• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #90951  autor: Pawel007
 02 sie 2006, 18:19
Witam.

Znalazłęm wczoraj telefon Siemens M65. Jest on z sieci Era karta która tam była mialą kod więc włożyłem swoją i wszystko działą, niedzwonilęm z niej bo niemam $$ ani nania więc niewiem czy niejest zablokowana. Niewiem co teraz zrobić z tym telefonem, niezatrzymam go sobie bo to jest zadrogi sprzęt jak dlamnie żeby nosić coś takiego przysobie. Nieznam się na telefonach więc pytam mam włożoną swoją kartę czy telefon mogą mi zablokować i dlaczego i co to znaczy, że ktoś mnie może namierzyć, co przyjadą domnie do domu. Podkreślam, że telefon znalazłem i jest w stanie idealnym co mam zrobić zeby niemieć problemów z nim (nieoddam napewno) i zaile jakby co można sprzedać taki telefonik

#90956  autor: tomico
 02 sie 2006, 18:38
Jak ci pokazuje na wyświetlaczu sieć Era to nie jest zablokowany i można dzwonić. Po pewnym czasie jak ktoś zgłosi się do salonu ery to go zablokują. Jeśli się nie zgłosi to będzie działał. Jeśli masz abonament to mogą cię namierzyć, jeśli masz na karte to nie mają twoich danych. Cena tego fona na allegro to 350zł. Tylko nie masz do niego ani pudełka ani ładowarki i istnieje ryzyko, że jak go komuś sprzedasz to wtedy mogą go zablokować i ten komu sprzedałeś poda cię na policje. Jak zrobić żeby nie zablokowali i kilka innych rzeczy nie moge napisać bo tego zabrania chyba regulamin forum.

#91116  autor: ganc2
 03 sie 2006, 02:37
Wyjmij kartę, włóż do szafy w najciemniejsze miejsce i poczekaj kilka tygodni :mrgreen:
A na serio-musisz mu go zanieść do ery, opowiedzieć o tym, oni znajdą go numerze karty i jeśli telu był rejestrowany (na abonament) to z pewnością się znajdzie właściciel.
Nie możesz go zachować dla siebie :(

#91712  autor: Skarpyta
 04 sie 2006, 14:50
Zapakuj do nylonu i włóż do szafy :mrgreen: kiedyś może ci się przydać,

hm prawdę rzecz mówiąc telefon możesz wystawić na allegro do działu uszkodzone przecież dużo osób wystawia "znalezione telefony" pisze że nie wie co z nim jest i że może komuś się przyda na części za to nic ci nie zrobią

Swoją droga dobry z ciebie człowiek że chcesz go oddać osobie która go zgubiła, mało jest takich osób w Polsce :smt011

Więc wybieraj albo szafa albo allegro dział uszkodzone ;-)

poprawione błędy - pozdrawiam kamil1221
Ostatnio zmieniony 04 sie 2006, 15:01 przez Skarpyta, łącznie zmieniany 3 razy.

Obrazek
Obrazek

#91715  autor: Przemek
 04 sie 2006, 14:52
Skarpyta - ja Cię bardzo proszę,sprawdzaj w Wordzie pisownię.
Po 4 błędy + literówki - ciężko się to czyta :P

#91727  autor: kamil1221
 04 sie 2006, 15:04
Panowie - takie rzeczy na PW prosiłbym załatwiać.

A co do tematu - hymmm... Może to nie poprawne, ale ja bym zatrzymał.
Dlaczego - bo go nie ukradłem tylko znalazłem... Wiem, że to złe rozumowanie, ale nic w przyrodzie nie ginie tylko zmienia właściciela.

#91811  autor: Czarny
 04 sie 2006, 18:10
Też bym proponował zatrzymać, bo miałem M65 i bardzo mi się podobał :). A chcesz może do niego Bike-o-Meter za 30zł? ;)

#91888  autor: ganc2
 04 sie 2006, 21:09
Czarny pisze:. A chcesz może do niego Bike-o-Meter za 30zł? ;)
'
Pewnie też kradziony :lol:

#92015  autor: Czarny
 04 sie 2006, 23:13
Jakbym miał już coś kraść to nie przystawki rowerowe do akurat tego jednego modelu telefonu :D. Gość w serwisie nie chciał go razem z telefonem to leży na półce.. A z tym podpalaniam to może i uwierzy, ale czy kupi? :P

#92021  autor: Tragedya
 04 sie 2006, 23:28
Wystaw na np. niemiecki ebayu. W niemczech telefonu nie zablokuja, bo sieci nie wymieniaja sie IMEI.
A najlepiej sobie zostaw. Zablokują, albo i nie, a bedziesz mial przez moment zabawkę.

A jezeli telefon bylby na przyklad bez smoka i kupiony np. w plusie, albo w salonie siemensa to era ma mozliwosc zablokowania telefonu?

#92024  autor: ywis
 04 sie 2006, 23:31
Tragedya pisze:Wystaw na np. niemiecki ebayu. W niemczech telefonu nie zablokuja, bo sieci nie wymieniaja sie IMEI.
A najlepiej sobie zostaw. Zablokują, albo i nie, a bedziesz mial przez moment zabawkę.

A jezeli telefon bylby na przyklad bez smoka i kupiony np. w plusie, albo w salonie siemensa to era ma mozliwosc zablokowania telefonu?
Raczej takiej możliwości nie ma, ale pewny nie jestem.
Za to wiem iż policja nasza ma możliwość zablokowania z każdej sieci telefonu.

#92032  autor: Tragedya
 04 sie 2006, 23:39
ywis pisze:
Tragedya pisze:Wystaw na np. niemiecki ebayu. W niemczech telefonu nie zablokuja, bo sieci nie wymieniaja sie IMEI.

Zawsze istnieje nadzieja, ze telefon wczesniej tez byl kradziony, albo wlascicielowi zgubilo sie pudelko i karta gwarancyjna i wlasciciel nie zna nr imei

#92037  autor: ywis
 04 sie 2006, 23:42
Tragedya pisze:
ywis pisze:

Zawsze istnieje nadzieja, ze telefon wczesniej tez byl kradziony, albo wlascicielowi zgubilo sie pudelko i karta gwarancyjna i wlasciciel nie zna nr imei
To fakt, jeśli zginęło wszystko to nasze szczęście, ale ja np. zapisuje sobie kod na oddzielnej kartce na wszelki wypadek (odpukać) ;)

#92213  autor: Pawel007
 05 sie 2006, 13:48
Wnioskując z paru esemesów ktore się tam znajdowały włąścicielką była młoda mama z dzieckiem jeszcze w wuzku a telefon jest w stanie można żec idealnym. Po dłuższym namyśle fajnie bylo by jego sobie zostawić ale ja mam telefon i niepotrzebuje takiego wypasionego. Niechem jego zostawiać sobie bo jakbym sprzedal tobym mial nareszcie pieniążki na komputer. Ludzie jakiś durny IMEI jest i weź bąźmądry jak coś znajdziesz....

#92214  autor: Kaczy
 05 sie 2006, 14:00
No to jak są sms`y to zadzwoń pod 1. numer i powiedz, że znalazłeś telefon i że chcesz go oddać.
Nie ma co kombinować- Policja Cię zatrzyma, zobaczą, że masz "kradzioną" komórę i będziesz musiał się gęsto tłumaczyć.

A ktoś sie bardzo ucieszy jak odzyska komórkę :)

...::: Made for loneliness :::...

#92219  autor: Przemek
 05 sie 2006, 14:23
Może dostaniesz znaleźne? :oops:

#92245  autor: Tragedya
 05 sie 2006, 16:12
Pawel007 pisze:Ludzie jakiś durny IMEI jest i weź bąźmądry jak coś znajdziesz....
Ale o szo chodżi? Nie zrozumialem tego zdania nic a nic

#92258  autor: Przemek
 05 sie 2006, 16:32
Tragedya pisze:
Pawel007 pisze:Ludzie jakiś durny IMEI jest i weź bąźmądry jak coś znajdziesz....
Ale o szo chodżi? Nie zrozumialem tego zdania nic a nic
Chodzi o to,że przez IMEI mogą zlokalizować znaleziony telefon i nie może go zatrzymać a w dodatku teraz nie wie co ma z nim zrobić :D

#92425  autor: Pawel007
 05 sie 2006, 21:39
A jeszcze dokładniej niechcem go zatrzymać ponieważ ja mam już telefon a zabawka taka wcale niejest mi potrzebna a pozatym to jest okazja dzieki której moge kupić sobie komputer ale weź i sprzedaj jak ma ten IMEI i niewiesz co może być. Mam takie pytanko a jakbym zadzwonił na policje i zapytał czy niejest poszukiwany telefon o IMEI to oni by powiedzieli czy tak czy nie czy by zaczeli coś węszyć i takiesamo pytanie co do salonu Ery( bo ma SIMa na ere)

#92426  autor: tomico
 05 sie 2006, 21:40
Po 1 nie udzielą ci tej informacji, a jak udzielą to będą węszyć na 100%.