• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #216877  autor: Kazimierz55
 29 sie 2007, 13:21
Witam wszystkich!
Wielu operatorów stacjonarnych (np. TP, Netia, UPC) i komórkowych (np. Era, Orange, Plus, Play) oferuje abonentom dostęp do internetu, np:
-neostrada TP
-chello
-Blueconnect
-iPlus.
Interesuje mnie skąd ci operatorzy mają ten internet, skąd on fizycznie pochodzi, jak to wszystko jest skonstruowane?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-08-29, 13:23 ]
A czy można podłączyć dom lub firmę bezpośrednio do internetu (bez pośrednictwa operatora lub dostawcy usług)?

#216879  autor: JayCee
 29 sie 2007, 13:26
Odpowiedź powinna być: "Ale to my jesteśmy internet" ;)
Chodzi o posiadanie w swojej sieci punktów styku z innymi operatorami oraz innych p-któw wymiany ruchu tudzież p-któw tranzytowych w sieci internet.

#216881  autor: przemek910
 29 sie 2007, 13:28
Kazimierz55 pisze:A czy można podłączyć dom lub firmę bezpośrednio do internetu (bez pośrednictwa operatora lub dostawcy usług)?
Niby jak? To nie możliwe. Musisz skorzystac z uslug jakiegos operatora by mieć internet.

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#216884  autor: D@rio
 29 sie 2007, 13:32
Kazimierz55 pisze:A czy można podłączyć dom lub firmę bezpośrednio do internetu (bez pośrednictwa operatora lub dostawcy usług)?
ha ha :-D a masz tyle pieniedzy... ? ;) żeby mieć światłowód bezpośredni i samemu to sobie zorganizować, administrować i kupić sprzęt? ;)

Powiem tyle...

są takie globalne sieci światowe, satelitarne, setki punktów stylu że te sieci są ze sobą połączone... mam na mysli tutaj firmę GlobalTransit albo TeliaSonera, TeleDenmark jest też dużą europejską siecią... jest tego troszke. To są takie "jądra" dostawcze sieci internetu, które zajmują się routingiem i tak dalej...

Na prawdę dużo by to tłumaczyć od "podstaw". Lepiej sięgnij do internetu albo do książek.

Obrazek

#216894  autor: Kazimierz55
 29 sie 2007, 13:50
Dzięki za ogólne "naświetlenie systuacji", poczytam bo zainteresowało mnie to zagadnienie.
Jestem ciekawy skąd wielkie firmy mają dostęp do internetu w swoich biurowcach bo nie wierzę, że korzystają z neo lub chello :-D
Mowa o firmach takich jak np.
- TVN (Grupa ITI)
- Orange, czy Era
- Onet.pl, WP.pl

chodzi o potężne firmy i instytucje, ciekawe jak mają rozwiązaną tą kwestię.

#216897  autor: D@rio
 29 sie 2007, 14:10
Kazimierz55 pisze:Jestem ciekawy skąd wielkie firmy mają dostęp do internetu w swoich biurowcach bo nie wierzę, że korzystają z neo lub chello
heh. Dzierżawią łącza dedykowane (to są często umowy indywidualnie opracowywane i negocjowane) od takich firm jak GTS-Energis, NASK, Exatel, ProFuturo czy TKTelecom albo Crowley. Na prawdę takich "internetowych ginantów" w Polsce jest kilka...

Wiem, przynajmniej tak mi się obiło o uszy że Polkomtel S.A. ma np. biznesowo internet dla siebie od TelEnergo.
Kazimierz55 pisze:chodzi o potężne firmy i instytucje, ciekawe jak mają rozwiązaną tą kwestię.
bardzo różnie. Przecież nie tylko istnieje ADSL. Jest jeszcze DSL, VDSL, SDSL, HDSL i tak dalej. Każda ta technologia ma inne zastosowanie. Mówię, temat rzeka. Generalnie, każda firma sobie to sama załatwia, zależnie od potrzeb. Oczywiście, TP S.A. też jak najbardziej może wchodzić w grę...

Pozatym, internet to złe słowo. Tutaj nie chodzi o internet jako taki. Tutaj chodzi o szerokie pojęcie transmisji danych.... szyfrowanego, nie szyfrowanego, TELNET'u, tunelowania, VPNów i tak dalej i tak dalej...

Obrazek

#216901  autor: Kazimierz55
 29 sie 2007, 14:16
Znalazłem już w necie trochę artykułów na ten temat i zabieram się do czytania.
Jeszcze raz dzięki D@rio za pomoc. Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy na temat IT i telekom.

i punkcik "Pomógł" :wink:

#216902  autor: D@rio
 29 sie 2007, 14:17
Kazimierz55 pisze:Jeszcze raz dzięki D@rio za pomoc. Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy na temat IT i telekom.
jakoś tak... pewne wymogi "zawodowe" no i zainteresowania własne.

Pozdrawiam serdecznie ;)

Obrazek