• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 1 z 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
 #188734  autor: set80
 02 cze 2007, 19:06
Ostatnio w Warszawie pojawiaja sie "dziwne" nadajniki... Czy sa to moze BTSy Play? Moze to zbieg okolicznosci ale w okolicach tych "cudakow" moj tel. znajduje siec PL 06 czyli Play... Pytanie oczywiscie do znawcow :)

Play1
Play2
Play3

#188739  autor: D@rio
 02 cze 2007, 19:37
set80, a zdjęć obracać to już nie umiesz?

Obrazek

#188768  autor: set80
 02 cze 2007, 21:02
zdjecia obracac umiem ale wrzucalem je z PDA a nie mam tam zadnego edytora. ;)
Zawsze mozna sobie sciagnac i obrocic...

#188854  autor: pyp
 03 cze 2007, 11:34
set80 pisze:Ostatnio w Warszawie pojawiaja sie "dziwne" nadajniki... Czy sa to moze BTSy Play?
hehe :-) pierwszy raz widze na oczy nadajniki prawie na chodnikach i nieogrodzone... Być może to jest Play, tylko to pewnie takie czasowe?? przzeciez to wandale zdemolują !!

Pozdrawiam - pYp

#188882  autor: Netbird
 03 cze 2007, 12:23
Bynajmniej bardzo dziwne i przedziwacznie położone....czy to napewno Play :P ??

....watch the world....

#188996  autor: set80
 03 cze 2007, 16:08
Pytanie dobre he he, czy to Play??
:lol:

#189040  autor: pyp
 03 cze 2007, 17:12
Ehh... no centralnie tego wogule nie dzwigam... Ale jeste w stanie powiedzieć że to nie Play, przecież to aż hańba taką puszerke odwalać... A zresztą watpie żeby to był jakis nadajnik iseci komórkowej, bo jest na małej wysokosci połozony i pokrywa bardzo mały obszar... Na 100% tego to ja nie wiem ale tak przypuszczam !!

Pozdrawiam - pYp

#189049  autor: Pawrzes
 03 cze 2007, 17:31
Play ma prawie 200 pozwoleń na budowę stacji bazowych w Warszawie więc teraz w wielu miejscach trwa ich instalacja.
A gdzie zrobiłeś te fotki ?
P.S. Określenie BTS stosuje się w GSM/DCS , w UMTS jest to Node B.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2007, 23:59 przez Pawrzes, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam

#189054  autor: pyp
 03 cze 2007, 17:37
Pawrzes pisze:Play ma prawie 200 pozwoleń na budowę stacji bazowych w Warszawie więc teraz w wielu miejscach trwa ich instalacja.
No tak, wierze... ale czy by stawiali te stacje bazowe na chodnikach przy drodze ??
Pawrzes pisze:Powiem tylko tyle że na tym pylonie reklamowym widać jedną antenę firmy Powerwave...
Tutaj nawet bym sie zgodził ze to stacja bazowa sieci komurkowej. A zauważ że na pierwszej fotce jest Tesco i na drugim tez ta stacyjka znajduje się koło tablicy Tesco... ( odsłonięty kawałek tabliczki )

Pozdrawiam - pYp

#189072  autor: Pawrzes
 03 cze 2007, 18:06
pyp pisze:No tak, wierze... ale czy by stawiali te stacje bazowe na chodnikach przy drodze ??

U nas to może dziwne ale np. w Berlinie stacje bazowe na latarniach , na sygnalizatorach świetlnych na słupach o niskiej wysokości to częsty widok.
pyp pisze:Tutaj nawet bym sie zgodził ze to stacja bazowa sieci komurkowej. A zauważ że na pierwszej fotce jest Tesco i na drugim tez ta stacyjka znajduje się koło tablicy Tesco... ( odsłonięty kawałek tabliczki )

Ale to ten sam słup reklamowy, obok niego jest tablica chyba Tesco - Stacja Paliw.

Pozdrawiam

#189137  autor: D@rio
 03 cze 2007, 22:18
dla mnie to jakiś nodeB dokólny...

Obrazek

#189237  autor: pyp
 04 cze 2007, 13:01
Pawrzes pisze:U nas to może dziwne ale np. w Berlinie stacje bazowe na latarniach , na sygnalizatorach świetlnych na słupach o niskiej wysokości to częsty widok.
No pewnie tak jest... ja osobiście nie widziałem bo w Berlinie nie byłem.
Pawrzes pisze:Ale to ten sam słup reklamowy, obok niego jest tablica chyba Tesco - Stacja Paliw.
No tak na drugim zdjęciu ten nadajnik jest obok słupu Tesco-stacja paliw. Ale bys może to jest w okręgu tego samego sklepu Tesco. Czyli coś w tym moze być że jest to jakaś taka miejscowa sieć albo coś podobnego !

Pozdrawiam - pYp
 #190320  autor: domek
 07 cze 2007, 20:48
set80 pisze:Ostatnio w Warszawie pojawiaja sie "dziwne" nadajniki... Czy sa to moze BTSy Play? Moze to zbieg okolicznosci ale w okolicach tych "cudakow" moj tel. znajduje siec PL 06 czyli Play... Pytanie oczywiscie do znawcow :)

Play1
Play2
Play3
Trochę te zdjęcia pokazują nie to co trzeba. Z pierwszego wnioskuję, że to Play. Mają bardzo charakterystyczne radiolinie.
Ja widuję dwie lokalizacje Playa codziennie. Jedna to Obozowa 95, druga na Broniewskiego (koło Elei).

Pozdrawiam, Dominik Boryś, http://podlaskie.btsearch.org

#190387  autor: pyp
 07 cze 2007, 23:50
domek pisze:Z pierwszego wnioskuję, że to Play
Ale jak to tak może być przecież te nadajniki stoja na chodziku ?? Porypało tych z Play`a ??

Pozdrawiam - pYp

#190427  autor: krzykos
 08 cze 2007, 08:25
No dobra - może ja się wypowiem....
Tak na pierwszy rzut oka to jest to stacja bazowa sieci Play....
Ta antena - to antena rozsiewcza dookólna, nie stworzyli typowego podziału na sektory... w podobny sposób PLUS kiedyś budował stacje GSM - 900, np. na terenach mało zaludnionych......
Co do wykonania instalacji - no cóź - moge powiedzieć, że są to najgorsze budowy z jakimi mam doczynienia.... pod wgledem estetyki itd.... co do radiolinii.... widzę, że na zdjęciu jest radioliniia NEC....bo ktoś pisał, że Play ma bardzo charakterystyczne.... A że outdoor stoi tak nie zabezpieczony.... pewnie później zrobią jakieś ogrodzenie.....:P ta instalacja jest w Warszawie???? jeśli tak to sobie podjadę :)i zobaczę dokładnie - to wtedy mogę coś więcej powiedzieć:)

Zedytowane:

pojechałem dziś na tą stację - więc tak:
na 100000% jest to stacja Playa....:)
co do tej anteny - to nastąpiła mała zmyłka - bo to co widać na zdjęciu to jest poprostu tzw. "maska" - czyli taka niby atrapa/ nakładka a w rzeczywistości w srodku znajdują sie 3 anteny sektorowe - więc jak ktoś patrzy to widzi taką owalną "tubę" , "walec" - no nie wiem jak to nazwać.... a cały diabeł siedzi w środku:)

3 sektory, zbudowane na kablu 1/2 cala - :) a co do wykonania....no hmn....bardz łatwo jest zniszczyć:P u innych operatorów taka stacja by nie przeszła przez odbiór budowlany.... dalej - mają 2 radiolinie NEC do transmisji :) więc to jest poprostu "normalna " instalacja z Node B dla sieci Playa..

tak nawiasem mówiąc - Play nie ma dużo czasu więc robi stacje na "szybko" - ich wygląd świadczy samo za sie..... widziałem już kilka instalacji gdzie feedery wiszą na opaskach plastikowych tzw. w żargonie technika "strapy"..... a powinno być to wszystko w mocowaniach - klemach..

tak więc potwierdzam, że jest to stacja Playa - na reklamie - słupie Tesco:)

#190812  autor: Pawrzes
 09 cze 2007, 00:04
Rzeczywiście to atrapa :-D Jak się bliżej przyjrzeć to widać że to nie antena... ;) Nieźle nas to zmyliło... Jak by zdjęcie było robione cyfrówka to od razu by było widać...

To tak jak Era w Warszawie postawiła kilka takich gustownych tub / atrap kominów np.:

Obrazek

a w środku są 3 sektory GSM i UMTS :)
Ostatnio zmieniony 09 cze 2007, 00:13 przez Pawrzes, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam

#190815  autor: pyp
 09 cze 2007, 00:11
krzykos pisze:tak więc potwierdzam, że jest to stacja Playa - na reklamie - słupie Tesco:)
Czyli jednakowo potwierdzasz że te inne też są Play`a ?
krzykos pisze:Play nie ma dużo czasu więc robi stacje na "szybko" - ich wygląd świadczy samo za sie..... widziałem już kilka instalacji gdzie feedery wiszą na opaskach plastikowych tzw. w żargonie technika "strapy"..... a powinno być to wszystko w mocowaniach - klemach..
No niby buduja na szybko... Ale jaki to ma sens... przeciez te stacje na chodnikach to pokryja bardzo mały obszar, prawie zaden :-( Jak juz cos robic to z głowa, lepiej by to postawiali na latarniach :D

Pozdrawiam - pYp

#190843  autor: krzykos
 09 cze 2007, 06:53
pyp pisze:
krzykos pisze:tak więc potwierdzam, że jest to stacja Playa - na reklamie - słupie Tesco:)
Czyli jednakowo potwierdzasz że te inne też są Play`a ?
Czy te inne .. hmn nie wiem, musiałym je zobaczyć:) faktem jest, że używają do transmisji radiolinii firmy NEC - ale nie może to być reguła - bo np, Orange też ich używa...

[ Dodano: 2007-06-09, 06:56 ]
Pawrzes pisze:Rzeczywiście to atrapa :-D Jak się bliżej przyjrzeć to widać że to nie antena... ;) Nieźle nas to zmyliło... Jak by zdjęcie było robione cyfrówka to od razu by było widać...

To tak jak Era w Warszawie postawiła kilka takich gustownych tub / atrap kominów np.:

Obrazek

a w środku są 3 sektory GSM i UMTS :)

Dziekuję, że podoba ci się "moje" dzieło :P :))))))))) Poprostu czasem administratorzy budynków mają konkretne wymagania, co do wykonania instalacji i trzeba czasem maskować anteny itd...

#190928  autor: pyp
 09 cze 2007, 12:31
sorka bo ja juz lekko się pogubiłem... To to sa w końcu nadajniki czy tylko atrapy ? :P

Pozdrawiam - pYp

#190936  autor: cperek997
 09 cze 2007, 12:38
pyp pisze:sorka bo ja juz lekko się pogubiłem... To to sa w końcu nadajniki czy tylko atrapy ?
Nadajniki ukryte w tubie.

A co do tego nadajnika to w Głogowie na słupie TESCO jest nadajnik Orange, tylko hmmm... lepiej wykonany, ale nieogrodzony...
  • Strona 1 z 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5