wiem ze Piotrz napisał juz test tego telefonu ale chciałem spróbować swoich sił
A więc
Dzisiaj mam zamiar opisac telefon jakim jest Nokia 6600.
Telefon został wprowadzony do sprzedaży w lipcu 2003 roku.
Miał być to przełom w porownaniu do 3650 i 7650 - czy tak jest zobaczymy
Na samym wstępie jakiś jest na pewno - nokia wrzuciła do niego symbiana oznaczonego numerkiem 7.0
pierwsze wrażenie - telefon widaje sie być bardzo szeroki (5,8 cm), ale gdy popatrzy się długo na niego, to inne komórki wydają sie być za chude

. Wielkościowo da sie przyzwyczaic. Telefon jest wykonany z dobrej jakosci plastików. telefon jest troche cięzki (122 gramy), ale w moich rekach lezy idealnie
co w pudełku??
ja miałem :
telefonik

zestawik słuchawkowy (mono)
ładowarka acp-12e (świetna)
karte pamieci MMC 32 mb
instrukcje obsługi (prawie 180 stron)
płytke cd (pc suite, nokia multimedia player, instrukcja w PDF i prezentacja)
baterie bl-5c
o to zdjęcia
niestety aparat nie ma trybu makro, więc oddalałem troche i dawałem zooma ;D
wiem ze to nie robi roznicy, ale nie chciałem, by zdjecia były w duzej rozdzielczosci
wyświetlacz - jest ogromny - !! 14 cm2 !! przekątna to 5,5 cm. jest dobrze widoczny w świetle słońca gdyż posiada aktywną matryce TFT. potrafi wyświetlić 65536 kolorów, jednak przy dzisiejszych wyswietlaczach z tą samą wartością kolorów wypada troche słabo. rozdzielczosc tego kolosa to 176x208 (standard S60) dobrze ogląda sie na nim zdjęcia i filmy (nawet pełnometrażowe !)
wiadomości - telefon obsługuje SMS, MMS i smart messaging.
potrafi tez odbierać i wysyłać e-maile. jak to juz w nokiach - zadna nie ma EMS'ów, ale i tak nie wiem czy ktos tego jeszcze używa
klawiatura - jest bardzo wygodna. klawisze są położone bardzo blisko obok siebie, jednak to nie przeszkadza. telefon posiada 10 klawiszy numerycznych, zieloną i czerowną słuchawkę, przycisk wejscia do menu, klawisz C do kasowania, "ołowek" ktory jest przydatny przy pisaniu sms'ów i notatek, włącznik i wyłącznik telefonu oraz 5-kierunkowy joystick, który jest świetnie wykonany i jest bardzo wygodny w obsłudze. guzików moze sie wydawac troche duzo (jest ich 19 bez wlacznika i joy'a) ale zapenwiają one sprawną obsługe dla uzytkownika.
aparat - jest to standard - VGA, 3,5 mm. robi on srednie jak na tę rozdzielczość zdjęcia, ale ogólnie jest dobrze. W podstawowej aplikacji mamy cyfrowe zblizenie 2x (w 3650 i 7650 tego nie było), samowyzwalacz (10/20/30 sek), tryb nocny, ktory nawet nieźle sie spisuje i to wszytko

mozemy zrobic jeszcze zdjęcie portretowe. w menu ustawienia tez jest mało opcji - jakość zdjęcia (podstawowa, zwykła i wysoka), nazwa domyślna i pamięć w uzyciu. jednak telefon został wyposazony w system symbian, dzieki ktoremu bedziemy mogli robic zdjecia jakich nie zrobi nawet k750 (nie chodzi o jakosc tylko o efekty) na przykład mozemy mieć zoom 10x, labirynt z naszych zdjęć po którym mozemy chodzić i inne niezbyt potrzebne, ale zawsze szpanerskie dodatki

. jeszcze kilka słów o kamerze wideo. standardowa aplikacja nagrywa ładne filmy w rozdzielczosci 128x96 i 176x144. jego największą wadą jest ograniczenie wielkosci filmu do 94 KB. nagramy przez to od 8 do 10-12 sekund filmu. jednak znów rozwiązaniem jest symbian - dzięki niemu i odpowiedniemu programowi nagramy film AVI ktorego jedynym ograniczeniem długości jest pamięć.
o to zdjęcia robione tym telefonem
pamięć - telefon posiada 6 MB wbudowanej pamięci. Jest to trohe mało, patrząc na możliwości tego telefonu, ale został on wyposazony w złącze kart pamięci o standarcie MMC, ktore niestety znajduje sie pod baterią i jezeli chcemy wymienic\włozyc karte pamięci, najpierw trzeba wyłączyc telefon. teraz posiadam karte kingston mmc+ 512 MB i nie sprawia to zadnych problemów tej komórce.
transmisja danych - nie wiem o tym zbyt wiele, ale ten telefon posiada Bluetootha (bardzo sprawnie i szybko działającego), irde (to samo co BT), CSD, HSCSD, GPRS i obsługuje tez strumieniową transmisje danych, dzięki której mozemy oglądac urywki naszych ulubionych programów z TVN turbo

.
bateria - jest to używana do dziś w telefonach tej firmy bateria BL-5C. jest to ogniwo litowo-jonowe o pojemności 850 mah. mi ten telefon trzyma 2-3 dni z dwóch względów - raz, ze ogromny wyświetlacz potrzebuje troche prądu, a dwa, ze ciągle sie nim bawie

. bez nadmiernego uzywania trzyma 4-5 dni. Ale niestety takiego telefonu trudno nie uzywać

. Dołączona ładowarka szybko odnawia siły - zajmuje jej to nie całe 1:45 H (z całkowicie pustej, to całkowicie pełnej)
muzyka - w strandarcie ten telefon nie ma zbyt wiele do zaoferowania pod tym względem. Z formatów real music odtwarza wav i amr. Muzyki mozna słuchac w tych formatach, ale pierwszy w dobrej jakosci duzo zajmuje, a drugi nie oferuje dobrej jakosci dźwieku. Jako dodatek mozemy ustawic z którego głosnika ma byc odgrywany dzwonek/pisoenka. jakość głośnika do systemu głosno-mówiącego (który chodzi bardzo dobrze) jest całkiem niezła, ale do k750 brakuje jej duuzo. Jednak jezeli chcemy posłuchac mp3 to zaden problem. znowu wystarczy jedna z wielu dostępnych na ten telefon aplikacji i juz problem rozwiązany. odtwarzacze oprocz formatu mp3, potrafią odegrać nasze ulubione piosenki zapisane w formatach AAC, WMA, OGG i wielu innych. Jednak jezeli uzywac tego telefonu do słuchania muzyki, to nie bedzie to dobry wybór. nie jest tak źłe, ale w porownianiu do innych telefonów, które maja wbudowany odtwarzacz MP3 jakosc jest lekko mowiąc "nieciekawa"
6600 a 3650 - a więc tak - za duzego przełomu to nie ma, ale zmiany są zauwazalne - nowy wyswietlacz, joystik, nowy symbian i inne małe zmiany, korzystnie wpływające na obsługe i przyjemność z korzystania telefonu. Osobiscie podoba mi się to, ze mozna "mieszać" tematy - ikonki z innego, tło z innego i.t.p. szkoda ze nokia nie włozyla do niego jakeigoś lepszego procesora, gdyz ma taki sam jak 3650 i 7650 (104mhz). nowy symbian zabiera troche wiecej procesora i pamięci ram (której wolnej bez zadnych właczonych aplikacji ma nie całe 9MB) więc telefon nie nalezy do najszybszych.
o to zdjęcia telefonu od środka

ostatnie dwa screeny przezentują standardowy motyw (zgodnie z polceniem
piotrz'a
podsumuwując - jest to stary, ale jary telefon

gdyby nie symbian, pewnie dawno odszedłby w zapomnienie. jak za tę cene (400-500 zł) jest to naprawde dobry wybór. ma duzo zalet np. duuzy wyświetlacz, mozliwosc gry w gierki z n-gage, krecenia filmów w divx i ogladania filmow pełnometrazowych. Wiekszych wad dopatrzyłem sie tylko dwóch - brak wyjmowanych "na gorąco" (bez wylaczania telefonu) kart pamięci i zbyt wolny procesor.
ogóglnie telefon godny polecenia.
test mojej produkcji ®™
sorry za ewentualne błedy i brak zdjecia telefonu, ale nie posiadam aparatu cyfrowego
prosze o opinie