• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #96805  autor: maciek89
 20 sie 2006, 12:24
Pewnie wielu nie zdaje sobie sprawy, że Polska jest zacofana jesli chodzi o modele nowych telefonów komórkowych. Jednak okazuję sie, że nie tylko w nowościach nie dosciga innych państw europeskich. Wszystkim znane są firmy sony ericsson, nokia i to jest dobrze. Ostatnio nawet wszedł Benq. Jednak tutaj mozna zobaczyć, że poza znanymi Polakom firmami cell phonów są jeszcze inne jak np. Fly, Nec, Eten itp. Wysłałem maila do Ery i Plusa. Uzyskałem odpowiedź, że tamte(tych których nie ma na naszym rynku) telefony nie zgrały by siez naszymi sieciami. Moze wart byłoby pomyśleć, żeby polsie sieci jak era czy plus sprzedaly się ogromnym koncernom jak vodafone czy t-mobile. Odpowiedź od ery i plusa mnie nie zadowoliła, dlatego pytam Was- co o tym sądzicie, o tej całej sytuacji? Słyszeliście w ogóle o takich firmach jak z tego linku, który tutaj dałem?? Teraz Wy macie głos.

Temat poprawiony - były dwie małe literówki. Proszę następnym razemzwrócić na to uwagę
Ostatnio zmieniony 23 sie 2006, 19:48 przez maciek89, łącznie zmieniany 1 raz.
 #96822  autor: orB
 20 sie 2006, 13:24
maciek89 pisze:Uzyskałem odpowiedź, że tamte(tych których nie ma na naszym rynku) telefony nie zgrały by siez naszymi sieciami.
Co znaczy "nie zgrały"? Ciekawe że innym ludziom, którzy zakupili je np. na Allegro one działają. Skonfigurować je to ja mogę nawet sam w domu. Nawet z klienta głupka próbują robić..

#96823  autor: D@rio
 20 sie 2006, 13:25
A co tu mamy mówić? Po co sprowadzać masę towaru nikomu nie znanego, jakiegoś badziewia które nie sprzeda się w zadowalającym tempie...

Obrazek

#96851  autor: maciek89
 20 sie 2006, 14:11
D@rio pisze:A co tu mamy mówić? Po co sprowadzać masę towaru nikomu nie znanego, jakiegoś badziewia które nie sprzeda się w zadowalającym tempie...
No nie zgadzam sie, że badziewia, bo sa lepsze albo co najmniej takie same. Ale to, że nie sprowadzają ze względu na to, ze by nie było popytu to jest prawda moim zdaniem. Jakby plus i era się sprzedaly dużym koncernom jak np. vodafone czy t-mobile to byśmy mieli te modele. plus czy Era nie chcą inwestować w nowe modele, bo to dla nich byłaby niekorzystna inwestycja, bo dużo by zapłacili to musieliby potem drogo sprzedawać. A jak drogo to by mało sprzedali, bo Polska biedna i by stracili na tym calym biznensie. Natomiast duże koncerny zapłaciły by mniej albo tyle samo co plus, z tym że oni by wprowadzili do Polski nowe marki phonów, bo wprowadzają je na całym świcie czy Europie.
No i ceny byłyby niższe. A wynika to z tego, że Plus i Era muszą płacić dodatkowo pieniędzy , bo nie mają takich umów podpisanych z firmami produkującym cell phony jak te koncerny np. t-mobile.
orB pisze: Co znaczy "nie zgrały"? Ciekawe że innym ludziom, którzy zakupili je np. na Allegro one działają. Skonfigurować je to ja mogę nawet sam w domu. Nawet z klienta głupka próbują robić..
Mówią żenp. rozmowa by się przerwala w trakcie. Ale według mnie to czysty marketing. Po prostu sprowadzenie nowych marek to niekorzystna inwestycja dla polskich operatorow. Chociaz dziwie się, że Orange nie sprowadza nowych zagranicznych marek.

#96856  autor: kalin
 20 sie 2006, 14:18
IMO Nec to nie takie badziewie,ma tylko troche spore rozmiary,ale mozliwosci jak na swoja cene ogromne.

Drogą legalizacji ku pełnej demokracji. http://www.kanaba.info/

#96858  autor: orB
 20 sie 2006, 14:21
D@rio pisze:A co tu mamy mówić? Po co sprowadzać masę towaru nikomu nie znanego, jakiegoś badziewia które nie sprzeda się w zadowalającym tempie...
Daleko nie trzeba szukać. Zobacz na Allegro jak sprzedaje się E770v - już zmieniłeś zdanie? ;)
na dodatek sprzedają je za 2x taką cenę za jaką kupili(cena w Niemczech ~239zł)

#96908  autor: lukasm
 20 sie 2006, 17:26
maciek89 pisze:A wynika to z tego, że Plus i Era muszą płacić dodatkowo pieniędzy , bo nie mają takich umów podpisanych z firmami produkującym cell phony jak te koncerny np. t-mobile.
Najlepiej widać po Orange, jakie te "koncerny" mają umowy:(

#96979  autor: maciek89
 20 sie 2006, 21:55
może po prostu jest tylko taka lipna umowa na rynek polski. w innych(czyt. lepiej rozwiniętych krajach) mają lepsze phony itp. i tańsze w stosunku do tego co zarabiają niż u nas.

#97024  autor: Bartosz
 21 sie 2006, 08:07
bedzie zapewne tak jak jeszcze niedawno było z telefonami LG których praktycznie nie było a na chwilę obecną myślę ,że takim koncernom jak Sharp / NEC itp. na chwilę obecną nie opłaca się wprowadzanie telefonów na nasz rynek w końcu dla większości liczy się tylko Nokia/SE :roll:

#97776  autor: dejo
 23 sie 2006, 17:29
Nie wiem skąd te bzdury czerpią operatorzy o tym, że telefony innych marek niż te dostępne w Polsce nie będą działały - jakikolwiek telefon pod jakąkolwiek marką będzie działać, DOPÓKI pracuje w systemie GSM 900/1800, czyli takim jak w Europie.

Poza tym, nie wiem czy ktoś zauważył, ale jakiś czas temu w ofercie Ery pojawił się telefon marki BIRD, ale była to taka padaka, że chyba nikt ostatecznie się nim nie interesował.

Można by wprowadzić do Polski modele takich firm jak Pantech, Fly, Voxtel czy VKMobile. Ale jak na razie tylko rynek azjatycki czy rosyjski ma do nich dostęp.

Motorola T180 -> Siemens C35i -> Nokia 5510 -> SonyEricsson T610 -> Nokia 3650 -> SonyEricsson K500i -> Nokia 3660 -> Motorola E398 -> SonyEricsson K750i -> SonyEricsson W850i -> LG Viewty -> Nokia E51

#97874  autor: Przemek
 23 sie 2006, 20:24
orB pisze:
Daleko nie trzeba szukać. Zobacz na Allegro jak sprzedaje się E770v - już zmieniłeś zdanie? ;)
na dodatek sprzedają je za 2x taką cenę za jaką kupili(cena w Niemczech ~239zł)
Cena w Niemczech to 239 zł? :shock:
Jeśli to prawda, to sobie kupię przy najbliższej wizycie w Berlinie :)

#98068  autor: wendzior
 24 sie 2006, 10:33
mi brakuje 6620 - jest okropnie brzydka ale moze dałoby sie wsadzic do w obudowe 6600. podobno ma szybszy procek i pop-port - czyli to czego brakuje 6600. na allegro bardzo trudno znalesc tego fona - w czsie pisania tego posta nie było go :!: