• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #146905  autor: skibi_olawa
 28 sty 2007, 22:31
Witam! (także dlatego, że to mój pierwszy post na forum)

Mam następujące pytania, bo być może coś się zmieniło, lub ma zamiar zmienić w zasadach przedłużenia umowy.

- Kiedy zmieni się oferta cenowa telefonów dla osób przedłużających umowę? na stronie Ery napisane jest - do odwołania lub do wyczerpania zapasów.

- Co mogę konkretnie wynegocjować z konsultantem BOA w kwestii przedłużania umowy? Domyślam się, że mały szantaż postaci: zmienię operatora, niekoniecznie przyniesie spodziewany odzew.

Umowa kończy mi się za nieco ponad miesiąc, a nie wiem, na co się zdecydować.

#146911  autor: przemek910
 28 sty 2007, 22:41
skibi_olawa pisze:Witam! (także dlatego, że to mój pierwszy post na forum)
Nie zwalnia Cię to z uzywania funkcji szukaj, Witam.
taki temat już jest, http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=145664#145664
skibi_olawa pisze:Co mogę konkretnie wynegocjować z konsultantem BOA w kwestii przedłużania umowy?
Upust na abo, lub telefon...

#146919  autor: lightjay
 28 sty 2007, 22:48
wszystko zależy od tego jakiem masz rachunki jak nie za wysokie to mozesz wymienic aparat po cenie takiej jaka jest w aktualnej promocji. Sam nic nie wynegocjujesz oni juz ci narzucają kilka ofert jesli płacisz rachunki kolo 50zł to obecnie dostaniesz oferte taką
30 zł abonament w tym 80min darmowych do wszystkich ale druga oferta którą Ci zaproponują to ten sam abonament 40 min do wszytkich sieci (poza erą) a za te drugie 40 min co pozostało dają ci 100 min tylko do ery i na stacjonarne czyli masz za 30zł brutto 140min zadna rewelacja. mi tez sie konczy umowa jestem od 8 lat w erze z tym samym nr tel i od nowego roku tak daremnych ofert przy przedłuzaniu umowy nigdy ni ebyło zawsze był lepiej a teraz jest praktycznie to samo jakbys zrezygnował i wziął nowy tel. kiedys jak nie brałeś aparatu to dawali wiecej darmowych minut teraz nie ma przynajmniej do połowy stycznia nie było mi tez konczy sie umowa ale narazie zostane przy tym co mam poczekam do czerwca lipca jak era zmienie się na T mobile moze wtedy będzie lepsza oferta bo jak narazie nie ma znaczenia czy przedłuzysz i wezniesz tel czy nie jak nie wezniesz nawet najtanszefoi telefonu za 1żł to bedziesz stratny bo zawsze mozesz go sprzedac za 100zł a wtedy bedziesz 100zł do przodu

N 6230i

#146949  autor: skibi_olawa
 28 sty 2007, 23:15
:kin

znam to forum, zresztą nie tylko to :P i nie jest to moje pierwsze przedłużenie umowy. Posty z szukaj odnośnie przedłużenia przeczytałem wszystkie.

Zauważyłem, że wszyscy operatorzy żerują na klientach, którzy podpisują aneksy do umowy. Może rzeczywiście wygodniej i lepiej będzie, jak podpiszę zupełnie nową umowę, dostając tym samym lepszy telefon.

#146987  autor: Rokko
 29 sty 2007, 06:54
skibi_olawa pisze::kin

znam to forum, zresztą nie tylko to :P i nie jest to moje pierwsze przedłużenie umowy. Posty z szukaj odnośnie przedłużenia przeczytałem wszystkie.

Zauważyłem, że wszyscy operatorzy żerują na klientach, którzy podpisują aneksy do umowy. Może rzeczywiście wygodniej i lepiej będzie, jak podpiszę zupełnie nową umowę, dostając tym samym lepszy telefon.
Kin dlatego napisal zebys szukal, zeby nie zakladac kilku takich samych tematow, a raczej zeby ze swoim problemem podlaczyc sie do istniejacego.

#147174  autor: art
 29 sty 2007, 17:12
Co dokładnie wynegocjujesz to nie wiem ale mogę się podzielić ostatnimi doświadczeniami z podpisywania aneku w erze. Podpisywałem dwa aneksy i otrzymałem dwie różne oferty.

Aneks 1 (ten numer był przedłużany już drugi raz - 4 lata w sieci era - rachunki różnie - czasem 50 a czasem 120 zł - bywało też i 600 :> - rachunki nie były opłacane terminow:>):
1. Oferta z telefonem: 20 zł za każdy pakiet plus dowolnie wybrany telefon z dostępnych w erze z upustem 50% od podstawowej ceny promocyjnej. Umowa na 24 miesiące.
2. Oferta bez telefonu: 15 zł za każdy pakiet. Umowa na 24 miesiące.

Aneks 2 (ten numer był 3 lata w sieci era - rachunki około 50 zł miesięcznie - z terminowością opłacania też bywało różnie):
1. Oferta z telefonem: 20 zł + telefon w podstawowej cenie promocyjnej przy wyborze przynajmniej 2 ofert. Jeśli chciałbym dostać telefon i wybrać tylko 1 ofertę to wtedy 30 zł za ten jeden pakiet + telefon (czyli co to za promocja jeśli i telefon i oferta jest w tej samej cenie co dla nowej umowy - zadałem to samo pytanie sprzedawcy a ten odpowiedział "no ale nie płaci pan opłaty aktywacyjnej i zachowuje numer" - pozostawię to bez komentarza).
2. Oferta bez telefonu: 15 zł za każdy wybrany pakiet.

Nokia N95 8GB + Abonament w sieci Era (Nowy Komfort)

#147252  autor: D@rio
 29 sty 2007, 19:34
art, przy wykorzystaniu jakiego kanału dostępu dostałeś taką ofertę?

Obrazek

#147305  autor: art
 29 sty 2007, 20:53
D@rio pisze:art, przy wykorzystaniu jakiego kanału dostępu dostałeś taką ofertę?
Aneks 1 byl podpisywany na początku grudnia 2006, i z tego co pamiętam to najpierw oni zadzwonili do mnie, a konkretnie do mojej siostry bo to ona używa tego numeru, jednak telefon jest na mnie i nie kontynuowała z nimi rozmowy, za kilka dni zadzwoniłem przez Hotline i zapytałem o co chodzi... no i własne taka ofertę otrzymałem... chciałem nokię N73 bo 50% za ten model ceny to była dobra okazja... NIESTETY nigdzie w Krakowie ani w samej erze nie mieli tego telefonu... kupiłem 6280 przy 2 ofertach za 425 zł z tego co pamiętam...

A są jakieś inne kanały dostępu przez które można dostać ofertę?

PS. Dodam jeszcze jedno, bo moze to tez mialo wpływa na ofertę, mam na siebie 4 aktywne numery w sieci era

#147306  autor: przemek910
 29 sty 2007, 20:54
art pisze:A są jakieś inne kanały dostępu przez które można dostać ofertę?
No tak, dział utrzymywania klientów, dział rozwiązywania umowy, kierownik - pewnie po przekręcałem nazwy ;-)

#147315  autor: art
 29 sty 2007, 21:04
kin pisze:
art pisze:A są jakieś inne kanały dostępu przez które można dostać ofertę?
No tak, dział utrzymywania klientów, dział rozwiązywania umowy, kierownik - pewnie po przekręcałem nazwy ;-)
No to niestety nie mam pojęcia... zadzwonilem zwyczajnie na infolinie ery wcisnalem ktorys tam numerek i mnie polaczylo...

#147317  autor: D@rio
 29 sty 2007, 21:06
art, ok. Dziękuję za odpowiedź.
art pisze:PS. Dodam jeszcze jedno, bo moze to tez mialo wpływa na ofertę, mam na siebie 4 aktywne numery w sieci era
Era Biznes jak rozumiem, tak?
kin pisze:No tak, dział utrzymywania klientów, dział rozwiązywania umowy, kierownik - pewnie po przekręcałem nazwy
no jeszcze dział reklamacji możnaby dopisać oraz dział przenoszalności numerów.

Obrazek

#147322  autor: art
 29 sty 2007, 21:13
D@rio pisze: art, ok. Dziękuję za odpowiedź.
Era Biznes jak rozumiem, tak?
Nie, indywidualny klient...

#147324  autor: D@rio
 29 sty 2007, 21:18
art pisze:
a łacznie masz jakie obroty? ...jeśli można wiedzieć.

Obrazek

#147325  autor: Prometo
 29 sty 2007, 21:20
To wytłumaczcie mi teraz od czego zależą takie oferty od widzimisię konsultanta/ki?

#147449  autor: art
 30 sty 2007, 00:10
D@rio pisze:
art pisze:
a łacznie masz jakie obroty? ...jeśli można wiedzieć.
Około 200 zł jeśli żaden z numerów nie przekroczy kosztów abonamentu... ale w praktyce zazwyczaj jest to suma około 250-300 zł

#147577  autor: skibi_olawa
 30 sty 2007, 14:43
no to już nie rozumiem. Jutro dostanę zapewne telefon z hotline i będę musiał się zastanowić nad przedłużeniem umowy. Tylko jakich argumentów użyć.

Moje rachunki oscylują w granicach 80 zł, przy abonamencie 50zł, jestem 4 lata w Erze, rachunki opłacane z opóźnieniem 2tyg. Interesuje mnie głównie Nokia 6280. Wiem, że mogę zbić cenę punktami Era Premia. Tylko teraz, czy czekać do końca umowy, czy podpisać od razu, czy poczekać do 4.02 - może się coś zmieni :>

Panasonic GD30 --> Siemens c35i --> Nokia 3310 --> Motorola t722i --> Nokia 7650 --> Sony Ericsson t610 --> Nokia 3510i --> Siemens c65 --> Siemens cxt70 --> Nokia 6020 --> Nokia 3510i --> Nokia 6280 --> (SE k750i --> Nokia N73 ME)

#147578  autor: przemek910
 30 sty 2007, 14:45
Czekaj do końca umowy!
Lepiej jak sam zadzwonisz do BOA i poprosisz o przedstawienie oferty na przedłużenie rozmowy. (602 900, rozmowa z konsultantem (0), temat rozmowy, "oferta dla stałych abonentów - chyba to był numer 3).
Mozesz zadzwonić już teraz. Sam fakt przedstawienia propozycji do niczego Cię nie zobowiązuje.

#147587  autor: skibi_olawa
 30 sty 2007, 15:00
Dzwoniłem właśnie do BOA (faktycznie - 0, ale potem 2)

Oferta, póki co, istnieje bez telefonu. Ceny telefonu nie można negocjować i nie wiadomo, kiedy oferta się zmieni.

I tak domyślam się, że zaproponuje standard:
- oferta z telefonem + 3 oferty każda po 20,10 zł
- oferta bez telefonu: 3 oferty po 15 zł.

#147588  autor: przemek910
 30 sty 2007, 15:01
skibi_olawa, ile jeszcze masz do końca umowy?
Naprawdę - warto poczekać, ja się przejechałem na tym... Przedłużyłem za wcześnie.

#147646  autor: skibi_olawa
 30 sty 2007, 16:39
mam 2 miesiące dokładnie od dzisiaj!

Poprzednim razem przedłużyłem na samym początku, jak tylko do mnie pani z BOA zadzwoniła.

Panasonic GD30 --> Siemens c35i --> Nokia 3310 --> Motorola t722i --> Nokia 7650 --> Sony Ericsson t610 --> Nokia 3510i --> Siemens c65 --> Siemens cxt70 --> Nokia 6020 --> Nokia 3510i --> Nokia 6280 --> (SE k750i --> Nokia N73 ME)