DAJ CYNK

Kawę pij tylko w ten sposób. Organizm ci podziękuje

Piotr Urbaniak (gtxxor)

Nauka

Kawę pij tylko w ten sposób. Organizm ci podziękuje

Wiadomo, ocena smaku jest rzeczą względną, ale, jak się okazuje, picie kawy z mlekiem może mieć również pozytywny wpływ na zdrowie.

Czy kawa jest napojem zdrowym dla człowieka, czy nie, zdania są podzielone. Jedne badania straszą szybkim uzależnieniem, podniesionym cholesterolem i ryzykiem zawału serca, inne – zwracają uwagę na korzystny wpływ na wątrobę. Słowem, co człowiek to opinia.

Badacze z Uniwersytetu w Kopenhadze niniejszym dołączają do zwolenników kawy, zwracając uwagę na jej silne działanie antyoksydacyjne. Choć jest warunek: napitek musi być podany z mlekiem.

Jak czytamy w abstrakcie, chodzi o tzw. polifenole, czyli organiczne związki chemiczne, które wykazują cechy antyoksydacyjne właśnie. Zdaniem naukowców główne polifenole w kawie, kwasy kawowy i chlorogenowy, w kontakcie z obecną w mleku cysteiną wydatnie zwiększają efektywność. 

Ponieważ ludzie nie wchłaniają tak wielu polifenoli, wielu badaczy zastanawia się, jak zamknąć polifenole w struktury białkowe, które poprawią ich wchłanianie do organizmu. Ta strategia ma dodatkową zaletę polegającą na wzmocnieniu przeciwzapalnego działania polifenoli

– komentuje Marianne Nissen Lund, szefowa projektu.

Po wystawieniu na działanie komórek odpornościowych w laboratorium, naukowcy doszli do zaskakującego wniosku. Wzbogacone w białka mleka polifenole, w odniesieniu do monopolifenoli, okazały się około dwukrotnie skuteczniejsze w zapobieganiu stanom zapalnym w komórkach odpornościowych.

Eksperyment wprawdzie przeprowadzono dotychczas jedynie na komórkach izolowanych, ale duński zespół jest przekonany, że próby na grupie ochotników jedynie potwierdzą dotychczasowe spostrzeżenia.

Chcesz być na bieżąco? Obserwuj nas na Google News

Źródło zdjęć: ImYanis / Shutterstock