Co wy gadacie, że CB wychodzi z użycia.
Właśnie teraz jest znów moda na CB.
Jeżdzę sporo po Polsce i widze, że coraz więcej tego sprzętu pojawia się w samochodach. Nawet osobowych, bo do tej pory były one tylko na TIRach.
Warto kupić takie urządzenie, jeśli jeździsz dużo samochodem. Mój ojciec i ja od momentu zamontowania CB nie dostaliśmy ani 1. mandatu.
Można je zmodyfikować i przerobić tak, żeby działało na 220 V. Ba... mój kumpel nawet sobie kiedyś tak radio samochodowe przerobił, że mu działalo w domu
Obecnie nie trzeba żadnych zezwolen, nie trzeba płacić jakiegokolwiek abonamentu.
Co do mieszkania w bloku- to będziesz zapewne potrzebował zezwolenia na postawienia anteny na dachu.
A koszty nie są takie duże. Od ok. 300 zł wzwyż. Do ilu? Zapewne są jakieś super wybajerzone CB za kilka tysięcy. Jednak kto takiego sprzętu potrzebuje.
Podsumowując- używanie CB w domu nie ma sensu. Jest coraz mniej amatorów takiej komunikacji.
Zaś montowanie CB w samochodzie to operacja mająca swój sens. Dowiesz się o korkach, jak trafić w konkretne miejsce, gdzie stoją "misiaczki" i wiele ciekawych rzeczy od panów z dużych samochodów.
Czasami nieźle się śmiejemy jak słyszymy jak ludzie sobie gadają na ogólnodostępnym kanale.