Myślisz, że to zdrowe śniadanie? Możesz się mocno zdziwić

Każdy z nas chce być zdrowy. To jedno z najczęstszych życzeń, które otrzymamy podczas nadchodzącego Bożego Narodzenia. Jednak czasem okazuje się, że to, co było dla nas kiedyś zdrowe dziś także może nam służyć. Takie zmiany zaszły chociażby w jedzeniu.

Bartłomiej Grzankowski (Grzanka)
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Myślisz, że to zdrowe śniadanie? Możesz się mocno zdziwić

Gdybyśmy mieli wymienić cechy zdrowego pożywienia z pewnością przynajmniej część z nas wskazałaby, że jest ono mało smaczne. Cóż, wynika to za pewne stąd, że to co dobre dla wielu osób powiązało się też w głowie z tym co niezdrowe. Okazuje się, że to nie do końca jest prawda. Choć zdaniem amerykańskiej Administracji do spraw Żywności i Leków (FDA) z listy zdrowego pożywienia trzeba wykreślić hit wielu śniadań czyli… biały chleb. Ale ofiar najnowszej zmiany jest więcej.

Dalsza część tekstu pod wideo

Jest nad czym pracować

Na aktualizację listy zdrowej żywności mieszkańcy USA musieli trochę poczekać. Ostatnia miała miejsce 30 lat temu. Trochę w tym czasie się pozmieniało, chociażby w procesach przygotowania żywności. Zdobyliśmy też dużo więcej wiedzy na temat naszych posiłków oraz procesów związanych z rozwojem chorób i otyłości. Poza aktualizacją listy polecanych i odradzanych pokarmów FDA wprowadziła też nowy symbol wskazujący które zakupy spożywcze spełniają wymogi zdrowego posiłku.

Amerykanie mają nad czym pracować – 77% z nich przekracza zalecenia dotyczące spożycia tłuszczów nasyconych, 63% przekracza limity dodanych cukrów, a aż 9 na 10 z nich spożywa zbyt dużo soli, co przekłada się na nadmierne spożycie sodu. Za to prawie 80% nie spożywa wystarczająco nabiału, owoców i warzyw. W przypadku naszego kraju wcale nie jest jednak dużo lepiej. Według raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny w roku 2022 tylko 24 proc. Polaków odżywiało się zgodnie z normami. Co więcej, wielu z nas nie widziało potrzeby, by jeść zdrowo.

Jakie jedzenie jest zdrowe?

Zgodnie z nowymi zasadami z USA tamtejsza żywność, by zyskać nowe oznaczenie, musi zawierać znaczącą ilość jednej lub więcej grup żywności zalecanych przez wytyczne żywieniowe FDA, takich jak warzywa, białka, nabiał lub zboża. Ale to nie wszystko – konieczne jest też bowiem mieszczenie się w określonych limitach tłuszczów nasyconych, sodu oraz cukrów dodanych. To również zwrot w polityce żywieniowej od całkowitego przekreślenia tłuszczy na rozróżnienie ich na szkodliwe tłuszcze nasycone oraz korzystne nienasycone.

W ten sposób na opublikowanej przez FDA liście zdrowego pożywienia ma się znaleźć awokado, orzechy, nasiona, ryby, jaja czy oliwę z oliwek. Spaść mają z niej za to między innymi słodkie przekąski owocowe, wzbogacone płatki śniadaniowe, biały chleb oraz jogurt owocowy z dużą zawartością cukrów.