Kawę pij tylko w ten sposób. Organizm ci podziękuje
Wiadomo, ocena smaku jest rzeczą względną, ale, jak się okazuje, picie kawy z mlekiem może mieć również pozytywny wpływ na zdrowie.

Czy kawa jest napojem zdrowym dla człowieka, czy nie, zdania są podzielone. Jedne badania straszą szybkim uzależnieniem, podniesionym cholesterolem i ryzykiem zawału serca, inne – zwracają uwagę na korzystny wpływ na wątrobę. Słowem, co człowiek to opinia.
Badacze z Uniwersytetu w Kopenhadze niniejszym dołączają do zwolenników kawy, zwracając uwagę na jej silne działanie antyoksydacyjne. Choć jest warunek: napitek musi być podany z mlekiem.



Jak czytamy w abstrakcie, chodzi o tzw. polifenole, czyli organiczne związki chemiczne, które wykazują cechy antyoksydacyjne właśnie. Zdaniem naukowców główne polifenole w kawie, kwasy kawowy i chlorogenowy, w kontakcie z obecną w mleku cysteiną wydatnie zwiększają efektywność.
Ponieważ ludzie nie wchłaniają tak wielu polifenoli, wielu badaczy zastanawia się, jak zamknąć polifenole w struktury białkowe, które poprawią ich wchłanianie do organizmu. Ta strategia ma dodatkową zaletę polegającą na wzmocnieniu przeciwzapalnego działania polifenoli
– komentuje Marianne Nissen Lund, szefowa projektu.
Po wystawieniu na działanie komórek odpornościowych w laboratorium, naukowcy doszli do zaskakującego wniosku. Wzbogacone w białka mleka polifenole, w odniesieniu do monopolifenoli, okazały się około dwukrotnie skuteczniejsze w zapobieganiu stanom zapalnym w komórkach odpornościowych.
Eksperyment wprawdzie przeprowadzono dotychczas jedynie na komórkach izolowanych, ale duński zespół jest przekonany, że próby na grupie ochotników jedynie potwierdzą dotychczasowe spostrzeżenia.