• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

Czy marka Sami - Swoi powinna zniknąć ?

Tak
19
53%
Nie
16
44%
Nie mam zdania
1
3%
 #81313  autor: Th0rN
 23 cze 2006, 12:18
te całe Sami Swoi to SSmani
kradną ile wlezie
zawsze korzystałem z simplusa ale niestety musiałem zmienić sieć
zrobiło mi się zielono jak zobaczyłem ceny (niskie)
no i to, że zasięg plusa też mnie "przekonało"
a oni kradną kasę z konta - SSmani normalnie
Przykład taki mam na koncie 4 PLN nagle ciach prach i mam zablokowane połączenia wychodzące - czary mary ? kupilem zdrapkę za 10 PLN (zaszalałem - lol) a tu stan konta (po doładowaniu) 8 PLN opłaty za GPRS to już przesada (oczywiśćie naliczanie)
Wg. mnie ta marka albo powinna zniknąć albo powinni zrobić gruntowne zmiany (ufoludków nie chcemy!!!)
Pozdrawiam

Admin nec3g.tk

#81885  autor: jahu
 25 cze 2006, 20:39
reklamacje pisz, nic innego nie pozostaje a odnosnie cen gprs - chyba cennik jest ogolnodostepny i nikt nie zmusza do wyboru akurat tego operatora/taryfy

#81924  autor: oprych
 25 cze 2006, 23:00
A może poprostu wysoka cena 30groszy za 10kbspowodowała że tak dużo zżrało z konta? Trzeba zauważyć, że ściągając 100kb danych w simplusie płacimy 3zł. a w heyah tylko 40groszy. To jest miażdżąca różnica :x

#81931  autor: D@rio
 25 cze 2006, 23:15
oprych pisze:A może poprostu wysoka cena 30groszy za 10kbspowodowała że tak dużo zżrało z konta? Trzeba zauważyć, że ściągając 100kb danych w simplusie płacimy 3zł. a w heyah tylko 40groszy. To jest miażdżąca różnica :x
Nie prawdą. Nie rozumiesz taryf GPRS i sposobu rozliczania. W simplusie zapłacimy 30gr. za 100kB do WWW (APN: internet, www.plusgsm.pl ) . Natomiast, 30gr. za 10kB zaplacimy łącząć się z WAPem (APN: wap.plusgsm.pl)

Obrazek

#81935  autor: oprych
 25 cze 2006, 23:43
D@rio, a co ja niby napisałem nie prawdziwego? Gdzie ja napisałem, że chodzi mi o dostęp do www? Pisałem o cenach WAPu na GPRS w plusie. ThOrn nei napisał przecież że korzystał z WWW (nie napisał też że korzystał z WAPu)

#81945  autor: D@rio
 26 cze 2006, 00:42
oprych pisze:D@rio, a co ja niby napisałem nie prawdziwego? Gdzie ja napisałem, że chodzi mi o dostęp do www? Pisałem o cenach WAPu na GPRS w plusie. ThOrn nei napisał przecież że korzystał z WWW (nie napisał też że korzystał z WAPu)
Nie no, wszystko się zgadza. Ale pisząc że ściągniecię 100kB to cena 3zł. to troszkę się to mija z celem i prawdą. Na jednorazowej sesji WAP dość trudno ściągnać takorazową ilość danych, a jeśli już (np. pobieramy aplikację, dzwonki itp.) to zawsze możemy ustawić aby nasz telefon połączył się poprzez inny APN co odrazu zminimalizuje Nam koszty i wtedy ta cena będzie wynosiła 30gr. za 100kB :) Dlatego wszystko zależy od konfiguracji i od profilu używania. A stawki w simplusie nie są wcale takie najgorsze. Cennik Orange czy Heyah w tej kwestii jest o wiele wiele gorszy...

Obrazek

#81946  autor: oprych
 26 cze 2006, 00:48
Na WAPie można taką ilość danych ściągnąć pobierając właśnie np. grę albo dzwonek real music w formacie wav.m Wychodzi na to, że ściągniecie dzwonka wav zajmującego np. 150kb będzie kostowało nie mal tyle, co jego kupno poprzez wysłanie smsa premium :cry:
Po za tym zauważ D@rio, że wiele zwykłych użytkowników nie ma pojęcia że można zmienić rodzaj APNu, albo może im to poprostu nie przyjsć do głowy.

#81949  autor: D@rio
 26 cze 2006, 01:35
oprych pisze:Na WAPie można taką ilość danych ściągnąć pobierając właśnie np. grę albo dzwonek real music w formacie wav.m Wychodzi na to, że ściągniecie dzwonka wav zajmującego np. 150kb będzie kostowało nie mal tyle, co jego kupno poprzez wysłanie smsa premium :cry:
Po za tym zauważ D@rio, że wiele zwykłych użytkowników nie ma pojęcia że można zmienić rodzaj APNu, albo może im to poprostu nie przyjsć do głowy.
Tutaj się zgadzam. Choć jeśli ktoś ma Nokię to tam jest to ładnie rozegrane w profilach. Jest profil np. "PlusGSM WAP GPRS" i jest profil "PlusGSM Internet GPRS" ...wystarczą dwa kliknięcią i już....ja np. mimo to że czasami WAPuje to korzystam z tego drugiego ;) zawsze to wychodzi taniej! :) bo tak jak pisałeś wcześniej, tutaj 30gr. zapłacimy za 100kB a nie za 10kB. Pozatym, szkoda że ThorN nie opisał konkretniej problemu (np. jak używał komórki że taki problem powstał), a właściwie to można by powiedzieć że tylko wyładował swoje emocje...

Obrazek

#82059  autor: Th0rN
 26 cze 2006, 16:03
no i ja wczoraj połamałem kartę sami swoi i wróciłem do simplusa
ps. dlaczego skasowano mojego posta w tym wątku ? bo za mocno im pojechałem ? zasłużyli na to
pOzDro

Admin nec3g.tk

#82064  autor: D@rio
 26 cze 2006, 16:22
Th0rN pisze:no i ja wczoraj połamałem kartę sami swoi i wróciłem do simplusa
ps. dlaczego skasowano mojego posta w tym wątku ? bo za mocno im pojechałem ? zasłużyli na to
pOzDro
Nic tutaj nie zostało skasowane. Przecież Twój post istnieje, popatrz wyżej.

Obrazek

#82198  autor: Th0rN
 26 cze 2006, 22:43
wybacz modzie coś z oczami nie tak chyba miałem
używałem automatycznej konfiguracji plusa na motke v600 (w fonie pokazuje mi WAP_GPRS) i coś dużo ssało hajsu
teraz mam simplusa i jest OK
pozdrawiam forumowiczów

Admin nec3g.tk

#82200  autor: jniedz
 26 cze 2006, 22:56
D@rio pisze:
oprych pisze:Na WAPie można taką ilość danych ściągnąć pobierając właśnie np. grę albo dzwonek real music w formacie wav.m Wychodzi na to, że ściągniecie dzwonka wav zajmującego np. 150kb będzie kostowało nie mal tyle, co jego kupno poprzez wysłanie smsa premium :cry:
Tutaj się zgadzam. Choć jeśli ktoś ma Nokię to tam jest to ładnie rozegrane w profilach. Jest profil np. "PlusGSM WAP GPRS" i jest profil "PlusGSM Internet GPRS" ...wystarczą dwa kliknięcią i już....ja np. mimo to że czasami WAPuje to korzystam z tego drugiego ;) zawsze to wychodzi taniej! :) bo tak jak pisałeś wcześniej, tutaj 30gr. zapłacimy za 100kB a nie za 10kB. Pozatym, szkoda że ThorN nie opisał konkretniej problemu (np. jak używał komórki że taki problem powstał), a właściwie to można by powiedzieć że tylko wyładował swoje emocje...
D@rio jak ustawić profil "PlusGSM Internet GPRS"; "PlusGSM WAP GPRS" jest ustawiany z automatycznego konfiguratora np ze strony sim+.

#83328  autor: D@rio
 01 lip 2006, 13:30
Thorn: No to trzeba bylo zmienic profil aby sie laczylo poprzez WWW GPRS ;) taki trick ale dziala!

jniedz: no pobrać go ze strony automatycznej konfiguracji albo z konfiguratora producenta. To co ja przytoczyłem to tylko nazwy profili, u każdego producenta to się może troszke inaczej nazywać...te nazwy są w Nokii. Generalnie chodzi o ustawienia i APN.

Obrazek

#83779  autor: Th0rN
 03 lip 2006, 09:18
D@rio pisze:u każdego producenta to się może troszke inaczej nazywać...te nazwy są w Nokii. Generalnie chodzi o ustawienia i APN.
to jaki powinien być APN ?

Admin nec3g.tk

#83819  autor: jahu
 03 lip 2006, 13:54
eh oftopki oftopki ;)
Polkomtel ma dwie marki prepaid – Sami Swoi i Simplus. Jeżeli chce się być operatorem globalnym, trzeba mieć marki skierowane do różnych grup. Marce przypisane są różne atrybuty i dzięki nim dociera się do poszczególnych grup użytkowników. Przypuszczam, że marek będzie coraz więcej. Nawet w ramach jednego operatora - powiedział Bauc.
To z dzisiejszego newsa z telepolis - jak widac chyba zmiarzenia sa wobec obu marek i byc moze sie na tym nie skonczy - ciekawe tylko co wymyslo bo lifting to chyba za malo..

#83870  autor: D@rio
 03 lip 2006, 18:01
Th0rN pisze:
D@rio pisze:u każdego producenta to się może troszke inaczej nazywać...te nazwy są w Nokii. Generalnie chodzi o ustawienia i APN.
to jaki powinien być APN ?
to musisz logicznie wydedukować do jakich celów będziesz wykorzystywać transmicję danych.

do WWW: APN: internet, www.plusgsm.pl (sprawdzanie poczty, przegladanie stron WWW, GG itp.)
do WAP: APN: wap.plusgsm.pl (przegladanie malych stron itp)

Wtedy poprostu nastepuje korzystniejsze rozliczanie.

Obrazek