• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #122438  autor: gomez1982
 09 lis 2006, 22:09
Mam telefon w plusie i jak czasem chce zadzwonić do kogoś to nie mam odrazu sygnału połaczenia tylko takie "dziwne" pikanie jak by sygnał zajętego numeru.Dlatego mam pytanie czy ktoś kto też ma telefon w plusie też takie coś ma?No i od czego to może wynikać?

#122441  autor: D@rio
 09 lis 2006, 22:14
nie mam pojęcia o czym mówisz...

może chodzi Ci o dzwonki Strefy Plus?

Obrazek

#122445  autor: tymis
 09 lis 2006, 22:22
D@rio pisze:może chodzi Ci o dzwonki Strefy Plus
Bardzo możliwe ;-) Ale może chodzi o sygnał, który słyszałem już parę razy w słuchawce i który skojarzyłem z zajętością sieci bo nie uzyskałem połączenia i musiałem ponowić próbę :? Ten sygnał to było coś w rodzaju trzech czy czterech krótkich piknięć nie mających nic wspólnego z sygnałem SP...

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#122449  autor: oprych
 09 lis 2006, 22:26
tymis, wiem o czym mówisz, spotykałem się z tym często w Simplusie i ostatnio w popie. To trzy szybkie piknięcia nie kończące siępróbą połaczenia. Może to rpzeciążenie sieci?

..Serj, i tak pokrzyżowaliśmy ci plany...

#122448  autor: przemek910
 09 lis 2006, 22:26
sam sobie odpowiedziałeś, w SE często można spotkać to pikanie poczym telefon wraca do poprzedniego menu. Jest to zajetość sieci.

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#122450  autor: gomez1982
 09 lis 2006, 22:28
D@rio chodzi mi właśnie o ten sygnał co opisuje Tymis dokładnie pare krótkich piknięć.Mówisz że jest to sygnał zajetości sieci tak?To aż tak sieć Plusa jest przesilona?

[ Dodano: 2006-11-09, 22:34 ]
No dobra to już wiem że jest to sygnał zajętości sieci i ma on miejsce w SE ale wydaje się mi to dziwne bo wcześniej nie miałem tego nigdy.Czy to się dzieje tylko w telefonach tej marki że nie moga się połączyć?

#122452  autor: tymis
 09 lis 2006, 22:35
Jak jesteśmy przy Plusie i przeciążeniu sieci to od pewnego czasu zauważyłem jeszcze inne zjawisko. Mianowicie pogorszenie się jakości dźwięku w czasie rozmowy. Czasami dźwięk (najczęściej w weekendy lub po 18:00) jest ewidentnie gorszy, jakby "płaski" i metaliczny z wyraźną chropowatością. Pewnie Plus w takich momentach (dużego obciążenia) przechodzi z kodowania EFR na FR a jak to nie pomaga to słyszymy te trzy piknięcia :?

[ Dodano: 2006-11-09, 23:06 ]
gomez1982 pisze:ma on miejsce w SE
Nie wiem skąd taki pomysł :?:
Ja ten sygnał miałem u siebie w telefonie...

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#122455  autor: D@rio
 09 lis 2006, 23:06
z FR na HR przechodzi.

gomez1982, to nie jest przeciążenie sieci. Trzy krótkie piknięcia (już teraz wiem o czym mówicie) to tzw. błąd połączenia. Przeciążenie jest wyrażane komunikatem...

Obrazek

#122458  autor: tymis
 09 lis 2006, 23:11
D@rio pisze:to tzw. błąd połączenia
Czy ten błąd może wynikać z przeciążenia sieci? Jeśli tak to na jedno wychodzi.
D@rio pisze:z FR na HR przechodzi
To nie nadaje na EFR? Powinienem napisać EFR->FR->HR?

#122464  autor: D@rio
 09 lis 2006, 23:22
tymis pisze: To nie nadaje na EFR? Powinienem napisać EFR->FR->HR?
z tego co ja wiem, standardowo sieć pracuje na FR.
tymis pisze:Czy ten błąd może wynikać z przeciążenia sieci? Jeśli tak to na jedno wychodzi.
nie wychodzi na jedno. Nie rozumiesz. Przeciążenie sieci, to przeciążenie sieci a błąd połączenia to błąd połączenia. Błąd połączenia niekoniecznie musi być spowodowany przeciążeniem sieci. Różne mogą być przyczyny takiego błędu, poprostu, gdzieś, w całym ciągu algorytmów które działają przed zestawieniem połączenia wygeneruje się błąd i centrala przerywa takie połączenie...i wtedy, nie ma to nic wspólnego z przeciążeniem.

Obrazek

#122471  autor: tymis
 09 lis 2006, 23:44
D@rio pisze:Nie rozumiesz
Raczej nie rozróżniałem tych dwóch stanów, teraz rozróżniam, dziękuję za wyjaśnienie.
D@rio pisze:z tego co ja wiem, standardowo sieć pracuje na FR
Absolutnie tego nie neguję. Tylko zapytałem bo pamiętam "akcje" włączania EFR w Plusie kilka lat temu. W newsach na portalach i w BOK-u Plusa była wtedy mowa właśnie o EFR.

#122473  autor: D@rio
 09 lis 2006, 23:46
tymis pisze: Absolutnie tego nie neguję. Tylko zapytałem bo pamiętam "akcje" włączania EFR w Plusie kilka lat temu. W newsach na portalach i w BOK-u Plusa była wtedy mowa właśnie o EFR.
zgadza się. To prawda. Ale po "jeździe" (bo chyba inne słowo nie pasuje ;) ) wycofali się z tego, m. in chodzi o HappyHours, DarmowyNumer za Doładowania i innne tego typu branzlomaty..

Obrazek

#124723  autor: Th0mas
 17 lis 2006, 12:45
Ja też mam takie coś. Przed wykonaniem połączenia najpierw słychać takie dwa krótkie sygnały. Coś się im wali w tym Plusie chyba :/ Ale to nie wina przepchania sieci, bo po tych dwóch sygnałkach następuje łączenie (czyli słychać normalny długi sygnał łączenia).

#124755  autor: pawel_k
 17 lis 2006, 14:41
ja mam w erze czasami takie przeboje ze pierw sie laczy a potem nagle wraca na pusty ekran i trzeba ponownie wystukac numer i dzwonic, nie ma zadnych pikniec. tez pewnie cos z dziedziny "napchalo sie duzo ludzi w jeden rejon i co na to poradzimy" ;)

:)

#124858  autor: oprych
 17 lis 2006, 20:56
Mnie ostatnio martwi też ten fakt, że co raz częściej spotykam się z sygnałem "niby zajętości" lub też z ciszą po wybraniu numeru i powrocie na ekran główny.

..Serj, i tak pokrzyżowaliśmy ci plany...

#124875  autor: nstn
 17 lis 2006, 21:23
w Erze też sie zdarza, ale raczej rzadko.

"Nic nie boli tak jak życie"