Dieselka pisze:D@rio - osoba ta jest w Niemczech. Dzwonila do mnie będąc jakieś 350 km od polskiej granicy ze swojej komóki - komórkę ma w Tak-taku. Nie ma w ogóle identyfikacji, jak dzwoni z Polski. Z Niemiec, jak dzwonila, też zawsze był Zastrzeżony lub Nieznany. A dziś, będąc te kilkaset km od polskiej granicy, zadzwoniła do mnie i wyświetlił się taki numer jak napisałam. Nie skróciłam go. Dokładnie +48425. I nic więcej.
Hmmm...mam taką koncepcję.
Iż abonent musiał dzwonić z jakiej karty na obniżenie połączeń międzynarodowych (jest tego masa tam, takie karty zdrapki) która praktycznie działa na zasadzie VoIP'u stąd wyświetlił się numer polskiej centrali dostępowej realizującej połączenie. Wątpię że wtedy dzwonił z komórki a napewno nie z TakTak'a. Może z budki albo stacjonarki jakiejś. Wszystkie sieci niemieckie obsługują identyfikację numeru (CLIP) a więc numer napewno by się wyświetlił. Podkręślam - Identyfikacja działa wszędzie a w TakTak'u jest ona standardowa...tym bardziej jak dzwoni z Polski już. A zastrzeżony/nieznany występuje jak się numer poprzedni kodem #31# albo włączy na stałę usługę zastrzegania (CLIR) u operatora.
Innego wytłumaczenia nie widze...
UPDATE:
a...nieskróciłąś

eee...to albo był błąd sieciowy albo coś chwilowo Ci telefon świrował. Nie ma tak krótkich numerów...