• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #92459  autor: kosaz
 05 sie 2006, 23:50
witam mam pare pytan dotyczacych radio CB

1> czy warto kupic takie urzadzenie
2> czy mozna zmodyfikowac zeby dzialalo pod 220v
3> czy jakies zezwolenia trzeba miec na posiadanie sprzetu i jak sie to ma do mieszkania w bloku

bylbym wdzieczny za odpowiedz i naprowadzenie mnie

pozdrawiam kosaz

#92460  autor: przemek910
 05 sie 2006, 23:55
Z tego co wiem te urządzenia wychodzą juz praktycznie z użycia :shock:

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#92461  autor: tomico
 05 sie 2006, 23:56
W domu niepotrzebne chyba ze masz z kim gadac. Wtedy mozesz gadac za free ile chcesz. Najbardziej opłaca się założyć do samochodu. Wtedy dowiadujesz się wielu ciekawych rzeczy gdzie są korki, gdzie radary itp itd.

#92477  autor: D@rio
 06 sie 2006, 00:23
Słyszałem że koszt takiego radia np. Motoroli to coś ok. 1800 - 2500 zł. z kompletem. Ale to do samochodu. Podobno sa takie stacje także do domowego użytku. Na allegro tego dużo jest. Generalnie krótkofalarstwo to już tylko hobby ;)

Obrazek

#92506  autor: tomico
 06 sie 2006, 10:07
Mój ojciec ma to w smochodzie i się przydaje czasami.

#92509  autor: Kaczy
 06 sie 2006, 10:26
Co wy gadacie, że CB wychodzi z użycia.
Właśnie teraz jest znów moda na CB.
Jeżdzę sporo po Polsce i widze, że coraz więcej tego sprzętu pojawia się w samochodach. Nawet osobowych, bo do tej pory były one tylko na TIRach.

Warto kupić takie urządzenie, jeśli jeździsz dużo samochodem. Mój ojciec i ja od momentu zamontowania CB nie dostaliśmy ani 1. mandatu.

Można je zmodyfikować i przerobić tak, żeby działało na 220 V. Ba... mój kumpel nawet sobie kiedyś tak radio samochodowe przerobił, że mu działalo w domu :)

Obecnie nie trzeba żadnych zezwolen, nie trzeba płacić jakiegokolwiek abonamentu.
Co do mieszkania w bloku- to będziesz zapewne potrzebował zezwolenia na postawienia anteny na dachu.

A koszty nie są takie duże. Od ok. 300 zł wzwyż. Do ilu? Zapewne są jakieś super wybajerzone CB za kilka tysięcy. Jednak kto takiego sprzętu potrzebuje.

Podsumowując- używanie CB w domu nie ma sensu. Jest coraz mniej amatorów takiej komunikacji.
Zaś montowanie CB w samochodzie to operacja mająca swój sens. Dowiesz się o korkach, jak trafić w konkretne miejsce, gdzie stoją "misiaczki" i wiele ciekawych rzeczy od panów z dużych samochodów.
Czasami nieźle się śmiejemy jak słyszymy jak ludzie sobie gadają na ogólnodostępnym kanale.

...::: Made for loneliness :::...

#92554  autor: Shila
 06 sie 2006, 12:45
Racja. Do auta bardzo bardzo przydatne. Moj kumpel chce kupic bo duzo i szybko jezdzi. Swoja droga inny moj znajomy kiedys chcial sie dowiedziec gdzie sa radary.. odpowiedz byla inna niz oczekiwal, policjant go zrobil w trąbe :)

Telepolis.pl

re

#93357  autor: amadeo
 08 sie 2006, 19:21
jesli planujesz zakup to polecam
są urządzenia stacjonarne,ale nawet kupujac przenośny zaopatrując sie w zasilacz 13,4V ok 10A spokojnie mozesz korzystać w domu.
co do przpisów CB
poczytaj tu
http://groups.google.pl/group/pl.rec.ra ... e28665e80a