• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #123352  autor: sPit
 12 lis 2006, 18:41
Witam. Chce kupic nokie e50 ale ma ona niepodbita gwarancje (czysta). Czy taka gwarancja jest wazna? Czy moge w jakis sposob uzyskac pieczatke i podpis, np w salonie?

Pozdrawiam
sPit

#123353  autor: tomico
 12 lis 2006, 18:46
Jeśli masz rachunek imienny(taki na A4), to nie musisz podbijać gwarancji wogóle bo wystarczy ten rachunek. Jeśli nie to musisz udać się do miejsca gdzie telefon był zakupiony i tam ci podbiją.

#123354  autor: piotrz
 12 lis 2006, 18:48
teoretycznie gwarancja powinna być dokładnie wypełniona i podbita. Nadodatek z dowodem zakupu...

#123355  autor: sPit
 12 lis 2006, 18:49
rozumiem, a co jezeli telefon jest kupiony na allegro i nie ma mozliwosci podbicia w salonie w ktorym zostal kupiony. Dowodu zakupu tez nie ma:|

#123356  autor: tomico
 12 lis 2006, 18:51
teoretycznie gwarancja powinna być dokładnie wypełniona i podbita. Nadodatek z dowodem zakupu...
teoretycznie... ja na 6280 mam rachunek/gwarancje na A4 wydrukowaną z salonu Orange i do tego pustą kartę gwarancyjną i normalnie przyjmują mi na gwarancje telefon. Dodam że musisz im pokazać w salonie i to i to tylko kartą gwarancyjna pusta.

[ Dodano: 2006-11-12, 18:52 ]
sPit pisze:rozumiem, a co jezeli telefon jest kupiony na allegro i nie ma mozliwosci podbicia w salonie w ktorym zostal kupiony. Dowodu zakupu tez nie ma:|
Wtedy nie masz gwarancji, chyba że na "lewo" ci podbije ktoś w jakimś salonie.

#123357  autor: przemek910
 12 lis 2006, 18:53
Ost. pisałem do Nokii w podobnej sprawie.. dostałem taka odpowiedz
Witamy w Dziale Obsługi Klienta Nokia,

Uprzejmie informujemy, że karta gwarancyjna musi być wypełniona.

W przypadku wszelkich pytań dotyczących produktów i usług Nokia prosimy o kontakt z Linią Obsługi Klienta Nokia: tel. (022 )654 76 86 fax. (022) 654 45 36

Jeśli jesteś członkiem Club Nokia prosimy o kontakt z Club Nokia Careline: Tel. (022) 654 00 43

Pozdrawiamy,

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#123359  autor: tomico
 12 lis 2006, 19:13
No to ja nie wiem skoro mi przyjmują bez wypełnionej tylko z dowodem zakupu.

#123379  autor: piotrz
 12 lis 2006, 21:12
tomico pisze:No to ja nie wiem skoro mi przyjmują bez wypełnionej tylko z dowodem zakupu.
bo oni to robią jak chcą...zależy na jaki serwis trafisz....Mi kiedyś przyjeli 3510i (ah te stare, dobre czasy) do której miałe mtylko gwarancję a dowodu zakupu -nie.

#123382  autor: MadzikS
 12 lis 2006, 21:32
Heh ja nie miałam podbitej gwarancji a i tak mi przyjęli fona :P Kupiłam Siemensa CXT65 w Erze i nawet nie zauwazyłam że gwarancja nie była podbita. Po 1,5 roku zaczął mi fon coraz bardziej świrować więc poszłam do salonu żeby go oddać do serwisu, noi mówię że nie mam podbitej gwarancji i że u nich kupowałam fona, a facet- kiedy telefon był kupowany? więc ja że pół roku temu ale dokładnej daty nie pamiętam, a ten bez zadawania innych pytań wypełnil i podbił gwarancje (oczywiście z data półroczna ) :P Takim oto sposobem mam gwarancje na fona na 3 lata :mrgreen:

#123393  autor: Kaczy
 12 lis 2006, 22:18
piotrz pisze:Mi kiedyś przyjeli 3510i (ah te stare, dobre czasy) do której miałe mtylko gwarancję a dowodu zakupu -nie
Oddając telefon do serwisu wystarczy sama karta gwarancyjna (tak już oddałem 3 razy Siemensa).
Jednak jak oddajesz telefon do salonu sprzedaży to musisz jeszcze oddać dowód zakupu.

A co do niewypełnionej gwarancji- ogólnie jest przyjęte, że karta gwarancyjna musi być wypełniona prawidłowo, bez żadnych skreslen.

Takie niewypisane gwarancje są dobre jesli masz znajomego, który moze Ci podbić kartę z dowolną datą. Wtedy kupujesz tel. z pustą kartą gwarancyjną. Jak tel. zacznie się psuć podbijasz gwarancję i dopiero od tego czasu leci 2 latka :)

...::: Made for loneliness :::...

#123402  autor: Klusek
 12 lis 2006, 22:46
Kaczy, a więc co z czymś takim? Cytat z karty gwarancyjnej Nokii
W celu zgłoszenia reklamacji z tytułu Ograniczonej Gwarancji należy przedstawić:
a) Produkt (lub część, której dotyczy reklamacja),
b) oryginał dowodu zakupu, który wyraźnie określa nazwę i adres sprzedającego, datę i miejsce zakupu, rodzaj produktu oraz numer IMEI lub inny numer seryjny oraz
c) ważną kartę gwarancyjną.

Obrazek
Obrazek

#123406  autor: Kaczy
 12 lis 2006, 22:49
No wiem, że tak piszą. Jednak jak ja oddaje tel. do serwisu (np. w Szczecinie na Pocztowej- autoryzowany serwis) to nie żądają ode mnie dowodu zakupu.
Jednak jak pójdę do salonu Orange to wymagają ode mnie oprócz karty gwar. dowodu zakupu.

#123410  autor: Klusek
 12 lis 2006, 22:53
No i mam nadzieję, że jest tak jak mówisz, bo kupuje telefon na Allegro, ma podbitą gwarancję ale nie ma paragonu. Niestety istnieje teoretycznie możliwość, że odmówią mi w razie czego telefonu do serwisu a ja nie będę mógł nic na ten temat poradzić :(

Obrazek
Obrazek

#123420  autor: Kaczy
 12 lis 2006, 23:18
No jest tak jak mówię :)
Sam kupiłem tel na allegro. Umówiłem się z kolesiem na mieście, żeby zobaczyć telefon. Trochę mnie zaniepokoiło, że nie było paragonu (faktury). Koleś miał donieść, ale "prawnik" firmy stwierdził, że na fakturze są ważne i tajne dane i nie mogą mi wydać faktury.
Na całe szczęście potwierdziły się słowa kolesia, że bezpośrednio w serwisie przyjmują tel. bez dowodu zakupu.

#249176  autor: luboń
 03 lut 2008, 18:51
Witam, chce sprzedać telefonik, nie mam podbitej gwarancji, mam paragon. Czy jesli z tym paragonem do salonu sprzedaży zgłosi sie osoba która nie zakupiła tego telefonu to czy podbiją jej gwarancje ?

#249376  autor: gm
 04 lut 2008, 21:20
Jeżeli to jest telefon dystrybuowany w Polsce to można go naprawić nie posiadając ani karty gwarancyjnej ani dowodu zakupu. Jest jeszcze coś takiego jak gwarancja elektroniczna i przy dobrej chęci i woli pracowników serwisu powinni to naprawić.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#249793  autor: dechomenon
 06 lut 2008, 23:38
gm pisze:Jeżeli to jest telefon dystrybuowany w Polsce to można go naprawić nie posiadając ani karty gwarancyjnej ani dowodu zakupu. Jest jeszcze coś takiego jak gwarancja elektroniczna i przy dobrej chęci i woli pracowników serwisu powinni to naprawić.
wątpię żeby komuś się chciał to robić...

#249806  autor: Prometo
 07 lut 2008, 07:47
gm zostaje Ci tylko zapłata za naprawę telefonu :|

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#249826  autor: gm
 07 lut 2008, 09:25
Ja nie mam problrmów z naprawą, ale mam taką kartę gwarancyjną bez dowodu zakupu. Sprawdziłem w serwisie Nokii i posiadam gwarancję elektroniczną.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)