mam pytanie czy ktoś kto ma telefon z irDa może przesyłać dane na telefon z bluetooth
mój e-mail to: [email protected]
Z tego co wiem to niestety nie.. Tylko irda-irda i bt-bt... o innym rozwiązaniu nie słyszałem...wesacz pisze:mam pytanie czy ktoś kto ma telefon z irDa może przesyłać dane na telefon z bluetooth
Bo IR to technologia optyczna (czyli podczerwień...) a BT to technologia radiowa...jesito pisze:Zdaje mi się, żę IR nie jest kompatybilna z BT.
Hmmm... Pod względem fizycznym obie technologie opierają się o fale - kiedy zaczyna się "radio", a kiedy "optyka" to kwestia umowna.wojtek_kwiatek pisze:Bo IR to technologia optyczna (czyli podczerwień...) a BT to technologia radiowa...
Ja w to wątpie...jesito pisze:To wiem. A może są jakieś konwentery?wojtek_kwiatek pisze:Bo IR to technologia optyczna (czyli podczerwień...) a BT to technologia radiowa...jesito pisze:Zdaje mi się, żę IR nie jest kompatybilna z BT.
Ale to i tak nie miało by sensu, jak tworzysz połączenie bt-bt to możesz być w drugim pokoju, a jeśli można by twożyć ir-bt, to i tak ir by musiała się widzieć z bt i to nie byłaby też taka duża odległosc jak w połączeniu bt-bt...Bartosz pisze:pogdybać można ale co będzie jak komuś uda się takie połączenieale tak na marginesie to niezły pomysł aby prześcignąć fachowców w razwiązaniu komunikacji bezprzewodowej - tylko po co byłoby IR i BT w telefonach skoro wystarczyłoby jedno z nich ?
Heh, to już się nie dziwie, ze przez irde mi tak wolno chodzi... po jesdnej stronie 115 kb/s a po drugiej 4 MB/s...WitekT pisze:Standard FIR (Fast InfraRed) ma przepustowość na poziomie 4 MB/s. Prawie wszystkie laptopy wyprodukowane w ostatnich 3 latach wspierają ten standard. Telefon żaden, bo dla telefonu SIR (Standard InfraRed) o prędkości do 115 kb/s w zupełności wystarcza. Trwają prace nad nową wersją pozwalającą przesyłać dane do 16 Mb/s.