• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #85622  autor: tomico
 13 lip 2006, 19:09
No dzisiaj mam do was takie pytanko, bo zastanawiam się nad tymi telefonami. Najbardziej mi odpowiada Nokia 6280, ale ewentualnie mogła by być N70 lub samsung z400(musiałbym na niego zaczekać). Zawsze miałem telefony bez slidera i klapek, więc teraz chciałbym sobie właśnie taki kupić, ale może mnie przekonacie do Nokii n70, która nie jest sliderem. Co mi polecacie??

#85637  autor: uśmiechnięty
 13 lip 2006, 20:35
Jeśli mi zależałoby na funkcjach, wziąłbym Nokię N70.
Jeśli zależałoby mi na wyglądzie wziąłbym właśnie Nokię 6280 lub Samsunga Z400.

Pod względem funkcji Z400 wypada tylko troszkę gorzej od rywali ze względu na to, że nie ma radia i lampy błyskowej. Ale moim zdaniem dałoby się bez tego obejść.

N70 ma z kolei symbiana, czego jej poprzednicy nie mają i ma rozdzielczość ekranu 176x208, a rywale jej 240x320.

Co bym wybrał? Wziąłbym Samsunga Z400 ze względu na to, że chciałbym być oryginalny i nie mieć czegoś, co inni mają. Obie tamte nokie są w orange'u, a wszystkie telefony z orange'a są przereklamowane.

Jeśli zależy Ci na funkcjach, weź n70, jeśli na wyglądzie i przede wszystkim oryginalności, z400, natomiast jeśli na tym i na tym (ale niestety tylko po części), weź 6280.

Pozdrawiam,

uśmiechnięty;*

#85644  autor: subrock
 13 lip 2006, 20:49
z Twoich wczesniejszych postow wnioskuje ze potrzebujesz utwierdzic sie w wyborze :)
N70 = max mozliwosci, a chyba o to chodzi kazdemu kto z telefonu nie tylko dzwoni i sms-y pisze
(ostatnio sam dokonalem takiego nielatwego wyboru i nie zaluje)
pozdro. :smt006

#85658  autor: uśmiechnięty
 13 lip 2006, 21:08
Aha, i zapomniałem napisać. Wszystkie telefony mają 262 tyś. kolorów. N70 ma rozdzielczościowo gorszy wyświetlacz. Więc teoretycznie jeśli chodzi o wyświetlacze to jest remis pomiędzy 6280 a z400, ale samsungi mają lepsze na ogół wyświetlacze. W końcu produkują telewizory... i to całkiem niezłe. :P :wink:

#85660  autor: Dragon
 13 lip 2006, 21:13
ja bym N70 odrzucil na samym poczatku Symbian po czasie ci sie znudzi a technicznie to najgorszy telefon z calej trojcy, ja bym chyba bral Samsunga ze wzgledu na najlepsze wsywietlacze

#85665  autor: Bartosz
 13 lip 2006, 21:31
uśmiechnięty;* pisze: ale samsungi mają lepsze na ogół wyświetlacze. W końcu produkują telewizory... i to całkiem niezłe. :P :wink:
no to jest argument :mrgreen: ale Nokia też produkuje telewizory ! :mrgreen:
jestem zwolennikiem samsunga lecz obecnie kupiłem Nokie - tyle tylko,ze okazało się iż na najnowszym symbianie nie działa TomTom :( i teraz nie wiem czy zmienić sobie fon czy też nie

a tak na marginesie to jaka jest różnica w prędkości znudzenia się tel. z symbianem i bez ?? 8)

#85666  autor: uśmiechnięty
 13 lip 2006, 21:33
To prawda Dragon. Ja mam taką zasadę, że porównując wszystkie marki telefonów komórkowych na pierwszym miejscu na równi umieszczam Nokie i Samsungi. Nokie są w pewnych kwestiach lepsze, a w pewnych Samsungi. Przykładowo mamy dwa telefony. Jeden to nokia, a jeden to samsung. Oba mają 262 000 kolorów, tej samej wielkości i rozdzielczości wyświetlacze. Gwarantuję Ci tomico, że bardziej zadowolisz się efektem Samsunga. Nokia może doścignąć w wyświetlaczach Samsunga (jak ma 16 000 000 kolorów), ale nigdy nie przewyższyć. (oczywiście miałem na myśli telefony kom.)

Do Bartosza: Oks, rozumiem Cię. Wstyd się przyznać, ale o telewizorach Marki Nokia nie słyszałem, ale to chyba o czymś świadczy, bo o czymś bardzo dobrym słyszy się na około, prawda?
Ja lubię obie marki tak samo! Nokia wygrywa minimalnie pod względem niezawodności, chociaż Samsung też jest niezawodny, a Samsung wygrywa pod względem np. rewelacyjnych wyświetlaczy.

#85673  autor: Pan_telefonik
 13 lip 2006, 21:47
przeczytajcie sobie Wipedie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nokia

Nokia 3310 ->3410 ->3510i -> Siemens C75 -> SE K750i ->K550i -> Nokia 3110c -> E51 i 1600 i 6030 -> 6650 t-mobile -> SE C702 -> Toshiba G810-> Nokia E63 4Gb&(Nokia 6220c 1Gb->5530-> N8)-> Nokia E63-> Samsung Galaxy SII

#85682  autor: tomico
 13 lip 2006, 22:00
No właśnie sie wacham bo też mi się wydaje że symbian to duza zaleta N70, ale właśnie chciałbym jakiś inny telefon(slider), bo zawsze mialem zwykle. Mam 6680 i mam pytanie czy wyświetlacz w N70 jest lepszy od tego w 6680?? Za ile według was bedzie szło dostać tego samsunga w sklepie lub na allegro??

#85684  autor: uśmiechnięty
 13 lip 2006, 22:21
Wyświetlacz N70 jest trochę lepszy od 6680, ale to nie jest aż tak nie wiadomo jaka różnica.
Myślę, że będzie kosztował podobnie jak Samsung Z510 i te dwie Nokie. Nówka bez simlocka z pl menu nie więcej niż 1200zł. (tak właśnie ok. 1200) Jak Ci się uda to taniej. Sprzedałbyś przykładowo Nokię 6680 i widzę po opisie, że masz jeszcze K700i oraz X640. To 6680 i jeszcze któryś z tamtych dwóch i masz z400 ;)

[ Dodano: 2006-07-13, 22:22 ]
Moim zdaniem warto czekać, cierpliwość popłaca. Ale lada moment to będzie ich od zarypania przykładowo na allegro importowanych nówek z Anglii. Popatrz ile np. jest już na allegro LG KG800, a premiera europejska tego fona była bodajże 3 maja.

[ Dodano: 2006-07-13, 22:25 ]
Ale teraz mogę Ci już powiedzieć, że telefony z Symbianem nudzą się po takim samym okresie czasu jak bez. Kiedyś myślałem, że jest inaczej, ale to nieprawda. Wgra się trochę programików na symbiana i one też się znudzą, automatycznie cały fon się nudzi.

#85688  autor: deejay
 13 lip 2006, 22:27
telefon z400 bedzie w ofercie orange i ery juz w sierpniu :) i wtedy wystarczy wizyta w salonie i zobaczysz porównasz na zywo roznice ile brakuje Nokii 6280 do Samsunga jesli chodzi o wykonanie i jakosć materiałów, takze moje zdanie już znasz :) adzieki temu ze bedzie u dwóch operatorów i juz w angli zaczyna byc go sporo to cena szybko pojdzie w dół

pozdro

#85692  autor: uśmiechnięty
 13 lip 2006, 22:34
Ehem, w Anglii Samsungów to jak psów. Przeciez ile oni mają sieci - orange, vodafone, o2, t-mobile, virgin mobile dużo tego jest, wszystkiego nie pamiętam. Fajnie deejay, że będzie u dwóch op-ów. Ale znając życie, Orange zawali go pewnie swoim jakimś zrytym softem, jeszcze pewnie da orange menu, a szkoda, bo to naprawdę bardzo dobry telefon!!

#85697  autor: szczeka
 13 lip 2006, 22:41
Dragon pisze:ja bym N70 odrzucil na samym poczatku Symbian po czasie ci sie znudzi a technicznie to najgorszy telefon z calej trojcy, ja bym chyba bral Samsunga ze wzgledu na najlepsze wsywietlacze
oczywiscie, symbian sie znudzi ;) a przypadkiem widows Ci sie nie znudzil? heh.. :]

#85729  autor: MarcinK
 14 lip 2006, 08:22
osoby które piszą ze Symbian szybko się znudzi po prostu dla mnie są ignorantami, albo nie mieli kontaktu z takim telefonem a jak juz to bardzo krótko i nie umieli w pełniw wykorzystac mozliwości.
Ja mam juz szósty telefon z symbianem i jakoś mi się ten system nie nudzi :wink:

#85774  autor: szczeka
 14 lip 2006, 13:43
Tankian pisze:osoby które piszą ze Symbian szybko się znudzi po prostu dla mnie są ignorantami, albo nie mieli kontaktu z takim telefonem a jak juz to bardzo krótko i nie umieli w pełniw wykorzystac mozliwości.
Ja mam juz szósty telefon z symbianem i jakoś mi się ten system nie nudzi :wink:
dokladnie. Zgadzam sie z Tankiam, choc ja szesciu telefonow z symbianem nie mialem. ;-)

#85837  autor: uśmiechnięty
 14 lip 2006, 19:30
Tomico , napisz jak już zdecydujesz się, co wybrałeś. :P