• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #330210  autor: Aclan
 19 kwie 2009, 16:53
Wygrzebałem z szafy Ericssona T20s. Sentyment do tego telefonu czuję wielki, bo istotnie był to w swoich czasach genialny kawałek elektroniki, więc przełożyłem do niego kartę by zobaczyć czy jeszcze zipie. Włączyłem, zalogował się, zadzwoniłem tu i ówdzie, działa, cieszę się. Poszedłem na spacer na miasto... i niestety telefon sieć zgubił. Wyłączyłem, włączyłem - żadnej sieci nie widać. Po jakimś czasie znów sieć znalazł, potem znów oślepł...

Od razu chciałbym zaznaczyć, że telefon jest dwuzakresowy, tak więc z sieciami obecnymi nie powinien mieć problemów.

Znaczy, nie działa. Po krótkim przeszukaniu netu doszedłem do wniosku, że problem jest/był dosyć popularny. Zacząłem się więc zastanawiać - co takiego mogło paść? Czy dałoby się to, w celach hobbystycznych, naprawić? Dysponuję lutownicą, odsysaczem do cyny i samą cyną, dwóch lewych rąk nie mam, ale na sam początek nie mam zielonego pojęcia co mogło się spierniczyć i czy można to dość łatwo naprawić.

Czy jest może na forum ktoś ogarnięty w temacie?

#330299  autor: Xy
 19 kwie 2009, 23:01
Co pokazuje na wyswietlaczu? "Brak zasiegu sieci" czy co? W R310s mialem problem z zasiegiem - winną okazala sie nadłamana antena ;)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#334199  autor: castagnet
 09 maja 2009, 08:38
Otwórz telefon i znajdź styki anteny. Po takim okresie czasu mogły przyśniedzieć i nie ma styku. Obczyść je czymś na bazie spirytusu i powinno pomóc. O ile telefon wcześniej był sprawny.