• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#99653  autor: Btk_Tomas
 28 sie 2006, 18:59
Może to trochę nie na temat, ale dzisiaj się zalogowałem na stronę Orangę i w zakładce propozycja jest informacja,że za 24 dni będzie dla mnie dostępna nowa oferta utrzymaniowa.
To trochę dziwne bo umowa na czs określony kończy mi się 20 marca 2007.
Ciekaw jestem co będzie tam napisane za 24 dni.

#99700  autor: vinc
 28 sie 2006, 21:23
Wysłałem rezygnację teraz bo myślałem, że to trzeba z miesięcznym wypowiedzeniem ze skutkiem na koniec następnego okresu rozliczeniowego. Więc teraz wysłałem by z następnym pkresem rozliczeniowym rozwiązać umowę i nie wpaść w umowę na czas nieokreślony.

[ Dodano: 2006-08-28, 21:48 ]
jak napisaleś wysyłasz 2 miesiące wcześniej rezygnację, tj. dwa okresy rozliczeniowe w tył. Jak dla mnie, jeśli wszystko dobrze wiem to mają prawo teraz Ci wlepić karę umowną i możesz mieć problemy. Dlatego bo rezygnację składamy na 30 dni przez terminowym przejściem umowy w czas na określony. A 30 dni to nie dwa miesiące ... a więc..

Ale mnie przestraszyłeś, aż zadzwoniłem do BOKu ale koleś mi powiedział, że wszystko gra i kary nie zapłacę.

p.s. dziś już dzwonili do mnie ale nie mogłem rozmawiać. Powiedziałem by jutro zadzwonili :)

#99715  autor: D@rio
 28 sie 2006, 21:51
Powiem szczerze że nie wiem jak to jest szczegółowo w Orange ale te akurat przepisy są identyczne dla każdej sieci z tego co pamiętam.

Obrazek

#99751  autor: Rokko
 28 sie 2006, 22:48
Proponuje lekture kodeksu cywilnego art 483 i 484 kc dotyczy kary umownej, zastrzega sie w razie nie wykonania umowy a zerwanie jej przed czasem nalezy uznac za jej nie wykonanie, wiec lepiej tak jak radzi D@rio - ostatni mieciac.

#99806  autor: sapv
 29 sie 2006, 07:15
Rokko pisze:Proponuje lekture kodeksu cywilnego art 483 i 484 kc dotyczy kary umownej, zastrzega sie w razie nie wykonania umowy a zerwanie jej przed czasem nalezy uznac za jej nie wykonanie, wiec lepiej tak jak radzi D@rio - ostatni mieciac.
Teoretycznie nie ma znaczenia byleby zaznaczyć dokładnie czas rozwiązania umowy. Teoria, że maksymalnie 30 dni przed wypowiedzeniem można składać oświadczenia woli to czysty falandyzm wynikający raczej z wygody operatora niż obowiązujących przepisów prawa.

#99808  autor: vinc
 29 sie 2006, 07:36
to już teraz nie wiem czy zapłacę karę czy nie. Mam nadzieje, że gość z Biura Obsługi Klienta się nie myli i umowa wygasa zgodnie z terminem a ja kary nie płacę.

#99829  autor: Rokko
 29 sie 2006, 10:00
sapv pisze:
Rokko pisze:Proponuje lekture kodeksu cywilnego art 483 i 484 kc dotyczy kary umownej, zastrzega sie w razie nie wykonania umowy a zerwanie jej przed czasem nalezy uznac za jej nie wykonanie, wiec lepiej tak jak radzi D@rio - ostatni mieciac.
Teoretycznie nie ma znaczenia byleby zaznaczyć dokładnie czas rozwiązania umowy. Teoria, że maksymalnie 30 dni przed wypowiedzeniem można składać oświadczenia woli to czysty falandyzm wynikający raczej z wygody operatora niż obowiązujących przepisów prawa.
Czy to jest Falandyzacja prawa?Należaloby dokładnie przyczytac jak jest napisana umowa (niestety nie ma zadnej po reką) i dokonac wykładni jej postanowien. jeżeli napisane, jest ze zawieramy ja na czas okreslony 2 lat i zastrzezony jest misieczny termin jej wypowiedzenia, to zlozenie np 2 miesiace przed rozwiazaniem umowy bedzie nie dotrzymaniem warunkow umowy i rozwiazaniem jej przed czasem za co operator bedzie mial prawo do kary umownej. To jest tak samo jakbys chcial rozwiazac umowe np na rok przed jej koncem.

#99834  autor: user_delete2
 29 sie 2006, 10:06
Rokko pisze: Czy to jest Falandyzacja prawa?Należaloby dokładnie przyczytac jak jest napisana umowa (niestety nie ma zadnej po reką) i dokonac wykładni jej postanowien. jeżeli napisane, jest ze zawieramy ja na czas okreslony 2 lat i zastrzezony jest misieczny termin jej wypowiedzenia, to zlozenie np 2 miesiace przed rozwiazaniem umowy bedzie nie dotrzymaniem warunkow umowy i rozwiazaniem jej przed czasem za co operator bedzie mial prawo do kary umownej. To jest tak samo jakbys chcial rozwiazac umowe np na rok przed jej koncem.
Tyle ze operator musi wtedy rozwiazac umowe wczesniej a watpie ze tak zrobi, przynajmniej w Orange. A najpewniej dodac zapis o ktorym pisalem o wtedy jest wszystko cacy.

#99837  autor: Arek__85
 29 sie 2006, 10:19
ja tam zostaje jak zawsze przy orange :)

Arek (Orange Rulez)

#99916  autor: Rokko
 29 sie 2006, 13:16
A dlaczego ma nie chciec rozwiazac umowy wczesniej?przeciez zaplacisz mu kare umowna, a jak dobrze pamietam u mnie na umowie 2 lata temu bylo okolo 600 zł. Droga wolna odchodzisz.

#99924  autor: user_delete2
 29 sie 2006, 13:24
Rokko pisze:A dlaczego ma nie chciec rozwiazac umowy wczesniej?przeciez zaplacisz mu kare umowna, a jak dobrze pamietam u mnie na umowie 2 lata temu bylo okolo 600 zł. Droga wolna odchodzisz.
Bo pisze z perspektywy nie tego co moze chcec tylko jak to robia. Jak sam pisalem juz z 4 wypowiedzenia wysylalem wczesniej (raz 5 mc) tyle ze zawsze z odpowiednia adnotacja w jakim czasie to wypowiedzenie ma nastapic. Jednak wiekszosc moich znajomych miala Orange i tez wypowiedzenie umowy skladali po 2 mc wczesniej nawet bez tej adnotacji (w salonie) i nikomu kary nie naliczyli. Nie pisze ze nie moga tylko ze ja spotkalem sie z taka praktyka z ich strony. Swoja droga to ktos pisal ze dzwonil juz do BOK i konsultant sprawdzil na kiedy jest zarejestrowane wypowiedzenie i wszystko jest ok. A rozmowy sa przeciez nagrywane. Ale to juz inna bajka.

Pzdr.

#100064  autor: Rokko
 29 sie 2006, 19:01
Znacznik pisze:
Rokko pisze:A dlaczego ma nie chciec rozwiazac umowy wczesniej?przeciez zaplacisz mu kare umowna, a jak dobrze pamietam u mnie na umowie 2 lata temu bylo okolo 600 zł. Droga wolna odchodzisz.
Bo pisze z perspektywy nie tego co moze chcec tylko jak to robia. Jak sam pisalem juz z 4 wypowiedzenia wysylalem wczesniej (raz 5 mc) tyle ze zawsze z odpowiednia adnotacja w jakim czasie to wypowiedzenie ma nastapic. Jednak wiekszosc moich znajomych miala Orange i tez wypowiedzenie umowy skladali po 2 mc wczesniej nawet bez tej adnotacji (w salonie) i nikomu kary nie naliczyli. Nie pisze ze nie moga tylko ze ja spotkalem sie z taka praktyka z ich strony. Swoja droga to ktos pisal ze dzwonil juz do BOK i konsultant sprawdzil na kiedy jest zarejestrowane wypowiedzenie i wszystko jest ok. A rozmowy sa przeciez nagrywane. Ale to juz inna bajka.

Pzdr.
wiesz ja sie wypowiadam ogolnie ze strony prawnej, praktyka to inna sprawa. wiem ze Plus nie puszcza w takich sytuacjach tego tak na miekko

#100068  autor: D@rio
 29 sie 2006, 19:07
to prawda. Mojej koleżance Plus dowalił karę za to że 2 dni wcześniej wysłała rezygnację. Teraz tę karę spłaca w ratach :| konkretnie - 600zl. kary.

Obrazek

#100127  autor: Rokko
 29 sie 2006, 20:49
D@rio pisze:to prawda. Mojej koleżance Plus dowalił karę za to że 2 dni wcześniej wysłała rezygnację. Teraz tę karę spłaca w ratach :| konkretnie - 600zl. kary.
no wlasnie tak mi sie wydawalo, ze u mnie na umowie bylo 600 zl napisane. taka jest umowa i sie jej trzymaja, a ze postanowienia niezyciowe, kazdy z nas podpisywal umowe. A ze w orange maja pod tym kontem wiecej swobody to pogratulowac

#100133  autor: D@rio
 29 sie 2006, 21:01
Rokko pisze:
D@rio pisze:to prawda. Mojej koleżance Plus dowalił karę za to że 2 dni wcześniej wysłała rezygnację. Teraz tę karę spłaca w ratach :| konkretnie - 600zl. kary.
no wlasnie tak mi sie wydawalo, ze u mnie na umowie bylo 600 zl napisane. taka jest umowa i sie jej trzymaja, a ze postanowienia niezyciowe, kazdy z nas podpisywal umowe. A ze w orange maja pod tym kontem wiecej swobody to pogratulowac
w Plusie jest teraz tak że kara umowna ma 3 cykle:
1: od 1 do 12 miesięcy: 100% kary
2: od 12 do 18 miesięcy: 80% kary.
3: od 18 do 24 miesięcy: 60% kary.

A więc łatwo obliczyć dlaczego 600zl. Suma wyjściowa to oczywiście 1000zl. ;) - prosta kalkulacja.
Jedyne co mi szkoda to tej dziewczyny, z racji tego że to moja dobra znajoma.
Bo firma się na tym nie wzbogaci a ją to niestety troszkę trzepie po portfelu niestety. Nie dość że i tak miała najmniejszą taryfę bo chyba Pakiet25 (takie kiedyś były, promocyjne) to jeszcze teraz ta kara :? no cóż, tak bywa.

Obrazek

#100150  autor: sapv
 29 sie 2006, 21:41
Rokko pisze:
Czy to jest Falandyzacja prawa?Należaloby dokładnie przyczytac jak jest napisana umowa (niestety nie ma zadnej po reką) i dokonac wykładni jej postanowien. jeżeli napisane, jest ze zawieramy ja na czas okreslony 2 lat i zastrzezony jest misieczny termin jej wypowiedzenia, to zlozenie np 2 miesiace przed rozwiazaniem umowy bedzie nie dotrzymaniem warunkow umowy i rozwiazaniem jej przed czasem za co operator bedzie mial prawo do kary umownej. To jest tak samo jakbys chcial rozwiazac umowe np na rok przed jej koncem.

Nic nie rozumiesz. Wypowiedzenie jest normalnym oświadczeniem woli a to może być wykonane w dowolnej chwili na określony dzień tj. mogę wypowiedzieć umowę na ostatni dzień trwania umowy przekazując to oświadczenie woli rok wcześniej. To że operator chce miec to nie wcześniej niż 30 dni przed końcem trwania umowy to jego wygoda.

#100215  autor: Rokko
 30 sie 2006, 06:25
To co piszesz ewentulanie nalezy traktowac jako wypowiedzenie z zastrzezeniem terminu, innego wytlumaczenia prawnego nie znajduje dla tego

#100396  autor: sapv
 30 sie 2006, 16:50
Rokko pisze:To co piszesz ewentulanie nalezy traktowac jako wypowiedzenie z zastrzezeniem terminu, innego wytlumaczenia prawnego nie znajduje dla tego
zgadza się - problem w tym że żaden operator nie lubi takich rzeczy.

#100416  autor: user_delete2
 30 sie 2006, 17:49
Pozwole sobie na takie male gdybanie. Ktos pisal ze operator zarabia wtedy 600 zl. Ale chyba Orange wychodzi z zalozena ze jezeli nie zerwie wczesniej umowy to jest szansa ze jeszcze uda sie klienta namowic na 2 lata przdluzenia a wtedy te 600 zl i tak sie zwroci, a moze nawet kogos nowego klient wprowadzi. Natomiast jak naloza 600 zl kary to wiedza ze klient juz pewnie nigdy do ich sieci nie wroci a i jeszcze pewnie kilka osob zniechecie wiec straca wiecej niz te 600 zl. Ale to tylko oczywiscie takie gdybanie ktore jednak jak dla mnie wydaje sie prawdopodobne.

Pzdr.
 #100635  autor: ezin2
 31 sie 2006, 10:21
jeśli dziś składam oswiadczenie woli, że umowa ma być rozwiązana po 20 stycznia - to rozwiązanie umowy następuje po 20 stycznia a nie dziś. czyli zadnej kary nie ma. Operatorzy się przed tym bronią bo liczą że zapomnicie złożyć w terminie i co najmniej 1 okres rozliczeniowy będzie trzeba płacić dłużej.