@mkkot
Klawiatura też jest na tyle twarda, że nie dałoby się odblokować telefonu przypadkiem, zwłaszcza, że wzbudzenie ekranu odbywa się tylko przyciskami czerwonej słuchawki oraz SOS. Dostępne metody blokady ekranu to: brak ustawionej blokady, przesunięcie palcem ("SOS" i gwiazdka), kod PIN oraz hasło.
Przycisk SOS gdy klika się go krótko w głównym menu rozwija belkę znaną z Androida 4.4:

W aplikacjach rozwija opcje dla danego okna znane w smartfonowej wersji jako trzy kropki jedna pod drugą:
Opcje klawisza SOS w ustawieniach są takie:
- Sos Open:
Przy długim przyciśnięciu (ok. 5 sekund) pojawia się okno i w języku angielskim jest zapytanie czy chcesz zrezygnować z dzwonienia na numer alarmowy. Przy braku reakcji w ciągu chyba 2 sekund telefon sam dzwoni na 112 (numer alarmowy można zmienić lub usunąć). Można też ustawić 5 numerów (można pominąć alarmowy) do których telefon będzie po kolei dzwonić aż się do kogoś dzwoni.
- Ring tone (telefon wydaje przerywany dźwięk, który mógłby być głośniejszy)
- Handsfree Dail (zestaw głośnomówiący do rozmowy z numerami)
- Call Recording (nagrywanie rozmowy)
- SOS Sms (wysyłanie sms z lokalizacją i wpisanym tekstem)
Bez pierwszej opcji "sos open" reszta opcji nie działa samodzielnie.
Przycisk SOS bez ustawionej konfiguracji alarmowej nie wykonuje żadnej czynności alarmowej. Po 5 sekundach rozwija po prostu belkę.
Głośność trybu głośnomówiącego jest jak dla mnie bardzo dobra i mikrofon bardzo dobrze zbiera dźwięki (nawet z metra dobrze słychać, a w HD Voice już zwłaszcza). O dziwo prawie nie powstaje echo. Znajomy mówi, że jak kończy mówić to pół sekundy coś słychać i jest "ucięcie dźwięku". Samą jakość rozmowy w HD Voice uznał za lepszą niż na moim smartfonie, że nie słychać tych wszystkich filtrów tylko jest czysty głos.
Głośność rozmowy - lepiej niż dobra, nie powinno być problemów. Na pewno trzeba przy pierwszej konfiguracji zwiększyć głośność rozmowy klawiszem w górę, bo domyślnie jest do połowy.
Telefon nie zrzuca na 2G gdy nie ma potrzeby. Trzyma 3G dłużej niż większość smartfonów z racji wyższego współczynnika SAR. Pisałem o tym w pierwszym poście. Tylko małym problemem jest powrót z 2G do 3G, bo trwa to chwilę dłużej niż na smartfonie.
Zmieniłem host i podmieniłem zdjęcia ekranu na screenshoty.
Jest opcja zmiany czcionki, ale jest bardzo mała różnica między nimi. To co widać na screenshotach to maksymalna czcionka.
W menu napisy nie zawsze się mieszczą i się przesuwają, ale to tylko w przypadku 5 aplikacji.
Tłumaczenia są dobre i ilość nieprzetłumaczonych opcji to może z 3-5% z czego większość to opcje do których zagląda się tylko raz przy pierwszej konfiguracji jak np. opcje klawisza SOS.
Zapomniałem chyba wspomnieć co robi prawy przycisk. Wyzwala taką opcję:
Dłuższe przyciśnięcie prawego przycisku powoduje pojawienie się uruchomionych aplikacji z możliwością ich wyłączenia.