• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #245907  autor: dumel_17
 15 sty 2008, 17:29
Czy jeżeli zdejmę simlocka w telefonach z Orange i Plusa to czy stracę gwarancję producenta. Proszę o odpowiedź.

#245913  autor: user_delete3
 15 sty 2008, 18:03
dumel_17 pisze:Czy jeżeli zdejmę simlocka w telefonach z Orange i Plusa to czy stracę gwarancję producenta.
Tak to wiąże się z utratą gwarancji

#245915  autor: Marens
 15 sty 2008, 18:17
Można ściągnąć u operatora bez utraty gwarancji:

Plus: 500zł
Orange 610zł

Teraz kwestia opłacalności...

#245942  autor: fortel
 15 sty 2008, 19:42
Wszystko zalezy od tego jak sie do tego podejdzie bo simloka zawsze mozna zalozyc np.wgrywajac oprogramowanie operatora-w razie czego! :wink:

#245999  autor: adass
 15 sty 2008, 21:40
szczeze to ten simlock to do szczescia nie potrzebny na kazdym telefonie co mialem to zawsze simsmoka byl brak wczesniej usuniety:D i jakos nie mialem problemow. tak wiec nawet jesli cos tobie padnie to czy robic to na gwarancji czy tez w jakims serwisie za te kilka zl to ja polecam ta druga opcje

#246002  autor: Kaczy
 15 sty 2008, 21:45
IzabelaR pisze:Tak to wiąże się z utratą gwarancji
Przeczytaj sobie dowolny regulamin Plusa:
Kod: Zaznacz cały
W przypadku usunięcia blokady SIM Lock poza Salonem Firmowym Plus w sposób nie uzgodniony z Polkomtel Abonent traci prawo do
bezpłatnej obsługi serwisowej aparatu telefonicznego w ramach gwarancji, rękojmi lub uprawnień z tytułu niezgodności z umową jeżeli
wada / niezgodność z umową powstała w związku z usunięciem blokady SIM Lock.
Jak widać gwarancja jest nie ważna w momencie jak ktoś "skopie" telefon przy ściąganiu simlocka.
Z doświadczenia wiem, że serwisy przyjmują telefony ze ściągniętymi simlockami. Nawet w takiej sytuacji jak telefon szwankuje z powodu softu. A soft bym naruszony poprzez ściągnięcie sima.

A tak na koniec to o simlocku było już wiele razy na telepolis.

...::: Made for loneliness :::...

#246040  autor: dechomenon
 16 sty 2008, 00:20
Kaczy pisze:
Przeczytaj sobie dowolny regulamin Plusa:
Kod: Zaznacz cały
W przypadku usunięcia blokady SIM Lock poza Salonem Firmowym Plus w sposób nie uzgodniony z Polkomtel Abonent traci prawo do
bezpłatnej obsługi serwisowej aparatu telefonicznego w ramach gwarancji, rękojmi lub uprawnień z tytułu niezgodności z umową jeżeli
wada / niezgodność z umową powstała w związku z usunięciem blokady SIM Lock.
Jak widać gwarancja jest nie ważna w momencie jak ktoś "skopie" telefon przy ściąganiu simlocka.
Z doświadczenia wiem, że serwisy przyjmują telefony ze ściągniętymi simlockami. Nawet w takiej sytuacji jak telefon szwankuje z powodu softu. A soft bym naruszony poprzez ściągnięcie sima.

A tak na koniec to o simlocku było już wiele razy na telepolis.
warto tylko dodać, że niektóre telefony w Plusie nie mają simlocków sam to sprawdzałem, były to modele N73, E65 oraz N95, oryginalnie bez sima...sam byłem w szoku, ale to prawda..

#246118  autor: D@rio
 16 sty 2008, 15:50
nie prawda - nie dotyczy Plusa.

Obrazek

#247020  autor: Cal_47
 22 sty 2008, 16:51
Apropos simlockow to moze wiecie jak to sie ma do samego telefonu? Chodzi o to ze O2 jest strasznie drogie a mialem sima w Mojej N73 i zdiolem go w jakims gownianym serwisie zeby wrzucic T-mobile....od tamtego czasu telefon sie dziwnie zachowuje! Zaczynam zalowac ;/

...watch the world...

#251429  autor: cieslak
 15 lut 2008, 21:00
No a jak to jest w Orange??? Traci sie czy nie??

#251430  autor: D@rio
 15 lut 2008, 21:01
cieslak pisze:No a jak to jest w Orange??? Traci sie czy nie??
traci.

Obrazek

#251478  autor: kowcio
 15 lut 2008, 23:37
orange zawsze musi wyjść na swoje..

#251491  autor: mikage1
 16 lut 2008, 00:23
każda sieć zakłada simlocki żeby wyjść na swoje...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#251648  autor: dechomenon
 16 lut 2008, 21:20
mikage1 pisze:każda sieć zakłada simlocki żeby wyjść na swoje...
ale w czym wyjść na swoje? jak zauważysz niektóre telefony np. w Plusie nie mają blokady była seria gdzie N73 nie miała blokady, E65, N95(sam wszytko sprawdzałem), więc wydaje mi się, że założenie blokady to dodatkowy koszt, dlatego jest nadzieja, że może operatorzy zaczną rezygnować z blokady simlock

#251686  autor: kwistas
 16 lut 2008, 23:00
dechomenon pisze:
mikage1 pisze:każda sieć zakłada simlocki żeby wyjść na swoje...
ale w czym wyjść na swoje? jak zauważysz niektóre telefony np. w Plusie nie mają blokady była seria gdzie N73 nie miała blokady, E65, N95(sam wszytko sprawdzałem), więc wydaje mi się, że założenie blokady to dodatkowy koszt, dlatego jest nadzieja, że może operatorzy zaczną rezygnować z blokady simlock
Tylko wiesz E65 czy N95 to telefony "dla bizmesmenów" i to może jest zasadnicza sprawa albo być może nie zakładają simlocka bo boją się coś spartolić w telefonie. W Orange czy nawet Erze nie sprawdzają czy jest simlock. Mój kumpel miał duża awarię telefonu miał zdjęty i bez problemu udzielili gwarancji. Mówię o Orange. 8)

#251689  autor: D@rio
 16 lut 2008, 23:14
dechomenon pisze:ale w czym wyjść na swoje? jak zauważysz niektóre telefony np. w Plusie nie mają blokady była seria gdzie N73 nie miała blokady, E65, N95(sam wszytko sprawdzałem)
to dziwne bo ja na Allegro od czasu do czasu spotykam Nokie N95 właśnie z sim-lockiem Plusa bezpośrednio od klientów Polkomtela...

Obrazek

#257156  autor: xdizz69
 19 mar 2008, 23:33
to nie kwesitia czy jest sim lock czy nie. Kwestia jak sie go pozbyles. Mozesz zaplacic za kod i go dostac, wtedy ok nikt nie odmowi Ci gwarancji bezplatnie. Natomiast w przypadku ingerencji w oprogramowanie niestety nie ma juz tak fajnie. Co do posta Kwistas'a. Serwisy sa te same dla wszystich opow, jest to kwestia wyboru producenta np. wszystkie mda, spvi htc , nokie oraz SE sa naprawiane w CRC a Samsungi i Motorole w RR. No chyba, ze konktetny punk ma blizej gdzies indziej. Np. My wysylamy do RR do Radomia a koledzy z orange maja goscia z RR co sam odbiera. ot cala filozofia :wink:

#257277  autor: krzsy375
 20 mar 2008, 15:44
zdejmujac simlocka poprzez kody trcimy gwarancje zjejmujac w jakims serwisie tez tracimy u operatora jesty to droge ale mozna uzywac np karty ORANGE majac sim locka na PLUSA kupujac . . . . . No sim ! ! ! koszt ok 80-100 zl

#257795  autor: xdizz69
 22 mar 2008, 23:43
nie mozesz ingerowac w oprogramowanie, uzycie kodu tego nie powoduje. to nie operator jest gwarantem a producent.

#257864  autor: dechomenon
 23 mar 2008, 19:04
ale operator w regulaminie promocji ma zapiski o łamianiu blokady...i jest napisane, ze jeśli złamiesz sima to tracisz gware i basta