• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #86694  autor: D@rio
 20 lip 2006, 03:34
Chciałem powiedzieć iż Netia powoli zaczęła sukcesywnie uruchamiać WiMAX w wielu miastach Polski co jest alternatywą dla wielu klientów TP. W Lublinie już działa! :) A dowiedziałem się przypadkowo bo mój dobry znajomy zamierza przenieść telefon z TP do Netii i wybrał sobie ten plan ;) ...w sumie przyznam że dość atrakcyjny.

Cieszę się że wreszcie coś się zaczyna dziać :mrgreen:

Obrazek

#87462  autor: kalin
 23 lip 2006, 09:45
Lubartów jest w sumie niedaleko...moze zapare lat i u mnie w miescinie to wejdzie :o

Drogą legalizacji ku pełnej demokracji. http://www.kanaba.info/

#87624  autor: D@rio
 23 lip 2006, 16:57
kalin pisze:Lubartów jest w sumie niedaleko...moze zapare lat i u mnie w miescinie to wejdzie :o
Powiem tak. Patrząć na WIMAX NASK'u w Warszawie to spokojnie powinno dolecieć do Lubartowa. A więc myślę iż teraz jest tak samo. Zadzwoń do Nich na helpdesk i zapytaj się. Oni to sprawdzą i Ci odpowiedzą...

Obrazek

#87699  autor: kalin
 23 lip 2006, 22:32
Jutro ostatni raz wyjezdzam do roboty wiec mysle ze w nastepny poniedzialek dowiem sie co i jak.Chociaz szczerze mowiac nie daje sobie duzych szans.

#87726  autor: D@rio
 23 lip 2006, 22:58
kalin pisze:Jutro ostatni raz wyjezdzam do roboty wiec mysle ze w nastepny poniedzialek dowiem sie co i jak.Chociaz szczerze mowiac nie daje sobie duzych szans.
Wiesz, a ja Ci daję szanse bo WiMAX chodzi spokojnie na 20 - 30 km. bez problemu obejmuje teren zasięgiem. Zadzwoń na 0 801 802 803 albo (22) 711 87 87 i się tam wszystkie dowiesz - trzeba zgłosić zainteresowanie usługą i po jakimś czasie Oni do Ciebie oddzwaniają i mówią Ci czy jest możliwośc instalacji. Oczywiście musisz zaznaczyć ze chodzi o WiMAX.

Obrazek

#89693  autor: kalin
 29 lip 2006, 14:32
Po przeczytaniu regulaminu nasuwa mi sie mysle ze to naprawde dobra promocja;] Teraz mam pare pytan bo czesto zdaza mi sie pogubic w tych wszystkich cennikach itp. Umowe podpisuje sie na 24 okresy rozliczeniowe czyli miesiace.Oplata stala to 20zl(50 minut darmowe)+mozna dokupic sobie pakiety minut za 10zl(40 minut).Instalacja kosztuje 1,22 z vatem.Przez okres 24 miesiecy ceny nie moga sie zmienic i ciagle do zaplacenia bedzie 20 zl? Jesli sie gdzies pomylilem to bylbym wdzieczny za wyjasnienie gdzie.Nad kolejna porcja pytan musze pomyslec;)

P.S. co to jest tak w ogole ten WiMAX? :mrgreen:

#89760  autor: D@rio
 29 lip 2006, 19:00
kalin pisze:Po przeczytaniu regulaminu nasuwa mi sie mysle ze to naprawde dobra promocja;] Teraz mam pare pytan bo czesto zdaza mi sie pogubic w tych wszystkich cennikach itp. Umowe podpisuje sie na 24 okresy rozliczeniowe czyli miesiace.Oplata stala to 20zl(50 minut darmowe)+mozna dokupic sobie pakiety minut za 10zl(40 minut).Instalacja kosztuje 1,22 z vatem.Przez okres 24 miesiecy ceny nie moga sie zmienic i ciagle do zaplacenia bedzie 20 zl? Jesli sie gdzies pomylilem to bylbym wdzieczny za wyjasnienie gdzie.Nad kolejna porcja pytan musze pomyslec;)

P.S. co to jest tak w ogole ten WiMAX? :mrgreen:
Warunki aktywacji masz tutaj: click
Zapoznaj się zwłaszcza z regulaminem promocji dokładnie. Czas umowy to 12 miesięcy ale kara umowna jest bardzo niska bo tylko 99zł a aktywacja to 1zł.
Oczywiście jeśli chcesz aktywować internet to także 1zł. za aktywację i modem za 1zł.

Opis taryfy masz tutaj . Zajrzyj także do warunków promocji.

Co do Twoich pytań jak narazie wszystko rozumiesz tak jak trzeba, pozatym iż pomyliłeś się z czasem trwania umowy. Korzystaj z danej taryfy a więc cen Ci podniosą zwłaszcza jeśli to taryfa promocyjna która ma swój regulamin. Także sądzę że to dobra promocja.

A teraz trochę o WiMAX-ie:

WiMAX (ang. World Interoperability for Microwave Access), IEEE 802.16 - grupa standardów bezprzewodowej, szerokopasmowej transmisji danych, której pomysłodawcami byli Nokia, Motorola, Wi-LAN, Ensamble Communications. Zasięg obszaru usługowego wynosi maksymalnie 50 km, natomiast prędkość transmisji może osiągnąć 70 Mbit/s. WiMAX stanowi alternatywę dla stałych łączy typu xDSL, zapewniając porównywalne przepływności. Sieć WiMAX działa tylko w zakresie 2-11 GHz oraz 2-66 GHz (nielicencjonowane technologie i instalacje).
WiMAX jest technologią umożliwiającą budowę bezprzewodowych miejskich sieci komputerowych (MAN), a także rozległych obszarów usługowych, wykorzystywanych na przykład do świadczenia usług szerokopasmowego, bezprzewodowego dostępu do Internetu dla klientów indywidualnych i biznesowych. Aktualnie standard nie zapewnia mobilności, jednakże ma zostać to zapewnione w wersji 802.16e.
Istnieją następujące standardy IEEE 802.16: 802.16, 802.16a, 802.16-2004 (802.16), 802.16e.
Pierwszym i jak dotąd jedynym w Polsce producentem urządzeń WiMAX została firma Ente z siedzibą w Gliwicach. Produkowane urządzenia WiMAX, to jedno i wielosektorowe stacje bazowe, oraz urządzenia klienckie zbudowane w oparciu o SoC firmy Wavesat, posiadający certyfikat WiMAX Certified. Urządzenia te spełniają wszystkie wymagania standardu WiMAX i nie odbiegają parametrami i niezawodnością od urządzeń produkowanych w USA (np. Motorola).

Pierwszą w Polsce niekomercyjną sieć regionalną opartą na technologii (pre)WIMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) zbudował Crowley Data Poland, dostawca rozwiązań transmisji danych i głosu. W maju 2005 roku firma zakończyła wdrożenie na terenie podwarszawskiej gminy Zielonka. Urząd Miejski korzysta ze sprawnego i bezpiecznego systemu obiegu dokumentów, dzieci w szkołach – ze swobodnego dostępu do Internetu, a policja – z nowoczesnego systemu monitorowania wizyjnego miasta, który znacząco zwiększył bezpieczeństwo mieszkańców gminy. Centrum systemu monitorowania wizyjnego znajduje się w miejscowym komisariacie policji. Dzięki takiemu rozwiązaniu dyżurny komisariatu może obserwować, rejestrować i dokumentować zdarzenia z obszarów miasta szczególnie zagrożonych przestępczością. Wdrożone przez Crowley’a rozwiązanie zapewnia optymalne wykorzystanie dostępnej prędkości przesyłania danych. Unikatową cechą sieci w Zielonce jest możliwość przekierowania niewykorzystywanych przez Urząd po godzinie 16.00 przepustowości miejscowym szkołom. W ten sposób kluby internetowe mogą bezpłatnie korzystać z szybszego Internetu.
Na postawie wydanych licencji przez UKE w Polsce technologię tę od października 2005 uruchomił komercyjnie NASK w kilku miastach m.in. w Warszawie, a Netia planuje ropoczęcie budowy ogólnokrajowej sieci bezprzewodowej transmisji danych co już zresztą zaczęła czynić. W 2006 roku wdrożenie usługi w wybranych aglomeracjach planuje także Exatel.
Pierwszą działającą w obrębie dużego miasta sieć bezprzewodową w oparciu draft WiMAX 802.16-2004 uruchomiła w Bielsku-Białej 4 sierpnia 2005 roku firma SferaNET. Rozwiązanie zapewnia bezprzewodowy dostęp do Internetu w promieniu 30 kilometrów od nadajnika. Użyty sprzęt nie posiada jednak certyfikatu "WiMAX Certified". Generalnie w produkcji sprzętu do WiMAX jest Motorola.

Pozdrawiam :smt006

Obrazek

#91059  autor: kamilgruszka
 02 sie 2006, 22:48
a czy ktoś już wie ile będzie ten net na wimaxie w netii kosztował. w bielsku jest sferanet i 512 kosztuje 99zl netto a instalacja kolo 600-700. Oczywiście nie ma limitów a upload to 256

#91075  autor: D@rio
 02 sie 2006, 23:12
kamilgruszka pisze:a czy ktoś już wie ile będzie ten net na wimaxie w netii kosztował. w bielsku jest sferanet i 512 kosztuje 99zl netto a instalacja kolo 600-700. Oczywiście nie ma limitów a upload to 256
Cennik jest standardowy. Taki jak na stronie internetowej. To tylko sposób dostępu/dotarcia do klienta. Poprostu system techniczny.

Obrazek

#91628  autor: kalin
 04 sie 2006, 12:04
Ehh a ja mam problem.Rozmawialem wczoraj z matka o ofercie Netti i niestety nic dobrego nie wskuralem :cry: Zadne argumenty do niej nie docieraja.Chyba zabardzo juz przyzwyczaila sie do Tpsa.Macie moze jakis pomysl jakby tu ja przekonac?

#91641  autor: D@rio
 04 sie 2006, 13:07
Wiesz...jak dla mnie przy taryfie PROSTEJ to same ceny przekonują. Bo jest ona o niebo lepsza niż np. plan socjalny TP ;) Niech sama sobie porówna cenniki poprostu...

Obrazek