• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #96297  autor: szczeka
 18 sie 2006, 19:35
Nokia N93 mutlimedialnym telefonem 2006-2007 :!:

Obrazek

Firma Nokia poinformowała, że Nokia N93 została uznana w rankingu EISA za europejski telefon multimedialny 2006–2007. EISA (European Imaging and Sound Association) to największe w Europie stowarzyszenie czasopism o tematyce audiowizualnej. Nagroda ta jest kolejnym branżowym wyróżnieniem przyznanym firmie Nokia za jej nieustający wkład w rozwój rynku fotografii mobilnej.

Stowarzyszenie EISA doceniło jakość zdjęć oraz filmów rejestrowanych za pomocą komputera multimedialnego Nokia N93. Zwrócono też uwagę na bogate opcje internetowe i łączności, nazywając nowe urządzenie „idealnym przykładem komputera multimedialnego, który bez trudu mieści się w dłoni”. Jurorzy uznali, że godne wyróżnienia są zwłaszcza oferowane przez aparat możliwości edycji wideo i drukowania, a także cyfrowy odtwarzacz muzyczny.

„Wyróżnienie przyznane przez stowarzyszenie EISA dla rozwiązań firmy Nokia w zakresie fotografii mobilnej już drugi rok z rzędu to dla nas prawdziwy zaszczyt” — powiedział Satu Ehrnrooth, szef zespołu ds. aparatów Nokia Nseries w dziale Multimediów firmy Nokia. „Nokia N93 to zupełnie nowe rozwiązanie w dziedzinie fotografii mobilnej. Użytkownicy mogą korzystać nie tylko z wyjątkowych funkcji łączności, komunikacji i rozrywki typowych dla komputera multimedialnego, ale również z osobistego aparatu fotograficznego i możliwości nagrywania filmów”.

EISA jest największym w Europie stowarzyszeniem czasopism. Zrzesza ono 52 magazyny z 18 krajów, których publikacje ujmują tematy związane ze sprzętem audio i wideo, mobilnymi urządzeniami elektronicznymi oraz sprzętem fotograficznym. W czerwcu przedstawiciele pism zrzeszonych w EISA spotkali się w celu przyznania europejskich nagród. Grupa jurorów co roku wybiera najlepsze urządzenia w różnych kategoriach, spośród nowości wprowadzonych na rynek w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

Wprowadzony na rynek w czerwcu 2006 roku aparat Nokia N93 jest najnowszym modelem z linii zaawansowanych urządzeń Nokia Nseries. Jego użytkownicy mogą korzystać z doskonałej jakości cyfrowej kamery wideo, telefonu oraz bogatych możliwości Internetu mobilnego. Komputer multimedialny Nokia N93 jest wyposażony w aparat umożliwiający rejestrowanie nagrań o jakości DVD, o rozdzielczości 3,2 mln pikseli, z 3-krotnym zoomem optycznym oraz elementami optycznymi firmy Carl Zeiss. Urządzenie to stanowi doskonałe połączenie najnowszych technologii w zakresie fotografii cyfrowej oraz komunikacji.

Bajerancki telefon.

Rejestrowanie nagran o jakosci DVD :O kozak.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2006, 18:50 przez szczeka, łącznie zmieniany 1 raz.

#96307  autor: Skarpyta
 18 sie 2006, 19:57
szkoda że to nie mowa o N73 to bym sie cieszył ale i tam dobrze ze nie uznali jakiegos samsynga czy motki

Obrazek
Obrazek

#96309  autor: ywis
 18 sie 2006, 19:58
Skarpyta pisze:szkoda że to nie mowa o N73 to bym sie cieszył ale i tam dobrze ze nie uznali jakiegos samsynga czy motki
Nie rozumiem wiele Twoich postów, no i tego również. Nie masz tego modelu telefonu, a narzekasz... rotfl :smt005

#96311  autor: szczeka
 18 sie 2006, 20:01
To juz drugi raz z rzedu, jak Nokia dostaje nagrode za najlepszy, multimedialny telefon. W poprzednim sezonie te nagrode zdobyla n80.

#96313  autor: ywis
 18 sie 2006, 20:03
szczeka pisze:To juz drugi raz z rzedu, jak Nokia dostaje nagrode za najlepszy, multimedialny telefon. W poprzednim sezonie te nagrode zdobyla n80.
Reasumując zwięźle, krótko i na temat... po prostu NOKIA :twisted: :twisted: :twisted:

#96319  autor: szczeka
 18 sie 2006, 20:06
Nokia produkuje bardzo dobre telefony, ale jak wiadomo maja bardzo duza wade- cena. Teraz mam LG, mialem do czynienia z innymi markami i czasem naprawde nie widac roznicy (w jakosci wykonania, stabilnosci, awaryjnosci) Telefon wcale nie musie sie nazywac NOKIA, zeby byl dobry (dobrze, solidnie wykonany, bezawaryjny, stabilny..)

#96320  autor: ywis
 18 sie 2006, 20:08
szczeka pisze:Nokia produkuje bardzo dobre telefony, ale jak wiadomo maja bardzo duza wade- cena. Teraz mam LG, mialem do czynienia z innymi markami i czasem naprawde nie widac roznicy (w jakosci wykonania, stabilnosci, awaryjnosci) Telefon wcale nie musie sie nazywac NOKIA, zeby byl dobry (dobrze, solidnie wykonany, bezawaryjny, stabilny..)
Jeśli porównujesz produkt Nokia z tym LG którego masz, to przyznam Ci rację, bo z tym LG mam na codzień styczność, już kilka razy glebe zaliczył, a śmiga jak nowy ;) ...nic się nie rusza, ani nic :)

#96327  autor: szczeka
 18 sie 2006, 20:16
ywis pisze:
szczeka pisze:Nokia produkuje bardzo dobre telefony, ale jak wiadomo maja bardzo duza wade- cena. Teraz mam LG, mialem do czynienia z innymi markami i czasem naprawde nie widac roznicy (w jakosci wykonania, stabilnosci, awaryjnosci) Telefon wcale nie musie sie nazywac NOKIA, zeby byl dobry (dobrze, solidnie wykonany, bezawaryjny, stabilny..)
Jeśli porównujesz produkt Nokia z tym LG którego masz, to przyznam Ci rację, bo z tym LG mam na codzień styczność, już kilka razy glebe zaliczył, a śmiga jak nowy ;) ...nic się nie rusza, ani nic :)
Mowilem tak ogolnie ;)

Ale porownujac mojego LG do Nokii z tej polki, np. 6020 to LG wypada imo lepiej (zdecydowanie lepszy wyswietlacz, bardziej przyjazne, ladniejsze i zdziebko czytelniejsze menu, lepszy aparat ... ). A jesli chodzi o cene to jest tanszy. Sam do Nokii mam spory respekt, bo mialem siedem modeli tej marki i nie bylo zadnych problemow. Tylko jesli chodzi o stosunek funkcjonalnosci do ceny to wypada bardzo przecietnie.

#96346  autor: piotrz
 18 sie 2006, 20:52
szczeka pisze:
ywis pisze:
Mowilem tak ogolnie ;)

Ale porownujac mojego LG do Nokii z tej polki, np. 6020 to LG wypada imo lepiej (zdecydowanie lepszy wyswietlacz, bardziej przyjazne, ladniejsze i zdziebko czytelniejsze menu, lepszy aparat ... ). A jesli chodzi o cene to jest tanszy. Sam do Nokii mam spory respekt, bo mialem siedem modeli tej marki i nie bylo zadnych problemow. Tylko jesli chodzi o stosunek funkcjonalnosci do ceny to wypada bardzo przecietnie.
jestem tego samego zdania. :) Nokie sa swietne jesli nie patrzec na cene. jednak gdy dochodzi cena juz nie jest tak rozowo. juz nawet samsungi sa tansze... o innych markach nie mowiac...

co do tematu to rzeczywiscie ten telefon jest swietny. niezly wyswietlacz, super aparat, symbian...chociaz i tak bym wolal p990i albo palmtopa z telefonem i wyswietlaczem vga...

#96356  autor: szczeka
 18 sie 2006, 21:10
Jak dla mnie telefon marzenie ;) Choc mi wystarczy ladny wyswietlacz, przyzwoity aparat vga, ladny design i tyle. Nie potrzebuje bajerow, ale taka N93 bym nie pogardzil.

Tak przy okazji, jak tam Ci sie sprawuje Twoj telefon? Jak chodzi w porownaniu do p910i?

#96399  autor: Forest
 18 sie 2006, 22:31
Rownie dobrze Nokia N73 mogla by byc multimedialnym telefonem 2006 - 2007. Ma te samie funkcje tylko inaczej wyglada.

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#96408  autor: Bartosz
 18 sie 2006, 22:42
szczeka pisze:To juz drugi raz z rzedu, jak Nokia dostaje nagrode za najlepszy, multimedialny telefon. W poprzednim sezonie te nagrode zdobyla n80.
a nie Nokia N90 ? 8) która nie przyjęła się zbytnio na rynku i podobnie będzie zapewne z N93 :mrgreen:

[ Dodano: 2006-08-18, 22:44 ]
Skarpyta pisze: dobrze ze nie uznali jakiegos samsynga czy motki
kwestia czasu :mrgreen:

#96440  autor: Forest
 19 sie 2006, 00:12
Bartosz pisze:
a nie Nokia N90 ? 8) która nie przyjęła się zbytnio na rynku i podobnie będzie zapewne z N93 :mrgreen:
Nie przyjela sie bo byla za droga i nadal jest dosyc droga bo kogo w Polsce stac na zakupo telefonu za 1500 zł. Niektorzy nawet nie chcą takiego telefonu bo mówią ze im nie jest potrzebny taki. Drogie telefony nigdy sie nie przyjma.

#96524  autor: ywis
 19 sie 2006, 12:07
body pisze:
Bartosz pisze:
Nie przyjela sie bo byla za droga i nadal jest dosyc droga bo kogo w Polsce stac na zakupo telefonu za 1500 zł. Niektorzy nawet nie chcą takiego telefonu bo mówią ze im nie jest potrzebny taki. Drogie telefony nigdy sie nie przyjma.
Jeśli ktoś ma pieniądze, to dla niego to bez różnicy czy drogi, czy nie... dwa, to ceny lecą na łeb na szyje...

Pamiętam jak ja kupowałem N6230 bez "i", to dawałem 800 zł, później 1200 zł za N6230i, no i później N6630 - 1500 zł, gdzie po miesiącu sprzedałem już bez locka za 1200 zł, a później znowu N6230i za 900 zł i 720 zł, także ceny lecą.

#96558  autor: Forest
 19 sie 2006, 13:26
Z tym sie zgodze ze ceny leca na łeb. Moja matka jak kupowała SE K700i to dawała 4 stówki i na abonament. Teraz za 4 stówki dostanie się na karte. Ale zeby taka N90 spadła do 500 zł to trzeba jeszcze może poczkać 2 lata albo i dłużej

#96635  autor: Rydels
 19 sie 2006, 17:48
Tak jak inni zgadzam sie z tym,ze stosunek cena :arrow: bajery :arrow: wykonanie w produktach Nokii jest lekko mowiac niekonkurencyjny... :evil:
Mozna dostac identyczny fonik tylko z logiem innej firmy za okolo (nawet) 1000zl mniej.
Z drugiej strony Nokia mimo wszystko ma jedna zdecydowana przewage-WYKONANIE-zadna inna marka nie ma tak dobrych materialow i tak swietnie skomponowancych ze soba :!:

A co do Nokii N93 to swojego czasu zalozylem nawet ankiete na forum czy jak byscie mieli gore kasy to byscie kupili...i wiekszosc bioracych udzial kupilaby...to mowi samo za siebie.
Telefon jest generalnie full wypas, nie brakuje mu niczego...tylko design-stricte dla biznesmenow,ludzi nie za bardzo aktywnych,mogacych sobie pozwolic na noaszenie fonu wewnatrz marynarki lub aktowki...ale jakbym mial na zbyciu te "pare groszy" to bym sie nie zastanawial :mrgreen:
Nie ma lepszego fonu na rynku(aktualnie) i jest to zasluzona wygrana :smt023
NIe gratuluje Nokii..gartuluje zespolowi ludzi odpowiedzialnych za N93 :!:

http://www.mobile-review.com/index-en.shtml
http://www.gsmarena.com/

#96650  autor: piotrz
 19 sie 2006, 18:25
szczeka- jak na razie mda to dla mnie telefonik prawie idealny. w porownaniu do p910i to jak niebo i ziemia. mozna przy nim grzebac w nieskonczonosc- szczegolnie wtedy gdy sie ma komputer (mozliwosci kilkukrotnie przewyzszaja symbiana). opinie o wieszaniu WM mozna wlozyc miedzy bajki.no i mozliwosci sprzetu..400mhz daje niezlego kopa podczas ogladania filmow, grania i nawet chodzenia po menu (nie ma zbyt wielkich opoznien) wady? hmmm... jak na razie to jedynie bateria (trzyma jeden dzien przy uzytkowaniu typu kilka smsow, pare krotkich rozmow, godzinka w internecie przez wifi i godzinka grania i sluchania muzyki) i ekran ( strasznie duzy, a przez to gorszej jakosci niz w p910.jednak potrzeba do takich wymiarow juz vga...).

#96971  autor: szczeka
 20 sie 2006, 21:31
Rydels pisze:Tak jak inni zgadzam sie z tym,ze stosunek cena :arrow: bajery :arrow: wykonanie w produktach Nokii jest lekko mowiac niekonkurencyjny... :evil:
Mozna dostac identyczny fonik tylko z logiem innej firmy za okolo (nawet) 1000zl mniej.
Z drugiej strony Nokia mimo wszystko ma jedna zdecydowana przewage-WYKONANIE-zadna inna marka nie ma tak dobrych materialow i tak swietnie skomponowancych ze soba :!:
Nie zgodze sie z tym wykonaniem.

Jest ono bardzo dobre, ale dzis porownywalem dwie klapki, 6101 i LG C3310. Moj LG zdecydowanie lepiej wypadl. Nokai zla nie jest (jakies 200zl drozsza, a bajery niewiele lepsze:)). W Nokii klapka sie ruszala, minimalnie, ale sie ruszala. Troszeczke sama 'chodzila', w moim LG o takim czyms nie ma mowy. Wszystko jest idealnie dopasowane, zadnych luk etc. Nic samo sie nie rusza, nie skrzypi. Podobnie jest w Samsungach, np. X640. :-) Tylko to rowniez jest drozsze od LG.

Nokia strasznie jedzie na opinii, ktora wypracowala juz dosc dawno.

#97025  autor: Rydels
 21 sie 2006, 08:15
Prezentowane pogladay sa moje i dosc subiketywne. Opieram sie na wlasnych doswiadczeniach :!:
Nokia jedzie na opini,ale w kwesti cen i bajerow.
Po posiadainu kilku Noki i i gromnej stycznosci z innymi frmami stwierdzam,ze Nokia ma najlepsze wykonanie(generlanie).
Poza tym podales przyklady TYLKO V'ek gdzie Nokia moim zdanbie nie radzi sobie najlepiej...

http://www.mobile-review.com/index-en.shtml
http://www.gsmarena.com/

#97041  autor: MATiASS
 21 sie 2006, 10:07
Nie ma lepszego fonu na rynku(aktualnie) i jest to zasluzona wygrana
JAk dla mnie jest.P990i--zdjecia robi praktycznie takie same jak n93,nawet lepsze (mniejsz szumow).Pozatym ten dotykowy ekran i cala reszta--miodzio.Dostepny bedzie chyba 30 sierpnia,no czyli 9 dni :o
Choc nie powiem ze takiej n93 nie chcial bym miec,wypasiony telefon w kosmodrom :wink:
:wink:

Obrazek