• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #908594  autor: przemoc
 31 sty 2017, 21:37
Wybieram sie do holandii. Potrzebuje polskiego nr prepaid tylko po to zeby moc odbierac smsy potwierdzajace operacje banowe (przelewy wykonywane. Czyja oferte wyybrac z polskich operatorow? To co bedzie dla mnie kluczowe: a) to jak najdlluzszy czas mozliwosci przyjmowania wiadomosci tudziez polaczen przychodzaych, w stosunku do okresu aktywnosci konta po doladowaniu; b) prostota w obsludze, zeby nie trzeba bylo nie wiadomo jak kombinowac po aktywacji roamingu;

Ps: Posiadam zarejstrowane numery prepaid, jeden w nju mobile drugi w lycamobile (operator polski). Moze ktorys z tych?
 #908607  autor: ja.michal
 31 sty 2017, 22:30
No to w Nju na kartę masz konto ważne po wieki (trzeba wykonać jakieś połączenie raz na 6 miesięcy, albo doładować konto jakąś kwotą). Roaming jest chyba aktywny domyślnie, ale lepiej sprawdzić. Wszystko zrobisz przez stronę Nju Mobile po zalogowaniu się na konto.
http://www.njumobile.pl/obsluga/uslugi,roaming
 #908661  autor: reboot
 01 lut 2017, 10:14
Nju nie jest takie dobre, bo przecież trzeba co 93 lub 187 dni potwierdzać smsem zwrotnym, a jak się go przegapi, to karta idzie w piach.
Lepiej wziąć ofertę np. Play Na Kartę Rok Ważności Konta. Raz na rok trzeba przedłużyć za darmo i heja.

WKS
 #908670  autor: asdaf
 01 lut 2017, 11:01
reboot pisze:Nju nie jest takie dobre, bo przecież trzeba co 93 lub 187 dni potwierdzać smsem zwrotnym, a jak się go przegapi, to karta idzie w piach.
I najlepsze, że nie wiesz kiedy wypada koniec ważności bo po sprawdzeniu masz podane "konto ważne bezterminowo" - a to nie jest prawda. W Orange można wydłużyć ważność konta smsem i przynajmniej masz podaną datę ważności konta. Z NJU do Orange można się przenieść wysyłając smsa ale traci się przy tym wszystkie środki z konta.
 #908675  autor: Przemix
 01 lut 2017, 11:22
przejdź z tym nju smsem do orange (uwaga, to czyści konto). Ważność masz rzetelny rok, i sms który wydłuża o rok możesz wysyłąć nawet codziennie (koszt smsa 3zł gdy karta młodsza niż 93dni, potem za darmo.)
 #908713  autor: Gregrin
 01 lut 2017, 14:46
ja.michal pisze:W Nju nie trzeba nawet doładowywać, wystarczy wysłać jakaś wiadomość co jakiś czas
Dokładnie i kiedyś można ten numer stracić. Wystarczy 4dni nieuwagi i numer leci (24h od pierwszego sms'a i 72h od drugiego).
A co do play to tez nie trzeba doładowywać, wystarczy włączyć na p24.
daromar pisze:Za granicą kody się robią trochę mniej ciekawe bo smsy są płatne ale działaja. Jest playowa bramka sms jak co
Ile kosztuje sms z kodem wysłanym z zagranicy? Z tej play'owej bramki da się wysyłać kody na ten skrócony numer ??
 #908750  autor: asdaf
 01 lut 2017, 17:26
ja.michal pisze:W Nju nie trzeba nawet doładowywać, wystarczy wysłać jakaś wiadomość co jakiś czas
Genialna rada - jak stracić numer nie wiedząc nawet kiedy :D
ja.michal pisze:i nie trzeba potwierdzać chęci korzystania dalej z usługi.
Tu również jest dokładnie odwrotnie.
 #908786  autor: ja.michal
 01 lut 2017, 21:47
Gregrin pisze:Dokładnie i kiedyś można ten numer stracić. Wystarczy 4dni nieuwagi i numer leci (24h od pierwszego sms'a i 72h od drugiego).
A co do play to tez nie trzeba doładowywać, wystarczy włączyć na p24.
I jaka różnica? :smt017 W obydwu przypadkach trzeba pamiętać o ważności i wykonać jakąś akcję. ;-)
asdaf pisze: Genialna rada - jak stracić numer nie wiedząc nawet kiedy :D
Ale ja nie opisuję wysłania odpowiedzi na SMS, który przyjdzie od Nju, a zwykła komunikacja.
asdaf pisze:Tu również jest dokładnie odwrotnie.
To ciekawe. Praktycznie drugi rok mam jeden numer w Nju na kartę i nigdy nie przyszedł SMS z pytaniem czy mam zamiar dalej go używać.

Oczywiście nie upieram się przy swoim. Kolega wybierze co mu będzie bardziej pasować. Zawsze można wziąć Virgin na abonament i wyłączyć pierwszą paczkę po pierwszym miesiącu.
 #908796  autor: Gregrin
 01 lut 2017, 22:36
ja.michal pisze:I jaka różnica? :smt017 W obydwu przypadkach trzeba pamiętać o ważności i wykonać jakąś akcję. ;-)
Wiesz dokładnie kiedy. Sprawdzasz na telefonie albo na p24 i wiesz do kiedy masz ważne konto. W nju patrzysz ze konto jest ważne "po wieki", odkładasz telefon i po 4 dniach nie masz numeru (w skrajnym przypadku). Dodatkowo w nju konto jest ważne 6m-cy od doładowania albo 3m-ce od wysłania sms'a na którego trzeba czekać. W podanych opcjach jest rok i włączamy go kiedy chcemy... Serio nie widać różnicy miedzy sześcioma lub trzema miesiącami dyktowanymi przez system (i nigdzie nie wyświetlanymi -trzeba pamiętać/zapisać) a rokiem kiedy się chce ?
ja.michal pisze:Ale ja nie opisuję wysłania odpowiedzi na SMS, który przyjdzie od Nju, a zwykła komunikacja.
Ale zwykle korzystanie z telefonu nie przedłuża ważności konta w nju. Zauważ ze za granica to prawdopodobnie nie będzie główny numer wiec łatwo o nim zapomnieć na kilka dni albo tygodni.
ja.michal pisze:Praktycznie drugi rok mam jeden numer w Nju na kartę i nigdy nie przyszedł SMS z pytaniem czy mam zamiar dalej go używać.
Widocznie ładujesz go częściej niż co pol roku. Tu znowu temat zagranicy. Do odbierania sms'ow z banku nie będzie potrzeby ładowania telefonu...
 #908809  autor: ja.michal
 02 lut 2017, 01:53
Gregrin pisze:Serio nie widać różnicy miedzy sześcioma lub trzema miesiącami dyktowanymi przez system (i nigdzie nie wyświetlanymi -trzeba pamiętać/zapisać) a rokiem kiedy się chce ?
Spoko, widać widać. ;) Odnosiłem się do "fatygi" w każdym wypadku.
Gregrin pisze:Ale zwykle korzystanie z telefonu nie przedłuża ważności konta w nju.
Fakt.
Gregrin pisze:Widocznie ładujesz go częściej niż co pol roku.
Również fakt. ;-)
 #908829  autor: asdaf
 02 lut 2017, 09:01
ja.michal pisze:Odnosiłem się do "fatygi" w każdym wypadku
Jeśli musisz pilnować smsa przychodzącego co trzy miesiące (Nju) a możliwością wysłania smsa w dowolnej chwili (Orange) to chyba większą fatygą jest to pierwsze?!
@Gregrin napisałeś dokładnie to co ja miałem napisać tylko nie znalazłem czasu. :)
W Play jest trochę trudniej niż w Orange - kod lub opcję na P24 wydłużającą ważność konta można włączyć tylko raz na rok. Ale datę ważności można sprawdzić a nie takie wymysły jak w Nju.
ja.michal pisze:Ale ja nie opisuję wysłania odpowiedzi na SMS, który przyjdzie od Nju, a zwykła komunikacja.
Takia opcja była kiedyś tylko w Lycamobile ale też już jej nie ma.
 #908848  autor: Remington
 02 lut 2017, 10:47
asdaf,
w nju sms jest co pół roku, więc tylko 2 razy rocznie.

RWK w Orange wysyłka smsa kiedy się chce - spoko sprawa.

Alternatywa to jeszcze wRodzinie z 2-letnią ważnością konta oraz Virgin i włączanie raz na rok Freemiuma.