• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #91467  autor: krato
 03 sie 2006, 20:51
Mam do korzystających z Internetu poprzez komórkę pytanie apropo EDGE i Orange : jak to jest w tej sieci z jakością i zasięgiem tej technologii (bo z mapki wychodzi że wszędzie jest EDGE praktycznie ) .

1. jakie są REALNE osiągi w prędkości
2. co to oznacza że urządzenie jest klasy 10 jeśli chodzi o EDGE (czy to oznacza takie same parametry jak GPRS )
Pytam się dlatego bo korzystam teraz z neta poprzez GPRS i nie za bardzo mnie się to widzi (chodzi o prędkości ) mam telefon SE T610 tam jest GPRS klasy 10 i daje mi na Maksa 3.5/4kB/s przy ściaganiu plików (iPlus Simdata ) – żeby było śmieszniej XP wyświetla mi 115kb/s ale to jest chyba maksymalna prędkość jaka może osiągnąć modem telefonu - także trochę się zawiodłem bo myślałem ze będzie dawać gdzieś jak modem mniej więcej tj 56,6 kb/s (u mnie modem daje na lini z tepsy max 48 kb/s a przeciętne to 46 kb/s więc 10kb/s założyłem że zyskam a tu takie uuuu bo przecież te 3,5/4 to daje niecałe 30 kb/s )

Przejdź to Orange Flex - przed aktywowaniem pakietu w aplikacji w poprzedzającym screenie wpisz kod polecający TOMASZTXL4 - dostaniesz 50 zł zwrotu czyli prawie dwa miesiące za darmo.

#91473  autor: tomico
 03 sie 2006, 21:01
1. Realne osiągi to 255 kb/s.
2. Że urządzenie jest klasy 10 Edge to oznacza że wyciągniesz na nim 255 kb/s, pobieranie 25 kb/s. Na gprsie realne prędkości to 40 kb/s, ściąganie 4 kb/s. To co pokazuje windows jest błędne. Na umtsie(3g) realne prędkości to 384 kb/s, ściaganie 38 kb/s, chyba że jest to umts z technologią HSDPA to masz prędkosci odpowiednio trochę mniej niż 2 MB/s i 200 kb/s ściąganie.

Nie wiem czy się przy tych prędkościach gdzieś nie pomyliłem, jak coś to mnie poprawcie, ale raczej wszystko napisałem OK.

#91479  autor: krato
 03 sie 2006, 21:09
A jak jest z tym zasięgiem w Orange czy to tylko na mapie

Przejdź to Orange Flex - przed aktywowaniem pakietu w aplikacji w poprzedzającym screenie wpisz kod polecający TOMASZTXL4 - dostaniesz 50 zł zwrotu czyli prawie dwa miesiące za darmo.

#91480  autor: tomico
 03 sie 2006, 21:11
Zasięg Edge jest taki jak na mapie, Edge jest dostępne w 98% terytorium kraju tak samo jak gprs. Gorzej jest z Umtsem bo on jest tylko w dużych miastach.

#91503  autor: D@rio
 03 sie 2006, 21:53
Po pierwsze. Poprawię Cię tutaj bo TOMICO wprowadza Cię w błąd jak tylko może. Nie wiem skąd mu się takie bajki wzieły. Ecch...

A więc...

Max. prędkośc EDGE to 236kb/s. To jest prędkośc max. którą raczej na EDGE nie da się wyciągnać. Realna prędkośc na EDGE zależy od obciążenia sieci i od modemu. Generalnie uśredniając średnia prędkośc wacha się od 100 - 200kb/s która da się wyciągnać. Wiadomo że w nocy często ta prędkośc jest wyższa poprzez mniejsze obciążenie sieci.

Natomiast każdy terminal ma określoną tzw. klasę GPRS/EDGE. Mówi ona o parametrach w jakich pracuje terminal/modem, odnosi się do możliwości zestawienia określonej liczby slotów, a co za tym idzie - o możliwej do uzyskania prędkości przysyłania danych. Każda klasa ma ściśle określoną, maksymalną liczbę slotów możliwą do zestawienia w stronę do abonenta oraz do niego. Jednak nie jest to jedyne ograniczenie - ogólna liczba slotów nie może przekroczyć odpowiedniej wielkości. Klasy przezentują się następująco:

Klasa||Sloty do abonenta ||Sloty od abonenta ||Aktywne sloty
1 || 1 || 1 || 2
2 || 2 || 1 || 3
3 || 2 || 2 || 3
4 || 3 || 1 || 4
5 || 2 || 2 || 4
6 || 3 || 2 || 4
7 || 3 || 3 || 4
8 || 4 || 1 || 5
9 || 3 || 2 || 5
10 || 4 || 2 || 5
11 || 4 || 3 || 5
12 || 4 || 4 || 5

Najczęściej spotykane classy GPRS to 6/8/10.

A i jeszcze jedno. Drogi Tomico: EDGE nie obowiązuje na 98% powierzni kraju. Zasięg GSM jest równoznaczny z zasięgiem GPRS a nie EDGE. EDGE obowiązuje tylko w wybranych lokalizacjach które to określa oddzielna mapka.

Natomiast to co Ci XP wyświetla 115,2kb/s to jest to prędkośc portu która masz ustawioną w ustawieniach. Nie jest to też prędkośc połączenia internetowego. To prędkośc trasmisji między portem w komputerze a nie telefonem.

Natomiast w Plus'ie GPRS jest technicznie przyblokowany do GPRS class 6, a więc max. prędkośc GPRS to 40,2kb/s dla PlusGSM. Natomiast technicznie GPRS wyciąga max. 115,2kb/s.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2006, 22:08 przez D@rio, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek

#91508  autor: tomico
 03 sie 2006, 21:58
No trochę zamieszałem, ale ogólnie wszędzie jest podawane, że Edge wyciąga do 255 kb/s(praktycznie nieosiągalne ale tak jest podawane). Pozatym sam Orange reklamował sie nie dawno że Edge dostępne jest w 98% kraju, więc komu mam wierzyć.

#91513  autor: D@rio
 03 sie 2006, 22:03
tomico pisze:No trochę zamieszałem, ale ogólnie wszędzie jest podawane, że Edge wyciąga do 255 kb/s(praktycznie nieosiągalne ale tak jest podawane). Pozatym sam Orange reklamował sie nie dawno że Edge dostępne jest w 98% kraju, więc komu mam wierzyć.
Pokaż mi gdzie jest napisane że EDGE wyciąga do 255kb/s. Stawiam piwo wtedy ;)
z 98% to może chodziło o zasięg terytorium albo o GPRS ;) ...aż taki cudowny ten EDGE jeszcze nie jest. Pozatym ja nie widziałem takiej reklamy aby Orange ostatnio EDGE reklamowało...

Obrazek

#91521  autor: D@rio
 03 sie 2006, 22:32
ta mapka lepiej przedstawia EDGE. Pozatym, jak widzisz nie każdy teren jest objęty EDGE. Jest jeszcze masa "plamek" gdzie jest tylko GPRS. A więc napewno EDGE nie obejmuje 98% terytorium kraju...

Obrazek

#91549  autor: krato
 04 sie 2006, 01:04
Jeszcze można by dodać że prędkość slotu w GPRS - 13,4 kb/s, w EDGE max. 59,2 kb/s i będzie komplet - dziękuję D@rio za szczegółowe informacje oto mi właśnie chodziło.

Mam jeszcze jedno pytanie : kolega mi powiedział że często sam producent w telefonie obcina max prędkość transmisji dla EDGE i tak jest np w przypadku SE gdzie modem pozwala przesyłać z szybkością max 130kb/s czy ktoś z was wie jak to jest z Sagemem my700X czy tam nie ma tez jakiegoś ograniczenia (czy to co mówił mój kolega jest tez prawdą bo może tak tez być że jest to po prostu wynik jak jest napisane powyżej ograniczeń sieci ale z tego co pamiętam mówił wyraźnie że jest to ograniczenie modemu telefonu)

#91651  autor: D@rio
 04 sie 2006, 13:17
krato pisze:Jeszcze można by dodać że prędkość slotu w GPRS - 13,4 kb/s, w EDGE max. 59,2 kb/s i będzie komplet - dziękuję D@rio za szczegółowe informacje oto mi właśnie chodziło.

Mam jeszcze jedno pytanie : kolega mi powiedział że często sam producent w telefonie obcina max prędkość transmisji dla EDGE i tak jest np w przypadku SE gdzie modem pozwala przesyłać z szybkością max 130kb/s czy ktoś z was wie jak to jest z Sagemem my700X czy tam nie ma tez jakiegoś ograniczenia (czy to co mówił mój kolega jest tez prawdą bo może tak tez być że jest to po prostu wynik jak jest napisane powyżej ograniczeń sieci ale z tego co pamiętam mówił wyraźnie że jest to ograniczenie modemu telefonu)
Zgadza się. Należy jeszcze dodać iż to telefon dokonuje wyboru czy użyć GPRS czy EDGE. Ponadto jeden slot pozwala na uzyskanie predkosci od 8,4kb/s do 59,2kb/s w zaleznosci od warunkow.
Natomiast co do slow Twojego kolegi. Wiesz...ja pierwsze o czymś takim słysze. A po drugie, uważam iż to jest bez sensu. Dlaczego? A dlatego że prędkością EDGE reguluje odpowiednia class'a EDGE w telefonie której o nie przeskoczy. A więc jaki byłby sens przycinania pasma z poziomu terminala? a no żaden. Z poziomu sieci to już co innego ale tutaj, w przypadku EDGE nie ma żadnych ograniczeń. Wszystko zależy od dyspozycji sieciowo-radiowych danego operatora w danym czasie i oczywiście class'y EDGE.

Pozdrawiam.

Obrazek

#92227  autor: krato
 05 sie 2006, 14:38
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć co do korzystania z Internetu poprzez GPRS że jest to bardzo wolne - tym bardziej jeśli się nie blokuje reklam i animacji flash ... strony ładują się naprawdę dość długo (nawet bardzo długo bym powiedział bo takie animacje flash mają dość spore rozmiary powyżej 50kB a to trochę trwa przesłać jeden taki element przy transferze 40,2 kb/s [bo wszystkie swoje domniemania opieram na iPlus Simdata ] a do tego często jest ich kilka na stronie i jeszcze trzeba dołożyć odświeżanie w tle niektórych stron ) Nie będzie wybrednym żartem jeśli powiem iż strona ładuje się w minutach jeśli dodatkowo jeszcze odświeżamy inna albo inną ładujemy w tle

Ale jest na to sposób tak mi się wydaje przynajmniej rozwiązałem to tak :używam Opery i w najnowszej wersji jest możliwość wyświetlania tylko pobranych obrazków (opera pobiera je z cache przeglądarki ) do tego używam skryptu użytkownika No Flash przez co nie są pobierane animacje flash i na koniec wyrzucam wszystkie "adkonteksty " poprzez funkcję opery "Zablokowana zawartość "(googla , onetu, wp wapstera , itp. ) Sprawia to że nie sa pobierane pierdoły które są mi niepotrzebne tzn. reklamy (w postaci zwykłych gifów ale i też flash ) przez co zyskuje na ilości pobranych elementów gdyż to one najwięcej oprócz elementów graficznych stanowiących elementy układu strony ważą a właśnie te elementy musze pobierać tylko raz w przypadku takich serwisów jak onet czy fora gdyż najpierw pobieram je do cache przeglądarki a potem to już tylko z cache idzie bo jak wchodzę na kolejna stronę wiadomości na której układ jest ten sam menu graficznego to jest on pobierany już z dysku - wtedy uzyskuje szybkość zbliżoną do modemu ale jeśli wchodzę na jakieś których jeszcze nie ma w cache to trwa to minuty .
Sądzę że można juz być usatysfakcjonowany gdy korzysta się z EDGE wtedy jeszcze da to się znieść i będzie to szybsze niż modem a poza tym jest mobilne .

#92449  autor: enzo
 05 sie 2006, 22:59
ja obecnie uzywam opisywanego polaczenia (orange + karta gc89) i powiem tak:
1. czasem polaczenie jest tak wolne, ze nadaje sie tylko do gg
2. predkosc sciagania jest rozna, ale jezeli siec nie jest przeciazona to waha sie miedzy 8-15 kb/s
3. orange zaczelo stosowac limity danych..:/

ogolnie dobra rzecz dla ludzi mobilnych chcacych spraedzic poczte czy obejrzec najpotrzebniejsze strony. jesli chodzi o sciaganie jakis plikow czy wysylanie wiekszych mejli (ponad 2 MB ) to jest raczej za slabe

#92485  autor: nstn
 06 sie 2006, 01:34
Prawda jest taka - odnośnie zasięgu EGDE - że nie ma go na 98% kraju. Wynika to z tego że na niektórych stacjach bazowych nie ma jeszcze poinstalowanych TRX-ów EGDE-owych (są droższe), a są tylko standardowe, obsługujące GPRS-a. Zwłaszcza jest to widoczne w wielu mniejszych miejscowościach w Polsce.