• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #80784  autor: gomez1982
 21 cze 2006, 00:55
Zastanawia mnie jeden fakt dlaczego ceny telefonów w Orange są takie wysokie?Sprawdzałem sobie dziś cenniki wszystkich naszych opów i dla przykładu wezme telefon K750i/D750i.W przedziale za abonament około 70-75 zl w orange płacimy za niego bodajze 699 zł a w Erze 299 a w plusie 149?PI co lepsze Orange podaje najwyższą bodajże cene za kupno tego telefonu bez aktywacji?Więc pytanie skąd Orange kupuje telefony i czemu tak z nas zdziera za nie pieniądze skoro inne sieci sprzedają go znaczenie taniej.W pażdzierniku kończy mi sie umowa i jak mi nie zaproponują tego telefonu za cene taka jak w plusie to nie pozostaje nic innego niż sie przenieść.Bo po co mam przepłacać za telefon?A dwa że oferta plusa jest nawet nie najgorsza?Sprawdzałem tez inne telefony.Np Siemens S65 w erze kupimy juz za złotówke w abonamencie 45 zł a juz w Orange w abo za 50 zł zapłacimy za niego 299 zł.Dla mnie jest to jakaś paranoją i dziwie sie że zarząd tej firmy jeszcze na to nie zareagował.Mam nadzieje ze podzielicie się ze mna swoimi refleksjami na ten dziwny i moim zdaniem kontrowersyjny temat.

#80798  autor: kallafior
 21 cze 2006, 09:07
To tak jakbyś się zapytał, dlaczego w Tesco masło jest tańsze niż w Realu :smt005 Taka jest polityka firmy i nic tego nie zmieni. Orange może sobie na to pozwolić... zauważ, że pomimo wysokich cen i tak pozyskują coraz więcej klientów. Plus takiej komfortowej sytuacji nie jest i może dlatego tym kusi swych obecnych lub przyszłych abonentów.

A co do oferty nie możesz mówić, że tu albo tu jest lepsza oferta. Jeśli ja mam większość znajomych w Orange to przecież nigdy nie będzie mi się opłacało być w innej sieci (i odwrotnie). Każdy znajdzie coś dla siebie. Dlatego przekrzykiwanie się, że ten op jest the best a ten jest fe, to żenada.

Taka jest moja opinia. Zresztą temat jest troszkę bezzasadny, bo nic tego nie zmieni, że Orange żydzi kasę. Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek

#80806  autor: D@rio
 21 cze 2006, 10:18
Przyczyną tego zjawiska jest tylko to, iż marketing Orange jest ustasunkowany nie na a tak cenami telefonów. Ten fakt, potwierdza też iż operatorzy nie dokońca wiedzą co proponuje na rynku ich konkurencja i troszkę stąpają ciemno po rynku. Najlepiej potwierdza to oferta Ery, BlueConnect w telefonie ;) . Pozatym, Orange ma jakiś dziwny zastój z promocjami teraz....cisza na morzu. Zobaczymy, może się coś wkrótce ruszy. Akurat wakacje, kto wie (choć wakacje to tzw. sezon ogórkowy ;) )

Obrazek

#80818  autor: gomez1982
 21 cze 2006, 11:06
Kallafior widze że masz problemy ze zrozumieniem tematu troszke ale pokieruje Ciebie :mrgreen: Otóż jak napisałeś odnośnie która sieć jest lepsza ale mi o to nie chodziło bo mam takie samo podejście jak Ty czyli kto ma wiecej numerów w Orange wybierze Organd itd.Mi chodzi o to czemu telefony są droższe?Jak wy widzicie sens takich cen?Przecież chyba sieci kupuje telefony od producenta i ceny są pewnie takie same bądż mogą sie delikatnie różnić w zależności od podpisanych umów itp.Ale te różnice w stosunku do innych polskich sieci są dosyć rażące.Albo ustalanie cen modeli N6021 i BS S68 w abo 50 zł na poziomie 199 zł.Telefony w wolnej sprzedaży są warte kolo 600 zł.Co lepsze N6020 jest podobnie warta w kupnie bez umowy a kosztuje w tym abonamencie 49 zł?Takich przykładów jest wiele nawet bardzo wiele.A co do bezzsadasności to sorry ale to jest forum każdy może napisać jakiś temat i chcieć sie podzielić z innymi użytkownikami refleksami jak Ci temat nie pasuje nie pisz.

#80821  autor: kallafior
 21 cze 2006, 11:11
gomez1982 po co takie teksty piszesz ? :roll: Zrozumiałem Cię bardzo dobrze. Drugi wers był tylko moim dodatkiem do wypowiedzi, a to co zawarłem w pierwszym było stricte na temat :wink:
Masz szczęście, że trafiłeś na mnie, bo gdyby był to inny (bardziej narowisty) użytkownik to by już tu błoto leciało :smt005

Obrazek
Obrazek

#80833  autor: gomez1982
 21 cze 2006, 11:47
Ehh wiesz narowistych użytkowników się nie boje a poziom rozmowy świadczy o poziomie inteligencji co nie?Wiesz dałem temat bo naprawde ta sprawa mnie zaciekawiła.Każdy ma do tego prawo.A może to pomoże innym to zauważyć jakimś laikom?Kto wie.Ale przez takie ceny sam zastanawiam się czy przy przedłuzeniu umowy Orange sprzeda mi powiedzmy tego K750 za te 149 zł bo jak nie to pójde do Plusa.

#80842  autor: kallafior
 21 cze 2006, 12:01
gomez1982 pisze:a poziom rozmowy świadczy o poziomie inteligencji
Tak, tu się zgadzam z Tobą w 100% A swoją drogą mało ludzi jest na forum co potrafią spokojnie wymieniać swoje poglądy :|

A tak na temat to wątpię by zjechali aż 500 zł. Jedyny motyw jaki możesz zastosować to postraszyć ich, że zmienisz operatora.

Obrazek
Obrazek

#80857  autor: gomez1982
 21 cze 2006, 12:42
Wiem bo tak chce zrobić że "zasugeruje" im ze moge zwiększyć abonament do 70 zł a jak nie to w takim samym w Plusie mam właśnie za 149 zł jestem ciekaw co na to powiedzą.Staż mam już 4 lata a rachunki też czasem małe nie były wiec zobaczymy.A co do cen to troche żal tego że operatorzy nie walczą na usługi tylko na ceny.Albo jak orange że rewolucji nie było w abonamencie a ceny moim zdaniem troche sie podwyższyły.Szkoda że nie ma u nas jak w Anglii czyli jak byśmy brali abonamenty powiedzmy za 70 zł to telefony i to naprawde dobre dostajemy za darmo.Już chyba w Niemczech tak jest.Przykry jest los polskich abonentów.

#80860  autor: D@rio
 21 cze 2006, 12:55
gomez1982 pisze:Wiem bo tak chce zrobić że "zasugeruje" im ze moge zwiększyć abonament do 70 zł a jak nie to w takim samym w Plusie mam właśnie za 149 zł jestem ciekaw co na to powiedzą.Staż mam już 4 lata a rachunki też czasem małe nie były wiec zobaczymy.A co do cen to troche żal tego że operatorzy nie walczą na usługi tylko na ceny.Albo jak orange że rewolucji nie było w abonamencie a ceny moim zdaniem troche sie podwyższyły.Szkoda że nie ma u nas jak w Anglii czyli jak byśmy brali abonamenty powiedzmy za 70 zł to telefony i to naprawde dobre dostajemy za darmo.Już chyba w Niemczech tak jest.Przykry jest los polskich abonentów.
Przykro ale niestety tak jest. Vodafone niemieckie co roku wymienia "lepszym" abonentom telefony. Przykładów można mnożyć. Polska to Polska niestety. W Polsce tylko Era wymienia klientom telefonu co rok w ramach programu Era Premia GOLD. No nie liczę umów z klientami kluczowymi bo to inna bajka. Natomiast co do Ciebie. Możesz ich postraszyć choć wątpię że to pomoże. Żeby Ci zjechali tyle z ceny aparatu musiałbyś mieć rach na 200PLN+a wieć..średnio to widze. Jedyna nadzieja w tym iż ceny tego telefonu poprostu spadną.

Obrazek

#80871  autor: gomez1982
 21 cze 2006, 13:22
No niestety taki smutny los.Hmm wiesz jak bym podniusł abonament do 70 zł to na bankl bym go spłacil Orange więc nie wiem czemu takie ceny są wysokie.A dwa ze nie jestem aż tak przywiązany do Orange tym bardziej że można przenieść numer.Bo tylko na numerze mi zależy.A że w plusie byłem pamiętam ze nie było mi najgorzej tam dostawałem co jakieś pare miesięcy dodatkowe minuty itp.A dwa że zasięg nie jest taki zły.

#81469  autor: kid
 23 cze 2006, 21:46
A ja mam pytanie z podobnej beczki chodzi o to dlaczego w Orange (nie wiem jak jest w innych sieciach) przy przedłużeniu umowy w wielu przypadkach ceny telefonów są wyższe niż jeżeli miał bym podpisać nową umowe na tych samoych warunkach :shock: nie jestem w stanie tego zrozumieć co powoduje że ceny są w tym wypadku wyższe jak myślicie??

#81696  autor: Tragedya
 24 cze 2006, 23:53
Od kiedy to ceny mogą być drogie?

A ja mam pytanie z podobnej beczki chodzi o to dlaczego w Orange (nie wiem jak jest w innych sieciach) przy przedłużeniu umowy w wielu przypadkach ceny telefonów są wyższe niż jeżeli miał bym podpisać nową umowe na tych samoych warunkach nie jestem w stanie tego zrozumieć co powoduje że ceny są w tym wypadku wyższe jak myślicie??
Jak nie wiesz co napisać to po jakiego grzyba piszesz takie pierdoły komu to jest potrzebne?? nie masz sie czego czepić??
Taaaa tylko łatwo coś wynegocjować. Jak sie miało jakis sensowny abonament i płacilo sie regularnie to mozna powalczyc.
Pasi?
Ostatnio zmieniony 25 cze 2006, 11:11 przez Tragedya, łącznie zmieniany 1 raz.

#81729  autor: kid
 25 cze 2006, 08:14
Tragedya pisze:Od kiedy to ceny mogą być drogie?
Jak nie wiesz co napisać to po jakiego grzyba piszesz takie pierdoły komu to jest potrzebne?? nie masz sie czego czepić?? :evil:

#81810  autor: gomez1982
 25 cze 2006, 14:44
Co rozumiesz przez ten Twoj zwrot Tragedyja?Jak chcesz zobaczyć jak są teleofny drogie w Orange to porównaj oferte naszych op'ów i zobaczysz ze Orange ma najdroższe ceny telefonów.

#81820  autor: kid
 25 cze 2006, 15:30
Tragedya pisze:Od kiedy to ceny mogą być drogie?
Taaaa tylko łatwo coś wynegocjować. Jak sie miało jakis sensowny abonament i płacilo sie regularnie to mozna powalczyc.
Pasi?
Taaaa od razu ci nawalą a z resztą nie pytałem sie co zrobić jak zaproponują warunki gorsze niż przy podpisaniu nowej umowy tylko dlaczego wogule proponują tak słabe warunki i często nie chcą ustapic mimo tych twoich negocjacji.

#81824  autor: Tragedya
 25 cze 2006, 16:03
Bo im sie to oplaca. Proste. Nawet jezeli ceny sa wysokie to i tak ludzie chetnie kupuja tam telefony, bo zagraniczna siec i tak dalej.
A przez ten zwrot co rozumiem? Spytaj sie jakiegoś polonisty...

#81858  autor: subrock
 25 cze 2006, 19:16
orangutan to ma ceny tel wyzsze czasami o 20-25% od cen detalicznych producentow