• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#110317  autor: mardall
 30 wrz 2006, 18:49
D@rio - no my jesteśmy umówieni tylko niech ten UMTS do mnie przyjdzie ;-)

#110318  autor: D@rio
 30 wrz 2006, 18:51
mardall: a pochwal się...jak tam N80? Bo w Vobisie cały czas jest ;) - z tego co pamiętam byleś mocno zainteresowany.

Obrazek

#110320  autor: mardall
 30 wrz 2006, 18:55
Jak bym miał to już dawno bym się chwalił ;-) Cienko z kasą jednak i najprawdopodobniej skończy sie nokią 6280 z BK 50 za 1-2 miesiące...

#110326  autor: D@rio
 30 wrz 2006, 19:11
aha, rozumiem ;) No ja mam nadzieję że do Polkomtela wkrótce wprowadzą E70 na biznes :) bo chciałbym w Styczniu troszkę o Nią powalczyć :-)

P.S
Nie wiem czy warto brać 6280. Bo już wyszedł...następca. Model 6288. Zajrzyj, jest dużo lepszy. Pozatym, wartość 6280 już powoli spada...

Obrazek

#110328  autor: mardall
 30 wrz 2006, 19:14
Wiem wiem że wyszedł nowy model, ale jak to z nowościami zanim się pojawi trochę czasu minie cena też na wejściu będzie spora...

#110331  autor: D@rio
 30 wrz 2006, 19:23
no tak - racja. No dobra, to jesteśmy umówienia na VC a ja dziś będę testował to z subrock'iem ;) połączenia VC Plus - Era. Zobaczymy jak to bangla ;)

Obrazek

#110334  autor: mardall
 30 wrz 2006, 19:27
Oczywiscie jak cena N80 troche spadnie to ją wezmę ;-)

#110357  autor: Kaczy
 30 wrz 2006, 20:42
D@rio pisze:a najmniejsze obciązenie jest w nocy - a więc to chyba logiczne, prawda??
Noc Sylwestowa temu przeczy :P
D@rio pisze:Niezupełnie. Dokształć się z tej tabelki.
Oki- tutaj są opisane standardy. To akurat nie oznacza, że operator będzie ich przestrzegał i użyje np. 4 kanałów. Tyle może użyć maksymalnie. Z tego co się dowiedziałem to Orange używa jednej, dlatego prędkość EDGE Orange jest mniejsza niż prędkość EDGE Plus :)

...::: Made for loneliness :::...

#110371  autor: subrock
 30 wrz 2006, 21:06
no i moge podzielic sie wrazeniami z testu.
otoz nie wyszedl. przy probie polaczenia D@RIO mial komunikat:
"sprawdz uslugi sieciowe"
gdy ja probowalem sie polaczyc wyskakiwalo:
"siec lub telefon odbiorcy nie obsluguja polaczen wideo"
i tyle......
zaraz zapowiada mi sie dluzsza pogaduszka z BOK-iem...
pewnie uslusze ze TAK TAK nie obsuguje VC i UMTS tez nie chodzi...
eh...

#110405  autor: D@rio
 30 wrz 2006, 22:30
Dokladnie. Nie wypaliło. Jak ja dzwoniłem do BOK'u to sprawdziłem czy mam aktywne VC - miałem. Babka zaczęła się czepiać niby jakiejś konfiguracji. No ale jakiej? Wysłała mi 5 SMSów konfiguracyjnych i praktycznie rozłożyła ręce. W dodatku, jeszcze jak głupia upierała się iż WideoRozmowy idą poprzez program RealPlayer (nawet nie potrafiła poprawnie tego słowa wymówić :? ) ecch...ręce mi opadają. Taki jest poziom wiedzy konsultantów. Trzeba będzie zacząc samemu grzebać.

Generalnie, moim zdaniem subrock nie ma zrobionej aktywacji WideoRozmów w systemie TakTak...i dlatego tak było. Tak wstępnie analizuję. No chyba że jakieś problemy w siecią Plus 3G w Lublinie akurat występowały :?
Kaczy pisze:Oki- tutaj są opisane standardy. To akurat nie oznacza, że operator będzie ich przestrzegał i użyje np. 4 kanałów. Tyle może użyć maksymalnie. Z tego co się dowiedziałem to Orange używa jednej, dlatego prędkość EDGE Orange jest mniejsza niż prędkość EDGE Plus
Kaczy, tak Ci powiedzieli na tych szkoleniach? Bo moim zdaniem bajki Ci opowiadają. Jeśli tak by było, to prędkość EDGE wynosiła by 13,4kb/s jeśli miałby być aktywny ciągle tylko i wylącznie 1 kanał...

a tak w ogóle, to nie są opisane standardy tylko klasy GPRS/EDGE. Klasa jest to wyznacznik dla terminala i dla sieci jednocześnie. Z tego co wiem, tylko GPRS w Plusie jest "przyblokowywany" sieciowo do 40,2kb/s (czyli odpowiednik Class 6). Natomiast, na wszystkie inne usługi sieciowe, usługi trasmisji danych nie są już narzucane żadne blokady...

Obrazek

#110498  autor: pumba
 01 paź 2006, 12:18
D@rio pisze:Nie wiem czy warto brać 6280. Bo już wyszedł...następca. Model 6288. Zajrzyj, jest dużo lepszy. Pozatym, wartość 6280 już powoli spada...
tzn? bo ja tam nie widzę większych różnic poza zmienionym formatem kart pamięci i baterią na gorszą ;)

#110545  autor: mardall
 01 paź 2006, 15:33
No właśnie ta nowsza wersja nie wprowadza zbyt wielu zmian ;-)))

#110549  autor: D@rio
 01 paź 2006, 15:48
o ile mnie pamięć nie myli to jeszcze aparat jest lepszy. I jeśli chodzi o mnie - wygląd mi się bardziej podoba...

Obrazek

#110551  autor: homzik
 01 paź 2006, 15:52
aparat to niby taki sam - porownanie

#110554  autor: D@rio
 01 paź 2006, 16:03
to coś mi się chyba pomyliło :| przepraszam ;)

Obrazek

#110698  autor: Sirmark
 02 paź 2006, 00:45
D@rio pisze:
Kaczy pisze:
Z tego co ja zapamiętałem to chyba jedna
Niezupełnie. Dokształć się z tej tabelki.
ta tableka to infrormuje o klasach GPRS-u, ale fakt ile slotow udostepnia Orange to jest zupelnie inna sprawa.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#110700  autor: D@rio
 02 paź 2006, 01:16
SirmarK pisze:
ta tableka to infrormuje o klasach GPRS-u, ale fakt ile slotow udostepnia Orange to jest zupelnie inna sprawa.
to ile slotów udostępnia Orange a ile Plus?

Obrazek

#110759  autor: rafcyk
 02 paź 2006, 12:33
Z mapy na www.plusgsm.pl wynika, ze cale Jagiellonskie jest w zasiegu UMTS, zasieg EDGE mniej wiecej polowa Jagiellonskiego - od Ronda Rataje do ul. Wioślarskiej, czy jak sie ona teraz nayzwa. Najlepiej sprawdz jaki BTS Ciebie obsluguje (z netmonitora) i porownaj dane na tej stronie.
Z tego co widze na tej mapie jesli mieszaksz blizej Ronda Rataje to masz EDGE, a jeslli blizej Bohaterow II wojny sw to nie masz EDGE.
Tak mieszkam zaraz przy rondzie, więc przynajmniej teoretycznie EDGE powinno być. Niestety mój telefon nie oferuje takiej możliwości i nie mam jak przetestować. A w zeszłym tygodniu założyłem na 12mc neta z ICP, więc plany korzystania z EDGE odłoże dopiero na przyszły rok. W każdym razie dzięki za info.

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#110764  autor: Sebciio
 02 paź 2006, 13:26
O to moje spostrzezenia na temat gprs/edge.

Uzywam tego sposobu już ponad dwa lata do łączenia się z netem. Jestem w PLUSIE. Kiedyś SE T610, teraz SAMSUNG D600E. Mieszkam w okolicach Sieradza, a dokładniej w Kowalach. Kiedyś był sam GPRS, ale niedawno plus postawił w okolicy maszt który wspiera EDGE. Wszystko bardzo pięknie śmiga, nie ma zadnych problemów.
Do masztu mam w lini prostej około 3-3.5 km. Nie robiłem zadnych testów, tyle co z codziennego uzywania. Prędkość ściągania jest rózna i w zależności skąd. Ze swojego serwerka, przez TC, albo Free Download Menagera prędkości są różne. Nigdy nie spada poniżej 18 kb/s, ale bardzo często mam 24.2-24.6 kb/s i ten transfer potrafi sie dość długo utrzymywać. Jeśli coś wrzucam, transfer wacha się od 3-5 kb/s. Nigdy więcej. Chyba jest to spowodowane odległościa od nadajnika. Nie wiem. Z inncyh serwerów jest różnie. Jeszcze na rapidshare.de wyciąga mie 12-13 kb/s. Reszta to Okolica 10 kb/s.
Z zasięgiem nie mam prawie problemów. Jest jedna kwestia. Jeśli telefon leży na biurku, to gubi mi niekiedy EDGE, jeśli go przełoże metr dalej na szafke, zawsze mam EDGE. :) Na dworze natomias nie mam problemów. Nie ważne czy jestem w środku miasta, czy 20 km od niego nad rzeką w krzakach... Zawsze jest EDGE. ;)
Jedunie co jest denerwujące, to ograniczenia po przekroczeniu transferu. Jeśli jestem w zasięgu gprs, to mam 1 kb/s, jeśli w edge 3-4kb/s (chyba to jest spowodowane, ze jest otwarta tylko jedna szczelina, chociaż to tylko moje domysły). Jednak znalazłem na to pewien "sposób". Jeśli przekroczymy transfer i chcemy dokupic, to trzeba wysłas sms na 2601 o tresci iplus128 (128 to wielkosc pakietu w megabajtach). W ramach tego pakietu teoretycznie możemy sciągnąć/wysłać 128 megabajtów danych. W paraktyce jest troche inaczej. Pakiety są rozliczane zawsze w okolicach 24. Czyli jeśli weźmeimy ten pakiet załóźmy o 03 w nocy, to do 24 możemy ściągać dane po szybszej predkosci, nie wazne ile ich sciagniemy. Mi czesto się udaje sciagnac przez cały dzien około 800 mega, w cenie 128 ;) Później następuje obcięcie predkosci, a rano o 08 przychodzi sms, ze predkosc została zmniejszona. nie wiem czy dość jasno sie wyraziłem, ale jak coś, to prosze pytać.

Ogólnie jestm bardzo zadowolony z tej formy internetu i gdyby był wiekszy limit, chyba bym z niego nigdy nie zrezygnował. ;)

#112859  autor: Krzysiekj24
 10 paź 2006, 11:48
Cześć wam wszystkim tak czytałem na temat EDGE i postanowiłem odpowiedzieć.W iPlusie kożystałem początkowo z simdata przez GPRS tel. z bluetooth SE T68i SEK700i,potem już Nokia 6820 miała EDGE prędkość wynosiła tu średnio 127kb/s a sciąganie do 17,8kb/s.Ale EDGE łapało tylko w niektórych miejscach pokoju.Częściej było to GPRS.Do przekażnika mam około 10km.Na mapie zasięgu nie ma mojej miescowości w zasięgu EDGE zasięg jest w okolicach 10km od miesca zamieszkania.Zakupiłem antenę kierunkową i tu wszystko się zmieniło znalazłem odpowiedni kierunek i do teraz jest ok.Zakupiłem modem SE GC89 i abonament w iPlusie teraz osiągałem prędkości do 250kb/s prędkośc zciągania powyżej 25kb/s.Wszystko chodziło dobrze gdyby nie limit danych który zawsze przekraczam. :(
Jest jeszcze coś zawsze łączyli mnie przez apn-1oo-192 .gprsbal.plusgsm.pl. tutaj w testach prędkości przekraczałem zawsze nawet 250kb/s.Teraz po 5miesiącach kiedy zawsze obcinają mi limit już nigdy nie łączą mnie przez ten apn teraz jest tylko
apn100-180.gprsbal.plusgsm albo 80-92.Ciekawe czy to celowo bo przez ten apn mam tylko 197kb/s i prędkość zciągania nieco niższą.To bardzo dziwne jak dla mnnie.Przez 5mies było bardzo dobrze a tu nagle ciach.i nie ma tego apn,jest wolniej czy to celowo.Gdzie jest tamten apn.Piszcie jak coś to odpowiem.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2006, 18:51 przez Krzysiekj24, łącznie zmieniany 1 raz.

krzysiekj24