DAJ CYNK

Google+ rozpocznie wygaszanie kont użytkowników już 2 kwietnia. Do tego czasu trzeba pobrać swoje dane

31.01.2019

Dodane przez: Uapsiabiduba

Kategoria: Taryfy, promocje, usługi

Interakcje: 4628

Ważne 1

0

Google powoli rozpoczyna procedurę wygaszania sieci społecznościowej Google+. Jeśli nadal jesteście w gronie aktywnych użytkowników, już teraz warto pomyśleć o zgraniu swoich danych.

O planach zamknięcia konsumenckiej wersji Google+ poinformowano już na początku październiku ubiegłego roku. Do tej pory nie były jednak znane szczegóły całej operacji, którymi Google właśnie się z nami dzieli. Wiemy już, że procedura wygaszania kont użytkowników rozpocznie się 2 kwietnia i do tego czasu możemy pobrać z profili Google+ swoje dane.

Tworzenie nowych profili, stron, społeczności oraz wydarzeń zostanie zablokowane już od 4 lutego. W najbliższych tygodniach zostanie wyłączona funkcja logowania się do stron internetowych za pomocą konta Google+. W jego miejsce pojawi się po prostu samo konto Google. Użytkownicy płatnego pakietu G Suite mogą spać spokojnie - ich konta w Google+ pozostaną nienaruszone.

Zobacz: Dziurawe API będzie jedną z przyczyn zamknięcia usługi Google+ dla konsumentów
Zobacz: Koniec Google Allo w marcu 2019 roku
Zobacz: Konferencja Google I/O 2019 rozpocznie się 7 maja. Zagadka giganta z Mountain View została rozwiązana w ciągu godziny

Zamknięcie konsumenckiej wersji Google+ ma związek z niskim zainteresowaniem społecznościową usługą, która miała pierwotnie konkurować z Facebookiem. Już w październiku ubiegłego roku z mobilnej wersji Google+ korzystało tylko około 2,5 mln osób, z czego jedna piąta to mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Serwis borykał się również z dziurawym API. Przez ponad 2 lata ukryte dane prawie 500 tys. użytkowników serwisu Google+ były dostępne dla zewnętrznych programistów.

Źródło tekstu: GSMArena

Komentarze
Zaloguj się