Szykuje się do kupienia pierwszego telefonu z symbianem, a nie wiem jaki wybrać. Mam do wydania ok 1000zł, ważna dla mnie jest przede wszystkim niezawodność i szybkość. Pierwszy tel. będę używał przede wszystkim do poznawania symbiana, zabawy, pisania programów. Zastanawiałem się nad 9500, ale działa on na s80, a mnie chyba bardziej urzadza s60 (nie znam się zbyt dobrze).
- Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:
1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3)Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.
4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3)
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.
4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
Hmm? Ja również jak Tomico, polecę Ci Nokię N70.
Typowo męska, fajnie wygląda, symbian śmiga, ekstra foty, dobra jakość mp3, radyjo, bluetooth.
Tylko obawiam się, że konkretnie do ceny 1000zł może być ją ciężko znaleźć, chyba, że z simlockiem na orange. Ale nie polecam kupować z simlockiem na orange. Telefon przez ich softa jest znacznie wolniejszy... Wiem, bo widziałem bez i z.
Chyba, że masz prepaid orange i nie masz zamiaru zmieniać sieci, bo simlocka zdjęcie do tej Nokii kosztuje ok. 500-800zł i byle gdzie tego nie zrobią ze zwględu na nowy rodzaj blokady simlock bb5 we wszystkich nowych Nokiach (nie tylko z symbianem).
Moim zdaniem warto dołożyć "troszkę" i kupić ją bez simlocka bez żadnego softu z jakiejś sieci, tylko z oryginalnym - Nokii.
Ale gdyby to wyszło dużo drożej, poszukaj Nokię 6630/6680.
Ale pamiętaj, żeby szukać także egzemplarzu bez simlocka i bez żadnego syfiącego softu, który daje nam operator.
Pozdrawiam,
uśmiechnięty;*
Typowo męska, fajnie wygląda, symbian śmiga, ekstra foty, dobra jakość mp3, radyjo, bluetooth.
Tylko obawiam się, że konkretnie do ceny 1000zł może być ją ciężko znaleźć, chyba, że z simlockiem na orange. Ale nie polecam kupować z simlockiem na orange. Telefon przez ich softa jest znacznie wolniejszy... Wiem, bo widziałem bez i z.
Chyba, że masz prepaid orange i nie masz zamiaru zmieniać sieci, bo simlocka zdjęcie do tej Nokii kosztuje ok. 500-800zł i byle gdzie tego nie zrobią ze zwględu na nowy rodzaj blokady simlock bb5 we wszystkich nowych Nokiach (nie tylko z symbianem).
Moim zdaniem warto dołożyć "troszkę" i kupić ją bez simlocka bez żadnego softu z jakiejś sieci, tylko z oryginalnym - Nokii.
Ale gdyby to wyszło dużo drożej, poszukaj Nokię 6630/6680.
Ale pamiętaj, żeby szukać także egzemplarzu bez simlocka i bez żadnego syfiącego softu, który daje nam operator.

Pozdrawiam,
uśmiechnięty;*
Co do nokii 6680 którą wymienił uśmiechnięty mogę się wypowiedzieć bo miał ją mój ojciec , telefonik ogólnie fajny ma wszystko czego można oczekiwać po współczesnym telefonie i wszystko było by super gdyby nie jeden drobiazg : kiedy pamięć (miał kartę 512 mb ) była zapełniona fotkami otwarcie katalogu zdjęcia potrafiło trwać nawet ponad minutę , podczas gdy na moim SX 1 nie było z tym żadnych problemów telefon śmigał aż miło , pozatym MP3 w tym telefonie są wyraźnie cichsze niż np. w nokii 6230i czy SE K750i (subiektywne odczucie mojego ojca) i moim zdaniem SX1 też gra głośniej. Ogólnie telefon można polecić bo jedynym prawdziwym mankamentem jest to opóźnienie przy otwieraniu fotek ( co dziwne przy otwieraniu MP3 takie opóźnienie nie występowało mimo że było ich pełno )
Telefon miał simlocka na orange.
Telefon miał simlocka na orange.
Z tym mp3 to może być prawda - porównywałem 6630 i 6230i i w mojej 6230i ten sam plik brzmiał czyściej i głośniej. Może to ogólna wada wszystkich Nokii z symbianem?
Spowalnia to też karta pamięci, bo z pamięci telefonu napewno szybko by się otwarło.
Tylko ona ma zdjęcia 1,3 Mpix, a SX1 640x480, a to jest różnica_Konrad_ pisze:wszystko było by super gdyby nie jeden drobiazg : kiedy pamięć (miał kartę 512 mb ) była zapełniona fotkami otwarcie katalogu zdjęcia potrafiło trwać nawet ponad minutę , podczas gdy na moim SX 1 nie było z tym żadnych problemów telefon śmigał aż miło

Ale mnie nie chodziło o otwieranie pojedyńczych fotek tylko całych folderów , nie ma znaczenia czy w folderze jest 100mb fotek w rozdzielczości VGA czy 100mb fotek w 1,3mpix. Jak już udało się wejść w wybrany folder ze zdjęciami do same pojedyńcze zdjęcia ładowały się dość szybko. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem ale teraz już chyba wiadomo o co mi chodziło 
Pozdrawiam K.

Pozdrawiam K.
Nokia N70! Tylko tak jak napisał usmiechniety* uważaj na te z simlockiem. Jeśli nie to 6680 albo 6630. A jeśli znajdziesz N70 z simlockiem na sieć z której korzystasz to bierz. W 6680 i 6630 z simlockami jest tak jak w N70. Bierz którąś z tej trójki._Konrad_ jeśli bierze się telefon z systemem operayjnym (Symbian Windows) trzeba pogodzić się z wolniejszym działaniem telefonu.
6630 mailem i polecam bo to dobry fon 
6680 baiwlem sie i tez jest ok.
Z kolei N70 zbiera sam pozytywki i zakladam,ze rowniez sie sprawdzi.
Poza tym tak jak pisali inni uwazaj na smoki w tych modelach

6680 baiwlem sie i tez jest ok.
Z kolei N70 zbiera sam pozytywki i zakladam,ze rowniez sie sprawdzi.
Poza tym tak jak pisali inni uwazaj na smoki w tych modelach