• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #93968  autor: PeGaS
 10 sie 2006, 22:52
PRE-PAID :?:

Co sądzicie o tendencji, która zaczyna już powoli zadomawiać się na polskim rynku? Mówię tu oczywiście o rosnącym zainteresowaniu (zarówno ze strony klientów jak i operatorów) ofartą telefonów na kartę? Zaczęło się od wprowadzania pierwszych pakietów sms. Później pojawiły się wszelkiego rodzaju MIXy. Dziś - startery już za 5zł, Zetafon, Era Fun, coraz korzystniejsze pakiety sms/mms (ale również głosowe i DATA), itp. Operatorzy zwracają coraz większą uwagę na ten segment rynku, obdarowywując go coraz większymi profitami. Niektórym już zaczyna bardziej opłacać się numer pre paid niż klasyczna aktywacja typu post paid. Do czego może to doprowadzić? I czy dojdziemy (jak szybko) do sytuacji, kiedy to oferta "na kartę" wyprze abo? Zastanawialiście się kiedyś?

MULTIBRANDS :?:

Tu też interesują mnie wasze przemyślenia? Jak obstawiacie, kiedy pojawią się w Polsce szerokodostępne POSy oferujące możliwości zakupu usług kilku operatorów w jednym miejscu. Czy zacznie się to wraz z wejściem na rynek operatorów wirtualnych (P4 negocjuje aktualnie z kilkoma dealerami), czy jest jednak za wcześnie? Zastanawia mnie jak odniosą się do tego sami operatorzy, dla których tak "bezpośrednia" konkurencja może okazać się zabójcza w skutkach. Z drugiej strony dealerzy z całą pewnością ostrzą sobie zęby na taką sytuację. Mamy też "trzecią" stronę medalu, czyli klientów... Jak Wy się do tego odnosicie?

Gdzie dąży polski rynek usług telekomunikacyjnych?

http://kochajzycie.pl

#93971  autor: Kaczy
 10 sie 2006, 22:56
Co do Pre-Paidów:
Sam właśnie się zastanawiam, czy po zakończeniu umowy nie wyrzucić karty.
Właśnie zacząłem używać POP`a. Mam sms`y po 1 gr, minutę po 15 gr do 3 osób.
A w abo mam płaską taryfę, brak jakiś promocji a`la pre-paid.

Wydaje mi się, że post-paid zaczyna się opłacać przy rachunkach powyżej 150-200 zł. Przy mniejszych lepiej jest wziąć jakiegoś pre-paida.

...::: Made for loneliness :::...

#93973  autor: kamil1221
 10 sie 2006, 23:07
Jest jedna opcja, która mi się podoba w abo. - Nie musisz się bać, że ci kasy zabraknie jak dzwonisz.
Obecnie mam mixa, więc wiem jak to jest z kartami.
Wcześniej miałem Tak-Taka i Heyah.
Może kiedyś zainwestuje w abonament ?

#94001  autor: Irek
 11 sie 2006, 00:12
Już od dawna operatorzy zaczynają zwracać uwagę na ten rynek. Co do abonamentu to będzie on wasze i nikt go nie zlikwiduje. Pamiętaj o tym, że istnieje jeszcze coś takiego jak klient biznesowy. Co do scentralizowania ofert w jednym miejscu to to się już zaczyna. Popatrz tylko na Media. Tam jest dostępna prawie każda oferta.

"And one more thing..."

#94008  autor: Rokko
 11 sie 2006, 07:03
Nigdy nie przeliczałem co mi sie ewentulanie bardziej opłaca.Od 7 lat korzystam z Abo.i chyba tak zostanie. Nie lubie się stresować, czy mi sie w trakcie rozmowy skończy konto.Rachunek w Plusie płacę około 90 zł i w zasadzie minut mi starcza. Moim zdaniem da się zauważyć, że operatorzy bardziej w ostatnim czasie zabiegają o Karty. w Abonamentach są mniej płynni.Domyślam sie, ze jest to związane z tym, że jest trudniej wprowadzić ofertę na abonament, niż w kartach. W tej materii wydaje mi sie ze przydałaby sie wieksza konkurencja. Może coś by sie ruszyło.

#94022  autor: D@rio
 11 sie 2006, 09:46
Dokładnie. Tak jak napisał IreQ. Biznes nigdy nie wejdzie w pre-paid. Dla Nich liczy się niezależność, rozwój oferty, dostęp do najnowszych rozwiązań i technologii. Ale nie tylko. Popatrzmy także na róznorodne usługi dla biznesu pozwalające obniżyć koszty. Mówią tutaj np. o połączeniach wewnątrz firmy. Takich rzeczy w pre-paid'zie nie ma. Pozatym, najtańsza minuta do innych sieci jak i na stacjonarne też jest zawsze w taryfach dla biznesu. Dodatkowo, można wspomnąć iż dodatkowym atutem jest wymiana aparatu co 2 lata albo co rok. Dużoby mówić. To są dwa nieporównywalne rynki mające innych użytkowników. ALe jedno jest pewne...ok. 60% wpływów do budżetu firmy stanowią klienci biznesowi. To chyba mówi samo za siebie...

Obrazek

#94704  autor: Skarpyta
 13 sie 2006, 12:52
Kaczy pisze:Co do Pre-Paidów:
Wydaje mi się, że post-paid zaczyna się opłacać przy rachunkach powyżej 150-200 zł. Przy mniejszych lepiej jest wziąć jakiegoś pre-paida.
u mnie teraz rachunki za abo ojca i moj przychodzą przeszło po 200 zł :x jeszcze 2 takie rachunki i mnie z domu wyzucą,tylko ja tyle dzwonie.Mam podobnie jak ty Kaczy mam jeszcze POPa pod reka i chyba abo zastawie tylko na darmowe do ery a wróce do pre-paid bo to bedzie najlpesze rozwiązanie,jak dla mnie to za wczas dostałem abo :mrgreen:

Obrazek
Obrazek