• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #94766  autor: gorek3
 13 sie 2006, 17:02
Mam zamiar nabyć za kilka dni Nokie 1600 i nic tej decyzji nie zmieni, bo telefon mi się po prostu podoba. ALe chciałbym się dowiedzieć jak to naprawde jest, bo na róznych stronach piszą różne rzeczy. Jak ktoś miał ten telefon lub zna odpowiedź na pytania bardzo proszę niech napisze...

1. Jak to jest z połączeniem do komputera przez kabel usb :?: czy da radę a jak tak to jakim programem :?:
2. Czy da się wyłączyć dzwonek narastający :?:
3. Czy gdy ktoś dzwoni i jego numer jest wpisany w kontaktach, to czy wyświetla jego nazwę w kontaktach, czy tylko numer :?: (to najważniejsze z tych pytań)
4. Czy w simplusie będzie na ekranie pokazywać stan konta :?:
5. Czy da się w profilach ustawić swoje własne ustawienia :?:
6. Jak to jest z tymi znakami w sms-ach :?: czy naprawdę z polskimi znakami jest tylko 70 :?:
7. JAk telefon dzieli sms na tzw. krótkie sms-y, gdy znaków w jednym jest za dużo to jak np. podzieli na 2 esy to płace za dwa, czy za jednego :?:

Trochę dużo tych pytań, ale ja z reguły lubie wsdzystko wiedzieć. Jeśli ktoś byłby tak miły i chętny na punkt pomógł niech odpowie. Z góry dzięx....
 #94770  autor: ywis
 13 sie 2006, 17:08
gorek3 pisze:Mam zamiar nabyć za kilka dni Nokie 1600 i nic tej decyzji nie zmieni, bo telefon mi się po prostu podoba. ALe chciałbym się dowiedzieć jak to naprawde jest, bo na róznych stronach piszą różne rzeczy. Jak ktoś miał ten telefon lub zna odpowiedź na pytania bardzo proszę niech napisze...

1. Jak to jest z połączeniem do komputera przez kabel usb :?: czy da radę a jak tak to jakim programem :?:
2. Czy da się wyłączyć dzwonek narastający :?:
3. Czy gdy ktoś dzwoni i jego numer jest wpisany w kontaktach, to czy wyświetla jego nazwę w kontaktach, czy tylko numer :?: (to najważniejsze z tych pytań)
4. Czy w simplusie będzie na ekranie pokazywać stan konta :?:
5. Czy da się w profilach ustawić swoje własne ustawienia :?:
6. Jak to jest z tymi znakami w sms-ach :?: czy naprawdę z polskimi znakami jest tylko 70 :?:
7. JAk telefon dzieli sms na tzw. krótkie sms-y, gdy znaków w jednym jest za dużo to jak np. podzieli na 2 esy to płace za dwa, czy za jednego :?:

Trochę dużo tych pytań, ale ja z reguły lubie wsdzystko wiedzieć. Jeśli ktoś byłby tak miły i chętny na punkt pomógł niech odpowie. Z góry dzięx....
1. Normalnie. Można przez Oxygena, np.
2. Zapewne się da, jak to w Nokii.
3. Wyświetla nazwę i chyba nr też już w tej Nokii pokazuje, jednocześnie.
4. Tego nie wiem, włóż kartę simplusa, np. do 3310 i sprawdź, czy pokazuje Ci stan konta, jeśli tak to będzie.
5. Swoje własne ustawienia? Sprecyzuj, bo można zrobić swój profil i w nim nadać dzwonek jaki chcemy, głośność, etc.
6. Ja w swojej Nokii jak pisze polskimi znakami, to przy wysyłaniu mi je usunie i tak, więc idzie bez polskich znaków do wysyłki.
7. To chyba logiczne, że za dwa.

#94779  autor: gorek3
 13 sie 2006, 17:20
Z tymi profilami chodziło mi o to, czy mogę edytowac istniejące profile, tak żeby każdy miał inny dzwonek lub inną głośność, tak jak wyjaśniłes.

Pytałem się dlatego, bo gdzieś czytałem że tych profili edytować nie można....Ale jak da się zrobić swoje to ok. :)

Z tym stanem konta na wyświetlaczu to wiem że na innych telefonach będzie wyświetlać, tylko ten ma mały wyświetlacz, i dość duża czcionke więc nie wiem, czy zmieści się tam jeszcze stan konta :wink:

A jak na pierwszy telefonik to myślicie że dobry wybór? Od razu mówie że telefon potrzebny przede wszystkim do psania i dzwonienia, niepotrzebne zbędne bajery, ale liczy się wygląd, niezawodnośc no i siła baterii :-D

up@:Dzięki za odpowiedź

#94780  autor: ywis
 13 sie 2006, 17:23
gorek3 pisze:Z tymi profilami chodziło mi o to, czy mogę edytowac istniejące profile, tak żeby każdy miał inny dzwonek lub inną głośność, tak jak wyjaśniłes.

Pytałem się dlatego, bo gdzieś czytałem że tych profili edytować nie można....Ale jak da się zrobić swoje to ok. :)

Z tym stanem konta na wyświetlaczu to wiem że na innych telefonach będzie wyświetlać, tylko ten ma mały wyświetlacz, i dość duża czcionke więc nie wiem, czy zmieści się tam jeszcze stan konta :wink:

A jak na pierwszy telefonik to myślicie że dobry wybór? Od razu mówie że telefon potrzebny przede wszystkim do psania i dzwonienia, niepotrzebne zbędne bajery, ale liczy się wygląd, niezawodnośc no i siła baterii :-D

up@:Dzięki za odpowiedź
Profile nie możliwe do edytowania? eeee, aż mi się nie chce wierzyć że coś takiego gdzieś wyczytałeś. Nie spotkałem się jeszcze z Nokią w której nie można było ustawić sobie dzwonka, głośności, etc.

Co do wyboru telefon jako Twojego pierwszego, to hm... może być, aczkolwiek zawsze można coś lepszego kupić.

#94783  autor: gorek3
 13 sie 2006, 17:35
No niby można, ale jako pierwszy telefon nie chce z kolei takich ekstra, bo jak zgubie czy coś to drugiego nie będę miał...

A z tymi profilami to serio ktoś napisał ale w komentarzach a tam różne rzeczy mówią.....

#94793  autor: mol
 13 sie 2006, 18:57
Profile można edytować. Wiem bo sam miałem przez jakies 2 tyg tą Nokie :)

#94794  autor: gorek3
 13 sie 2006, 19:13
A dlaczego tylko przez 2 tygodnie. Czyżby miała jakąś wadę lub niedopracowanie :?: Czy po prostu nie spełniała twoich oczekiwań :?: :shock:

#94798  autor: mol
 13 sie 2006, 19:41
gorek3 pisze:A dlaczego tylko przez 2 tygodnie. Czyżby miała jakąś wadę lub niedopracowanie :?: Czy po prostu nie spełniała twoich oczekiwań :?: :shock:
Dlatego 2 tyg., bo wygrałem ją w konkursie na Telepolis ;) a w związku z tym, że mam inny telefon nokia była mi zbędna toteż ją sprzedałem :)

#94820  autor: gorek3
 13 sie 2006, 21:20
a po ile ją sprzedałeś :?:

#94821  autor: tomico
 13 sie 2006, 21:24
Gorek spytaj Pumby bo on ma nówke do sprzedania, nie otwierane pudełko.

#94870  autor: gorek3
 13 sie 2006, 22:49
Ja kupuje w salonie w zestawie simplusa....Wole mieć gwarancję, bo jednak z salonu to z salonu, i zawsze możesz z reklamacją przyjść....Jak oczywiście dadzą ci gwarancje :?

#94871  autor: tomico
 13 sie 2006, 22:52
No ok ale dobrze wybrałeś :mrgreen:

#94902  autor: pumba
 13 sie 2006, 23:53
tomico pisze:Gorek spytaj Pumby bo on ma nówke do sprzedania, nie otwierane pudełko.
Dokładnie mam na sprzedaż zestaw POP z Nokią 1600 wygrany na TELEPOLIS.PL oprócz telefonu jest fajny numer bardzo prosty. Zestaw jest nieotwierany, plomby nieruszone, telefon niemacany, gwarancja producenta na 2 lata. W Orange ten zestaw kosztue 259zł a cena jaka mnie za niego interesuje to 200zł jakbyś był chetny to mogę ci go sprzedać poprzez allegro i wysłać paczką z możliwością sprawdzenia zawartości zawsze będziesz miał jakieś zabezpieczenia a na allegro mam już 301 punktów więc to coś świadczy o mojej uczciwości ;) mol a ty swojego za ile sprzedałeś?

#94924  autor: mol
 14 sie 2006, 09:43
pumba pisze:
tomico pisze:Gorek spytaj Pumby bo on ma nówke do sprzedania, nie otwierane pudełko.
Dokładnie mam na sprzedaż zestaw POP z Nokią 1600 wygrany na TELEPOLIS.PL oprócz telefonu jest fajny numer bardzo prosty. Zestaw jest nieotwierany, plomby nieruszone, telefon niemacany, gwarancja producenta na 2 lata. W Orange ten zestaw kosztue 259zł a cena jaka mnie za niego interesuje to 200zł jakbyś był chetny to mogę ci go sprzedać poprzez allegro i wysłać paczką z możliwością sprawdzenia zawartości zawsze będziesz miał jakieś zabezpieczenia a na allegro mam już 301 punktów więc to coś świadczy o mojej uczciwości ;) mol a ty swojego za ile sprzedałeś?
Ja swojego sprzedałem za mniej niż planowałem, ale to dla tego, że:
1. Wziąłem sobie starter
2. Sprzedałem go bardzo dobremu kumplowi wkońcu sąsiad:-D (dałem mu zniżke :P )
Ogółem telefon opchnąłem za 150zł...[/i]

#95057  autor: gorek3
 14 sie 2006, 15:20
pumba pisze:Dokładnie mam na sprzedaż zestaw POP z Nokią 1600 wygrany na TELEPOLIS.PL oprócz telefonu jest fajny numer bardzo prosty. Zestaw jest nieotwierany, plomby nieruszone, telefon niemacany, gwarancja producenta na 2 lata. W Orange ten zestaw kosztue 259zł a cena jaka mnie za niego interesuje to 200zł jakbyś był chetny to mogę ci go sprzedać poprzez allegro i wysłać paczką z możliwością sprawdzenia zawartości zawsze będziesz miał jakieś zabezpieczenia a na allegro mam już 301 punktów więc to coś świadczy o mojej uczciwości ;) mol a ty swojego za ile sprzedałeś?
Co do twojej uczciwości to nie wątpie, ale Orange mnie nie interesuje....Akurat ten telefon jest w zestawie simplusa, a moi rodzice mają simplusa no i to z nimi głównie będę się kontaktowac. Zresztą wśród kolegów też większośc ma simplusa.

Tylko nie wiem co wziąć: Team7 czy Easy? Easy kusi sms'ami, ale jak dla mnie to chyba za dużo będzie 600 darmowych...Z kolei nie będę musiał się wtedy bawić w swojaków. Mam kolejne parę pytań, a żeby nie zakładac tematu spytam się może tutaj. Z góry dzięki za pomoc...

1. Po ile są esy w pakiecie team7 do kogoś z plusa, jeśli nie jest on swojakiem.
2. Czy w taryfie easy moge aktywować jednocześnie easy gadka i easy sms?
3. PO ile w easy sms są esy do innych sieci, dajmy na to do ery.
4. Czy tych 600 darmowych sms'ów to raz na miesiąc?

#95061  autor: szczeka
 14 sie 2006, 15:29
1.20gr.
2.tak
3.20gr
4.tak, ale jak Ci sie skoncza to mozesz dokupic drugi pakiet. Niestety pakiety nie przechodza na nastepny miesiac.

#95067  autor: gorek3
 14 sie 2006, 15:56
Hm...Dzięki.

To chyba wezmę easy...A jeszcze jedno pytanie od zielonego :wink:

Po ile jest minuta rozmowy w easy sms :?:

#95434  autor: szczupak90
 15 sie 2006, 16:53
Easy sms można aktywować tylko raz w miesiącu. Jak się skończy pakiet, a nie minął miesiąc od jego kupna to nie możemy aktywować drugiego. Z easy gadką jest normalnie, można aktywować pełno pakietów (oczywiście nie wszystkie na raz tylko, że nie ma ograniczenia co do ilości).

Cena minuty w easy przy włączonym pakiecie to 25 gr.

Sony Ericsson T68i -> Siemens MC60 -> Sony Ericsson T610 -> Sony Ericsson K500i -> Nokia 6670 ->Sony Ericsson K610i -> Nokia 6310i -> Nokia 6021 -> Nokia E51 -> co dalej?

#95463  autor: gorek3
 15 sie 2006, 18:08
Czyli nie ważne jaki pakiet włącze, czy sms czy gadka a i tak będę miał po 25gr za minute :?:

#95467  autor: szczupak90
 15 sie 2006, 18:14
Trzeba aktywować pakiet easy gadka, żeby mieć 25 gr/min. Inaczej płacimy chyba 78gr. Tak samo jest z easy sms, tzreba aktywować pakiet, żeby było można smsować za 1gr.

Sony Ericsson T68i -> Siemens MC60 -> Sony Ericsson T610 -> Sony Ericsson K500i -> Nokia 6670 ->Sony Ericsson K610i -> Nokia 6310i -> Nokia 6021 -> Nokia E51 -> co dalej?