Nie będę się wdawać w szczegóły, poczytaj wcześniejsze posty szczególnie moje w tym wątku.
Spam jako taki jest karalny, jednak jak opisałem wyżej, spamerzy kryją się za siatkami firm i firemek, całkiem legalnych, które potrafią się wyłgać, że działają w dobrej wierze i nr telefonu uzyskały legalnie. Bardzo trudno dowieść im, że działają w złej wierze, a bez tego nikt ich za nic nie skaże.
Komentarz spod ww. artykułu na Niebezpieczniku:
Damian 2022.02.11 17:25 | # | Reply
Również przeprowadzałem małe śledztwo, dowiedziałem się że eurocallcenter kupuje paczki danych z ukrainy, adres jest podany na jakiś domek, w mieście które trudno wyszukać nawet ukraińskim google mapom, tam jest niby strona internetowa tej firmy ale nie ma w ogóle z nimi kontaktu
Dokładnie tak samo działa spam mailowy jak i telefoniczny. W papierach jest tak: legalna firma kupuje bazę od innej, a to przecież nie jej wina, że tamta firma jest krzakiem. Wystarczy, że oświadczy, iż dane pozyskała legalnie i ma wymagane zgody, więc kupujący kupił w dobrej wierze. Wymieniałem największe polskie firmy, które korzystają z usług takich spamerów, płacą im przez pośredników i mają w nosie, że uczestniczą w tym procederze ze szkodą dla własnego wizerunku.
Tyle o spamie reklamowym.
Za to spam nastawiony na oszustwa, to inna para kaloszy. Jeśli robi to amator, to można go złapać i często do tego dochodzi. Jeśli jednak stoją za tym profesjonaliści czyli przestępczość zorganizowana, to jest jak z hakerami mylącymi tropy, łączącymi się przez wiele krajówi posiadających sieci kont-słupów, a to do wytropienia jest niemal niemożliwe. To są międzynarodowe szajki, bo problem jest nie tylko w Polsce, ale wszędzie na świecie.