Na wstepie witam wszystkich na forum
Jako porownanie do Plusa i ich procedur utrzymania klienta chcialbym przedstawic inna firme, rowniez panstwowa, tylko z nieco innej branzy
Jest sobie pewna firma z branzy medycznej, oczywiscie panstwowa, majaca sie calkiem niezle, w ktorej byle cos zalatwic trzeba pisac tony dokumentow do przelozonych. Zeby to byl caly problem - najwieksza zakala jest to ze zarzad (oczywiscie z politycznego rozdania, bo jakby inaczej) na nic nie reaguje, dalej twardo stajac za tym ze jest super, podnoszac marze (zamiast dostosowac ja do konurencji, czyt. obnizyc) kiedy to klienci reaguja na to nogami. Na prosby o pewne obnizki, wyjscie do klienta z dobrymi propozycjami (kiedy konkurencja juz je od dawna ma) - owocuje stwierdzeniem - dla nas wszystko jest dobrze, a jak sie komus nie podoba to niech spada. Proba bycia fair w stosunku do klienta jest odbierana jako slabosc danego pracownika, bo co to nie my. A na szeregowych pracownikow, ktorzy pracuja na calosc obrotow firmy jest nakladane coraz wiecej obowiazkow (pensjie w stoja w miejscu a wszelkie premie, dodatki sa maksymalnie ucinane), tak ze w pewnym momencie czlowiek przestaje byc mily w stosunku do klienta i zaczyna byc zwierzeciem. Oczywiscie na gorze to nikogo nie obchodzi bo i po co....Na prosby o jakis program lojalnosciowy dla klienta ( a tu najlepsza beda nizsze ceny ) temat jest zamykany. Trzeba tylko pieniadze wyprowadzac z dobrze dzialajacej firmy i kupowac coraz to nowe zabawki dla czlonkow zarzadu (zdaje sie ze nowa wladza miala nie robic politycznych czystek, tylko zostawiac dobrych fachowcow na stanowiskach....).
Podobnie jak powyzej jest w Plusie - dopoki bedzie to firma panstwowa, taka przystatn dla kolesi politykow to nigdy nic dobrego z tego nie bedzie. Sam jako wieloletni abonent Plusa jestem z tego powodu wsciekly. To co mnie trzyma w Plusie to niezle ceny i super zasieg(a w tym temacie akurat siedzie i widze ile kto ma i stawia BTSow;). Do Ery Plusowi daleko (w temacie stosunku do klienta), tam jest zupelnie inne podejscie do klienta. Chocby takie mile akcenty jak np sms z BOA - pana sprawa wymaga konsultacji z Dzialem Technicznym, odpowiedz otrzyma Pan za 2 dni. Niby male rzeczy a ciesza i pokazuja ze ta firma ma klientow za klientow a nie za zlo konieczne. Smutno mi, ze Plus tak dba o swoje zrodlo utrzymania(klientow) - na jesieni tez mam PWA tylko biznesowe i zobaczymy co pokaza. Jesli nie to obnizka abo (bo numer musi zostac a i ze wzgledu na zasieg nie chce sie z Plusem calkowicie rozstawac) i bedziemy korzystac z Ery (slabszy zasieg ale cos ostatnio zaczelo sie w tym temacie ruszac). O Orange celowo nie pisze, gdzy po przejsciach z ta firma (Biznes) uwazam to za polaczenie panstwowego molocha (vide Plus) z francuska dojarka majaca w dupie klienta

O ich zasiegu w terenie celowo nie wspominam, gdyz dla nich pierwsze drzewo skutkuje spadkiem zasiegu do zaniku wlacznie

Miasta to juz inna histeria

Reasumujac - dopoki Plus bedzie panstwowym molochem, przystania dla zagubionych politycznie owiec, z takim podejsciem do pracownikow i klientow jak dotychczas to bedzie tylko gorzej. Niech sie w tym temacie ucza od Ery bo uwazam ze jest od kogo :)Pozdrawiam wszystkich!