• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #74914  autor: togom
 20 maja 2006, 23:40
Czy może ktoś wie, czy oprócz telefonu stacjonarnego na kartę Sim oferofanego przez Plus Gsm (Jablotron) są na rynku oferowane inne marki takich aparatów.
W jakimś programie telewizyjnym usłyszałem ,ze są i to bardzo konkurencyjne cenowo ale za nic nie mogę sobie przypomnieć.

togom
 #74925  autor: D@rio
 21 maja 2006, 04:01
togom pisze:Czy może ktoś wie, czy oprócz telefonu stacjonarnego na kartę Sim oferofanego przez Plus Gsm (Jablotron) są na rynku oferowane inne marki takich aparatów.
W jakimś programie telewizyjnym usłyszałem ,ze są i to bardzo konkurencyjne cenowo ale za nic nie mogę sobie przypomnieć.
Żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie należy wyróżnić dwa pojęcia:

1. FCT (Fixed Cellular Terminal) - bo zapewne o taki telefon Ci chodzi. To jest typowy przykład stacjonarnego telefonu GSM, regulaminowo też zwanego "adapter'em GSM". Idealbym przykładem jest właśnie Jablotron GP-02 który jest oferowany w sieci Plus. Z tego co wiem jest to jedyny taki aparat który pracuje w sieci GSM, jak się nie myle ten o to produkt jest czeskiej produkcji. Teścik Jablotron'a mamy tutaj .

Teścik usługi DomPlus w sieci Plus jest mamy tutaj .

2. telefony DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunication) z czytnikiem kart SIM. Takich modeli telefonów jest wiele i dość wiele można ich znależć obecnie na rynku, w internecie zwłaszcza czy u Naszych zachodnich sąsiadów ponieważ DECT to jest typowo europejski standard telefonii bezprzewodowej. Tylko po co ten czytnik kart SIM? A no tylko po to aby móc skopiować sobie numeru telefoniczne (np. w standardzie vCard) i zapisy bezpośrednio i prosto z pamięci karty SIM do wewnętrznej pamięci telefonu. Takie telefony nie posiądają funkcjonalności sieci GSM i w żaden sposób z tą że sięcią się nie komunikują. Przykładowy test takiego terminala mamy tutaj .

...ot taka różnica ;) Tych drugich na rynku jest dużo więcej. Tych pierwszych....tylko jeden :-) (przynajmniej ja się spotkałem z tylko jednym...) Dlatego ciekawe o którym rodzaju usłyszałeś w programie telewizyjnym...

To chyba wyczerpałem temat dostatecznie :mrgreen:

Pozdrawiam ;)

Obrazek

#74949  autor: togom
 21 maja 2006, 10:41
dzięki za tak szeroką odpowiedz, niemniej szukam własnie takiego aparatu jak Jablotron,który po prostu obługuje sieć GSM .Chodzi zwyczajnie o telefon dla starszych ludzi którym jest trudno szukać ledwo widocznych cyferek w komórce, na drobnej klawiaturze numerycznej i by do kazdego wyciskania numeru nie musieli szukać okularów.
Jeśli do tego dochodzi 24gr/min w Sami Swoi lub 25gr/min w Simplus i bez abonamentu przy 30-50 minutach rozmów wychodzących, to jest to rozwiązanie optymalne i bezkonkurencyjne w porównaniu z TP S.A.
Promocja plusa wiąze ludzi na 2 lata i trzeba płacic abonament,a telefon poza promocją jest bartdzo drogi.Ponieważ mam zbędną kartę sim więc szukam jedynie aparatu.

togom

#75166  autor: D@rio
 21 maja 2006, 23:20
togom pisze:dzięki za tak szeroką odpowiedz, niemniej szukam własnie takiego aparatu jak Jablotron,który po prostu obługuje sieć GSM .Chodzi zwyczajnie o telefon dla starszych ludzi którym jest trudno szukać ledwo widocznych cyferek w komórce, na drobnej klawiaturze numerycznej i by do kazdego wyciskania numeru nie musieli szukać okularów.
Jeśli do tego dochodzi 24gr/min w Sami Swoi lub 25gr/min w Simplus i bez abonamentu przy 30-50 minutach rozmów wychodzących, to jest to rozwiązanie optymalne i bezkonkurencyjne w porównaniu z TP S.A.
Promocja plusa wiąze ludzi na 2 lata i trzeba płacic abonament,a telefon poza promocją jest bartdzo drogi.Ponieważ mam zbędną kartę sim więc szukam jedynie aparatu.
Tak, to się zgadza. Ta promocja jest adresowana właśnie dla takich ludzi. Pozatym, zawsze możesz wziaść kartę SIM dla siebie. Będziesz miał kartę z abonamentem w tym planie taryfowym DOMOWA i będziesz mógl sobie dzwonić a do aparatu wlozysz kartę SamiSwoi naprzykład. To też jest jakieś rozwiązanie. Z tego co wiem, Czesky Oskar (teraz Vodafone) sprzedaje te aparary luzem w jakiejś senswonej cenie. Poszukaj, popatrz. Może gdzieś w internecie ktoś będzie chciał Ci sprzedać :) oblookaj czeskie aukcje ;) ...

Obrazek

#77537  autor: Tragedya
 02 cze 2006, 18:03
Tylko nie pisz do czecha, że "szukasz telefon", bo mogą to źle potraktować.

#77541  autor: PiotrG-dz
 02 cze 2006, 18:23
D@rio pisze:
togom pisze:dzięki za tak szeroką odpowiedz, niemniej szukam własnie takiego aparatu jak Jablotron,który po prostu obługuje sieć GSM .Chodzi zwyczajnie o telefon dla starszych ludzi którym jest trudno szukać ledwo widocznych cyferek w komórce, na drobnej klawiaturze numerycznej i by do kazdego wyciskania numeru nie musieli szukać okularów.
Tak, to się zgadza. Ta promocja jest adresowana właśnie dla takich ludzi. Pozatym, zawsze możesz wziaść kartę SIM dla siebie. Będziesz miał kartę z abonamentem w tym planie taryfowym DOMOWA i będziesz mógl sobie dzwonić a do aparatu wlozysz kartę SamiSwoi naprzykład. To też jest jakieś rozwiązanie. Z tego co wiem, Czesky Oskar (teraz Vodafone) sprzedaje te aparary luzem w jakiejś senswonej cenie. Poszukaj, popatrz. Może gdzieś w internecie ktoś będzie chciał Ci sprzedać :) oblookaj czeskie aukcje ;) ...
Dario chyba nie czytałeś regulaminu DOMPLUS karty SIM nie mozna przekładać do innego telefonu np,innej komórki tak samo do aparatu Jablotron nie można włożyc innej karty SIM np:SIMPLUS bo jak to zrobisz to PLUS może cie sowicie ukarać. :P

#77571  autor: D@rio
 02 cze 2006, 19:58
tepsaslave pisze:
D@rio pisze:
Dario chyba nie czytałeś regulaminu DOMPLUS karty SIM nie mozna przekładać do innego telefonu np,innej komórki tak samo do aparatu Jablotron nie można włożyc innej karty SIM np:SIMPLUS bo jak to zrobisz to PLUS może cie sowicie ukarać. :P
Tak tak, ja wiem. Ale co z tego? A jak on to sprawdzi? może złe pytanie...po co mu to? Straciłby tylko klienta. A tak...co mu za różnica. Takich przepisów w regulaminach jest parę, m. in że kart SamiSwoi nie można stosować w urządzeniach FCT (a Jablotron jest takim urządzeniem :) ) i w innego rodzaju adapterach. Ale i tak tego nikt nie egzekwuje bo i nie sposób. W regulaminie Simplusa Polkomtel. S.A. narzuca obowiązek każdej karty Sim+ w czasie do 14 dni :) ....a po tym czasie kartę się powinno deaktywować ;) i też nie słyszalem aby komuś odłączyli :D a pozatym....teraz Jablotron'a można kupić w BiznesKlasie Plusa i też dzwonić za 24gr.! (aktywacja Strefy Tanich Połączeń). Pryz BiznesKlasie30 Jablotron kosztuje 96zł...myslę że się opłaca. Natomiast sam aparat kosztuje 549zł.

Obrazek

#499261  autor: okulop
 26 sie 2011, 00:17
no przecież jest świetny panasonic KX TW201, który dawali kiedyś w erze domowej, fajny aparacik, taki domowy gsm

#499289  autor: kerim36
 26 sie 2011, 08:40
okulop,
na przyszlosc zwracaj uwage na date ostatniego postu - nie ma sensu odgrzewac starego kotleta

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#501097  autor: tom2x
 02 wrz 2011, 21:10
No, ale skoro już odgrzaliśmy "starego kotleta", to może ktoś wie, gdzie można kupić mały adapter GSM, który z jednej strony ma zwykłe wejście telefoniczne, a z drugiej strony wkłada się do niego kartę od telefonu komórkowego. Podłącza się toto do zwykłego telefonu stacjonarnego kablem telefonicznym i odbiera na tym telefonie rozmowy.

tom2x

#501109  autor: Rezo
 02 wrz 2011, 21:38
a są takie małe adaptery? Ja się do tej pory tylko z bramkami GSM spotkałem a ich ceny są dość wysokie.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#501112  autor: tom2x
 02 wrz 2011, 21:53
Są, widziałem z jakieś pół roku temu. Wtedy się tym nie interesowałem, ale teraz by mi się przydało. Nazwy niestety nie pamiętam. Wiem, że typowe bramki są drogie, ale to było w jakiejś przystępnej cenie.

#502408  autor: tombek
 08 wrz 2011, 14:04
jest panasonic ktory obsługuje simy, nie pamiętam dokładnie nazwy ale wiem ze był w ofercie era domowa