Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć co do korzystania z Internetu poprzez GPRS że jest to bardzo wolne - tym bardziej jeśli się nie blokuje reklam i animacji flash ... strony ładują się naprawdę dość długo (nawet bardzo długo bym powiedział bo takie animacje flash mają dość spore rozmiary powyżej 50kB a to trochę trwa przesłać jeden taki element przy transferze 40,2 kb/s [bo wszystkie swoje domniemania opieram na iPlus Simdata ] a do tego często jest ich kilka na stronie i jeszcze trzeba dołożyć odświeżanie w tle niektórych stron ) Nie będzie wybrednym żartem jeśli powiem iż strona ładuje się w minutach jeśli dodatkowo jeszcze odświeżamy inna albo inną ładujemy w tle
Ale jest na to sposób tak mi się wydaje przynajmniej rozwiązałem to tak :używam Opery i w najnowszej wersji jest możliwość wyświetlania tylko pobranych obrazków (opera pobiera je z cache przeglądarki ) do tego używam skryptu użytkownika
No Flash przez co nie są pobierane animacje flash i na koniec wyrzucam wszystkie "adkonteksty " poprzez funkcję opery "Zablokowana zawartość "(googla , onetu, wp wapstera , itp. ) Sprawia to że nie sa pobierane pierdoły które są mi niepotrzebne tzn. reklamy (w postaci zwykłych gifów ale i też flash ) przez co zyskuje na ilości pobranych elementów gdyż to one najwięcej oprócz elementów graficznych stanowiących elementy układu strony ważą a właśnie te elementy musze pobierać tylko raz w przypadku takich serwisów jak onet czy fora gdyż najpierw pobieram je do cache przeglądarki a potem to już tylko z cache idzie bo jak wchodzę na kolejna stronę wiadomości na której układ jest ten sam menu graficznego to jest on pobierany już z dysku - wtedy uzyskuje szybkość zbliżoną do modemu ale jeśli wchodzę na jakieś których jeszcze nie ma w cache to trwa to minuty .
Sądzę że można juz być usatysfakcjonowany gdy korzysta się z EDGE wtedy jeszcze da to się znieść i będzie to szybsze niż modem a poza tym jest mobilne .
Przejdź to Orange Flex - przed aktywowaniem pakietu w aplikacji w poprzedzającym screenie wpisz kod polecający TOMASZTXL4 - dostaniesz 50 zł zwrotu czyli prawie dwa miesiące za darmo.