Badacze odkryli, co najlepiej spowalnia rozwój chorób przewlekłych
Najnowsze badanie ujawnia kluczowy sposób na spowolnienie różnego rodzaju chorób przewlekłych, jakie nas mogą dopaść na starość.

Kto z nas nie chciałby być aktywnym po siedemdziesiątce? Żyć aktywnie i cieszyć się życiem? Niestety, często bywa, że spokojne życie emeryta zakłóca a to choroba serca, a to cukrzyca, albo i depresja. Okazuje się, że kluczowym elementem w zapobieganiu tego typu przewlekłych chorób w podeszłym wieku jest nic innego, jak dieta.
Dieta, słowo klucz
W ramach najnowszego badania, grupa naukowców z Centrum Badań nad Starzeniem się w Instytucie Karolinska w Szwecji, przez 15 lat śledziła losy ponad 2400 starszych Szwedów.



Odkryto, że u osób, które regularnie trzymały zdrową dietę, przewlekłe choroby rozwijały się wolniej niż u osób, których dieta odbiegała od ideału. Każda dieta bogata w przetworzone produkty, w tym mięso, słodkie napoje oraz rafinowane zboża, jest dietą zapalną. Oznacza to, że nie tylko nie zapobiega, ale niestety sprzyja przewlekłym stanom zapalnym w organizmie.
Najlepiej wypadły: dieta Mind (opracowana w celu ochrony mózgu) oraz śródziemnomorska. Najsilniejsze korelacje między zdrowiem, a dietą zaobserwowano w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego i psychiatrycznych. Co ciekawe, nie znaleziono jednak wyraźnego związku między dietą a chorobami, takimi jak, zapalenie stawów oraz osteoporoza.
Okazuje się, że jest to niezwykle istotne właśnie w przypadku osób starszych, u których jednoczesne występowanie kilku schorzeń to jeden z największych problemów.
Rzecz jasna, stanowi to także największe obciążenie systemów opieki zdrowotnej. Dieta według naukowców nie tylko pomaga w zapobieganiu poszczególnym chorobom, ale także wpływa na ogólne tempo biologicznego starzenia się.