zwykłej kawy i nazywa się "Swedish Egg Coffee". Ale co ciekawe, nie każdy Szwed o niej słyszał. 

Skąd się wzięła kawa jajeczna?

Pochodzi bardziej od emigrantów do Stanów Zjednoczonych w XIX wieku. Zawsze była podstawą wielu luterańskich kolacji kościelnych i czasami nazywa się ją "kawą dla pań z piwnic kościelnych". Kawa ma tendencję do lekkiej kwaśności, a jajka są zasadowe. Te dwa czynniki wzajemnie się znoszą, więc powstaje napar gładki i pozbawiony goryczy. Jajko również sprawia, że kawa robi się klarowna.

- wyjaśnia Jim Zięba, ekspert od kawy jajecznej z Minnesota State Fair. 

Jak wyjaśnia Asser Christensen, Duńczyk i autor tekstów o kawie, kawa jajeczna najprawdopodobniej wywodzi się ze zwyczajów, które były powszechne na terenach skandynawskich przed wiekami. Stąd jest praktycznie nieznana we współczesnej Danii, Szwecji i Norwegii. W tamtych czasach jednak kawa była luksusem i farmerzy przez kilka dni używali tych samych fusów. Powstały mętny napar skłonił ich do poszukiwania sposobów na jego klarowanie. 

Jak zrobić kawę jajeczną? Sposób jest dość prosty. Należy napełnić garnek zimną wodą i doprowadzić ją do wrzenia. Wsypać odpowiednią ilość fusów kawowych do rondla i rozgnieść jedno jajko, najlepiej ze skorupką. Pozostawić wrzący napar około 30 sekund, a potem odczekać aż fusy opadną na dno.