Kazimierz55 pisze:Jestem ciekawy skąd wielkie firmy mają dostęp do internetu w swoich biurowcach bo nie wierzę, że korzystają z neo lub chello
heh. Dzierżawią łącza dedykowane (to są często umowy indywidualnie opracowywane i negocjowane) od takich firm jak GTS-Energis, NASK, Exatel, ProFuturo czy TKTelecom albo Crowley. Na prawdę takich "internetowych ginantów" w Polsce jest kilka...
Wiem, przynajmniej tak mi się obiło o uszy że Polkomtel S.A. ma np. biznesowo internet dla siebie od TelEnergo.
Kazimierz55 pisze:chodzi o potężne firmy i instytucje, ciekawe jak mają rozwiązaną tą kwestię.
bardzo różnie. Przecież nie tylko istnieje ADSL. Jest jeszcze DSL, VDSL, SDSL, HDSL i tak dalej. Każda ta technologia ma inne zastosowanie. Mówię, temat rzeka. Generalnie, każda firma sobie to sama załatwia, zależnie od potrzeb. Oczywiście, TP S.A. też jak najbardziej może wchodzić w grę...
Pozatym, internet to złe słowo. Tutaj nie chodzi o internet jako taki. Tutaj chodzi o szerokie pojęcie transmisji danych.... szyfrowanego, nie szyfrowanego, TELNET'u, tunelowania, VPNów i tak dalej i tak dalej...