Znam trochę rynek GSM w Polscę i cicho przeczuwam, że jednak nowa oferta pre-paid w Orange może zrobić małe zamieszanie. Po pierwsze żyjemy jednak w dość ubogim społeczeństwie i wiele ludzi po prostu boi się abonamentu i przychodzących do domu faktur (które dotyczą też Twojego Mixa). Z drugiej jednak strony, wiadomo - "komórę mieć trzeba", niezależnie czy moje dzieci mają co jeść czy nie. Mnóstwo ludzi korzysta z POPa już długi okres czasu i jest to dla nich najlepsze możliwe wyjście. "Korzystam i tak i tak, więc lojalkę mogę podpisać, a znane mi do tej pory zasady wcale się nie zmieniają... i dobrze". Ten target nie potrzebuje w aparacie "wodotrysków", czym prościej (i taniej) tym lepiej. Do tego z całą pewnością dojdzie bardzo agresywna kampania reklamowa (w barwach dobrze kojarzonego POPa), która jeszcze bardziej podkręci koniunktórę. Tak więc sądzę, że ZetaFon (definicja - telefon za 1 zeta

) może spokojnie wkomponować się w ofertę Pomarańczy. Początkowo może delikatnie wypierać Mixa, ale z czasem wszystko się wyśrodkuję. Dla abonentów moim zdaniem dobrze... Dla PTK dobrze... Dla wielu jednak nie do końca...