O to moje spostrzezenia na temat gprs/edge.
Uzywam tego sposobu już ponad dwa lata do łączenia się z netem. Jestem w PLUSIE. Kiedyś SE T610, teraz SAMSUNG D600E. Mieszkam w okolicach Sieradza, a dokładniej w Kowalach. Kiedyś był sam GPRS, ale niedawno plus postawił w okolicy maszt który wspiera EDGE. Wszystko bardzo pięknie śmiga, nie ma zadnych problemów.
Do masztu mam w lini prostej około 3-3.5 km. Nie robiłem zadnych testów, tyle co z codziennego uzywania. Prędkość ściągania jest rózna i w zależności skąd. Ze swojego serwerka, przez TC, albo Free Download Menagera prędkości są różne. Nigdy nie spada poniżej 18 kb/s, ale bardzo często mam 24.2-24.6 kb/s i ten transfer potrafi sie dość długo utrzymywać. Jeśli coś wrzucam, transfer wacha się od 3-5 kb/s. Nigdy więcej. Chyba jest to spowodowane odległościa od nadajnika. Nie wiem. Z inncyh serwerów jest różnie. Jeszcze na rapidshare.de wyciąga mie 12-13 kb/s. Reszta to Okolica 10 kb/s.
Z zasięgiem nie mam prawie problemów. Jest jedna kwestia. Jeśli telefon leży na biurku, to gubi mi niekiedy EDGE, jeśli go przełoże metr dalej na szafke, zawsze mam EDGE.

Na dworze natomias nie mam problemów. Nie ważne czy jestem w środku miasta, czy 20 km od niego nad rzeką w krzakach... Zawsze jest EDGE.

Jedunie co jest denerwujące, to ograniczenia po przekroczeniu transferu. Jeśli jestem w zasięgu gprs, to mam 1 kb/s, jeśli w edge 3-4kb/s (chyba to jest spowodowane, ze jest otwarta tylko jedna szczelina, chociaż to tylko moje domysły). Jednak znalazłem na to pewien "sposób". Jeśli przekroczymy transfer i chcemy dokupic, to trzeba wysłas sms na 2601 o tresci iplus128 (128 to wielkosc pakietu w megabajtach). W ramach tego pakietu teoretycznie możemy sciągnąć/wysłać 128 megabajtów danych. W paraktyce jest troche inaczej. Pakiety są rozliczane zawsze w okolicach 24. Czyli jeśli weźmeimy ten pakiet załóźmy o 03 w nocy, to do 24 możemy ściągać dane po szybszej predkosci, nie wazne ile ich sciagniemy. Mi czesto się udaje sciagnac przez cały dzien około 800 mega, w cenie 128

Później następuje obcięcie predkosci, a rano o 08 przychodzi sms, ze predkosc została zmniejszona. nie wiem czy dość jasno sie wyraziłem, ale jak coś, to prosze pytać.
Ogólnie jestm bardzo zadowolony z tej formy internetu i gdyby był wiekszy limit, chyba bym z niego nigdy nie zrezygnował.