DAJ CYNK

Stanowisko Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji w sprawie harmonizacji norm PEM

orson_dzi

Harmonizacja norm PEM

Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji (PIIT) uważa, że nadchodząca harmonizacja norm PEM jest potrzebna. Bez niej nie byłby możliwy dalszy rozwój kraju, w tym tzw. Przemysłu 4.0 oraz wdrożenie sieci 5G.

PIIT zaznacza, że:

(...) realizacja infrastruktury niezbędnej do świadczenia nowoczesnych usług telekomunikacyjnych mierzy się z ogromnymi problemami wynikającymi z obecnie obowiązujących przepisów, a bez harmonizacji norm PEM w najbliższej przyszłości operatorzy telekomunikacyjni napotkają ogromne trudności nie tylko w rozbudowie i modernizacji sieci, ale także w bieżącym utrzymaniu dotychczasowego poziomu usług. Według raportu Instytutu Łączności, Analiza wykonalności wdrożenia usług w technologii 5G przy obecnych oraz zwiększonych normach dopuszczalnych poziomów promieniowania elektromagnetycznego, przygotowanego na zlecenie PIIT, w ciągu najbliższych 2-3 lat obecne sieci nie będą w stanie obsłużyć prognozowanego ruchu, a na niektórych obszarach, w tym wiejskich, dostępna pojemność może się wyczerpać już w najbliższych miesiącach.

Zobacz: Zmiany norm PEM. Ruszają konsultacje społeczne

Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji dodaje przy tym, że obecne normy znacząco utrudniają rozbudowę istniejącej infrastrukturę sieci komórkowych, ale również przyszłe inwestycje w sieć 5G. Dodatkowo bez harmonizacji norm Polska będzie mieć problemy z wykorzystaniem potencjału gospodarczego i społecznego jaki daje sieć piątej generacji. Jako kraj nie mamy również możliwości realnego konkurowania gospodarczego z krajami rozwiniętymi w takich obszarach jak inteligentne miasta, czy też telemedycyna.

Zobacz: Co oznacza zmiana norm PEM? Rozmawaliśmy z przedstawicielami Ministerstw

W oświadczeniu czytamy też, że:

(...)pomimo iż nie stwierdzono szkodliwych mechanizmów oddziaływania PEM na ludzi podczas codziennego korzystania z prądu, radia, telewizji, telefonii czy sieci bezprzewodowych, obowiązujące w Polsce sposoby pomiarów PEM są jednymi z najbardziej restrykcyjnych, a same pomiary są prowadzone regularnie przez wyspecjalizowane służby publiczne powołane do tego celu.

Należy też zwrócić uwagę, że inne kraje Europy realizując przyjęty plan wdrożenia sieci nowej generacji, w tym 5G, nie są ograniczone utrudnieniami, z którymi zmagają się operatorzy przy budowie sieci w Polsce. Nierówne szanse w obszarze warunków dla powstawania nowoczesnej infrastruktury telekomunikacyjnej mogłyby postawić Polskę w znacznie trudniejszej pozycji, która będzie miała istotne znaczenie w osiąganiu przez poszczególne kraje tych samych celów rozwojowych.

Podsumowując, Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji popiera pomysł harmonizacji norm PEM oraz liczy na jego jak najszybszą realizację.

Zobacz: Każdy smartfon Xiaomi za minimum 250 euro biędzie działać w 5G
Zobacz: Marek Zagórski ponownie został powołany na stanowisko ministra cyfryzacji

Chcesz być na bieżąco? Obserwuj nas na Google News