• Wszystko, co dotyczy modeli z serii D oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy modeli z serii D oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #60837  autor: oli
 14 mar 2006, 19:29
witam mam d600e z tragicznym menu orange.Mieszkam w Gdansku i nie moge znalezc nikogo kto zmienilby mi to menu na oryginalne samsunga z polskim jezykiem.Gdzie znalezc takie menu? Pomocy!!!
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2006, 19:00 przez oli, łącznie zmieniany 1 raz.

#60840  autor: kallafior
 14 mar 2006, 19:32
Obawiam się, że nie zmienisz tego menu. Jedyna nadzieja to pójść do serwisu samsunga i tam popytać :)

Obrazek
Obrazek

#60864  autor: Bartosz
 14 mar 2006, 20:22
i choćby dlatego warto kupować telefony w wolnej sprzedaży ciut drożej :-D

#60870  autor: l3p
 14 mar 2006, 20:36
Przeciez to jest smiechu warte, zeby w takim Gdańsku nie dalo sie wgrac softa do D600 rozejrzyj sie dobrze po wszystkich serwisach. Napewno w ktoryms beda w miare kompetentni
ludzie. W ostatecznosci pozostaje serwi Samsunga :)
 #60899  autor: stz
 14 mar 2006, 22:17
oli pisze:witam mam d600e z tragicznym menu orange.Mieszkam w Gdansku i nie moge znalezc nikogo kto zmienilby mi to menu na oryginalne samsunga z polskim jezykiem.Gdzie znalezc takie menu? Pomocy!!!
Ja mam ten sam problem. Jak Ci sie uda to zrobic to daj znać.

#60915  autor: wujekm
 14 mar 2006, 22:59
To menu nie jest takie złe. Jest dobrze dopracowane. Ma jednak związek z zablokowaniem kilku funkcji ale raptem trzech lub czterech. Jedna z nich to zablokowany wybór rodzaju menu z blokowego na flashowy, które jednak w samsungach z oryginalnym softem strasznie spowalnia. Jak coś nie działa tak jak powinno to jest mi to niepotrzebne więc nie ubolewam z tego powodu. Zablokowane jest jeszcze ustawienie kalendarza jako tapety z powodu właśnie tego menu po lewej stronie. Ponieważ menu orange jest widoczne cały czas to dlatego zostało wyłączone ustawianie kalendarza jako tapety ponieważ jego lewa cześć byłaby przysłonięta przez to menu. Menu orange co ciekawe blokuje jeszcze napis operatora czyli nie lubiane przez wiele osób "Miłego dnia" (które mi akurat się podobało i towarzyszyło od 2000 roku). Zablokowane jest także wgranie dowolnej grafiki powitalnej i końcowej przy właczaniu i wyłaczaniu telefonu, ewentualnie ustawienia osobistego powitania. Jak dla mnie to całe szczeście, że chociaż ta grafika orange jest bardzo estetyczna. W sumie podoba mi się. (Ciemne tło z dodatkiem pomarańczowego koloru i kwadratowy znaczek orange. Może być, zresztą od dwóch miesięcy wyłączyłem go może mniej niż 5 razy...) Nic więcej zablokowanego nie ma, zmieniony jest natomiast kolor elementu menu z czerwonego na pomarańczowy co jest zrozumiałe.

#60926  autor: bosmanxxl
 14 mar 2006, 23:55
Ciekawe czy nie dało by się reklamować telefonu z na stałe włączonym orange menu (bez możliwości wyłączenia) z tytułu "niezgodności z umową" Ja wiem że wielu to menu się podoba, ale obniża, lub eleminuje niektóre funkcje telefonu, co nie jest zgodne z umową i może czynić taki telefon produktem niepełnowartościowym, a więc niezgodnym z umową, no chyba że w umowie jest info o tej aplikacji...

#60933  autor: wujekm
 15 mar 2006, 00:25
Nie ma powodów do reklamowania bo w tym przypadku jest to "Samsung Orange". Wszystko jest zgodnie z umową. Poza telefonem i usługami kupujący nabywa także produkt "Orange Menu". Podpisując umowę akceptuje go. Oprócz instrukcji obsługi telefonu jest dostarczona dodatkowa ksiązeczka opisująca dokładnie produkt "Orange Menu" w której na samym początku jest zdanie gratulujące zakupu nowego telefonu Orange.

Co ciekawe produkt "Orange Menu" został wybrany produktem roku 2005 i nadal będzie wprowadzany tyle że w nowszych telefonach będzie możliwość jego wyłączenia co nie będzie wzbudzało kontrowersji.

PS.
Kiedyś kupiłem Samsunga my-x5-2 u innego operatora i tam miałem gorszą ingerencje w telefon. Jeden z klawiszy na wyświetlaczu był całkowicie zmieniony i wykonany dużo gorzej estetycznie od oryginalnego. Nie miał zrobionych żadnych zaokrągleń i w porównaniu z oryginalnym znajdującym się po drugiej stronie bardzo irytował. Paskudnie to wyglądało. Był to niebieski klawisz omnix, zresztą przez niego nabijalem przypadkowo rachunki wchodzać na wap nawet nie wiedzać o tym. Po niecałym miesiącu sprzedałem to cudo (do samego telefonu nie miałem zastrzeżeń) na allegro (cena mniejsza przez ten klawisz) i kupiłem Nokie

#60947  autor: oli
 15 mar 2006, 08:31
Maja soft do d600 ale do d600e nie, w serwisie samsunga powiedzieli ze moga wgrac tylko "orangowski" soft